Μέτρηση αρτηριακής πίεσης με κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη

Μηχανικοί σχεδίασαν έναν τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης χωρίς σωματική επαφή, χρησιμοποιώντας μία απλή κάμερα και νοημοσύνη (AI).

measure blood pressure with a camera

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και το Middle Technical University της Βαγδάτης, πιστεύουν ότι η μέθοδος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης από κάμερα και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούν έναν φουσκωτό ιμάντα τυλιγμένο γύρω από το μπράτσο ή τον καρπό του ασθενούς.

Η νέα για την μέτρηση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης, η οποία έχει δημοσιευθεί σε πλήρη ερευνητική εργασία, περιλαμβάνει τη λήψη 10 δευτερολέπτων σε δύο περιοχές του μετώπου, από μια «μικρή απόσταση», με μια απλή κάμερα που έχει ο καταναλωτής και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους AI, μπορούν να μετρηθούν οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση.

Αυτή η μέθοδος προήλθε από μια επίδειξη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017, όταν το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και η Ιρακινή ερευνητική ομάδα μπόρεσαν να εξαγάγουν τον καρδιακό ρυθμό ενός ανθρώπου από ένα βίντεο drone. Από τότε, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν πολλαπλούς αλγόριθμους για τη μέτρηση ζωτικών σημείων από απόσταση, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμών αναπνοής (από απόσταση έως και 50 μέτρων), κορεσμού οξυγόνου και θερμοκρασίας.

Ο καθηγητής Javaan Chahl, σε μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει τα εξής:

«Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κύριας αιτίας παγκόσμιας θνησιμότητας, που ευθύνεται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

Επιπλέον, τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων με υπέρταση έχει αυξηθεί από 650 εκατομμύρια σε 1,28 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Ο τομέας της υγείας χρειάζεται ένα σύστημα που να μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την αρτηριακή πίεση και να αξιολογήσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους όταν η σωματική επαφή με ασθενείς είναι ανασφαλής ή δύσκολη, όπως κατά την πρόσφατη έξαρση του COVID.

Εάν μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε αυτή την τεχνική, θα βοηθήσει στη διαχείριση μιας από τις πιο σοβαρές προ υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα».

Για να δοκιμάσει το σύστημα, η ομάδα χρησιμοποίησε 25 ανθρώπους, διαφορετικών αποχρώσεων δέρματος και σε ποικίλες συνθήκες φωτισμού, προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της συγκεκριμένης τεχνικής που σημειώθηκαν σε προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, τα πειράματα κατέληξαν σε συστολικές και διαστολικές μετρήσεις που ήταν κατά 90% ακριβείς. Η ομάδα λέει ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα υπάρχοντα μηχανήματα μέτρησης της πίεσης δεν έχουν ακρίβεια και «υπόκειται σε σφάλματα».

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
pressure. blood,ai,artificial,intelligence,τεχνητή,νοημοσύνη,camera,κάμερα,αρτηριακή,πίεση

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).