Θεωρείτε διασκεδαστικό το να μπορούσατε να βλέπετε τους γείτονές σας πίσω από τον τοίχο σας;
Ερευνητές στο MIT έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία ανίχνευσης που χρησιμοποιεί Wi-Fi χαμηλής ισχύος για τον εντοπισμό μετακίνησης ανθρώπων. Μια τοίχο-διεισδυτική τεχνολογία με αισθητήρες – ραντάρ και βαρύ εξοπλισμό.
Το Wi-Vi σύστημα κατασκευάστηκε από την Dina Katabi και τον Fadel Adib και στέλνει ένα σήμα Wi-Fi χαμηλής ισχύος. Με αυτό το σήμα μπορεί να παρακολουθεί τις αντανακλάσεις των ανθρώπων που κινούνται σε κλειστούς χώρους ή πίσω από τοίχους.
Μέρος του Wi-Fi σήματος που μεταδίδεται σε έναν τοίχο θα διεισδύσει και θα πέσει πάνω στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Το σύστημα του MIT αγνοεί όλες τις άλλες αντανακλάσεις, όπως αυτές από τα αντικείμενα και επικεντρώνεται μόνο στις αντανακλάσεις που προδίδουν κίνηση. Έτσι μπορεί να καθορίσει τον αριθμό των ατόμων που κινούνται μέσα σε ένα δωμάτιο και τις σχετικές τους θέσεις.
Το σύστημα στέλνει δύο σχεδόν πανομοιότυπα σήματα, αλλά το ένα είναι το αντίστροφο του άλλου, και έτσι αλληλοεξουδετερώνονται.
“Έτσι, αν υπάρχει κάποιος που κινείται πίσω από τον τοίχο, όλες οι αντανακλάσεις από τα στατικά αντικείμενα ακυρώνονται, και το μόνο πράγμα που καταγράφει η συσκευή είναι η κίνηση,” αναφέρει ο Adib, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ .
Ο Wi-Vi δέκτης χρησιμοποιεί τις αλλαγές του σήματος στο χρόνο ώστε να υπολογίσει πότε κάποιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από ένα τοίχο. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει χειρονομίες, όπως το κούνημα ενός χεριού, αναφέρει το cnet.com.
Και ενώ Βρετανοί ερευνητές αναζητούν το πώς θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi σε περίπτωση κάποιου αστικού πολέμου, το σύστημα του MIT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές όπως η έρευνα, η διάσωση, η επιβολή του νόμου, ή την προσωπική ασφάλεια.
“Αν είστε με τα πόδια το βράδυ και νομίζετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιος πίσω από το φράχτη ή πίσω από την επόμενη γωνία”, δήλωσε ο Katabi, καθηγητής του τμήματος.
Φυσικά θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και η γνωστή μας NSA…
Δείτε μια σύντομη παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο
Ακολουθήσετε μας στο Google News