Μπορούν οι ιστότοποι να βλέπουν τη φυσική σας τοποθεσία;

Μπορούν άραγε οι ιστότοποι να μάθουν που ακριβώς βρίσκεστε? Γνωρίζουν την διεύθυνση της οικία σας και της εργασία σας? Τι πρέπει να κάνετε γιαυτό?

Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε μπορούν με μερικούς τρόπους να καθορίσουν τη φυσική σας γεωγραφική θέση. Η διεύθυνση IP σας αποκαλύπτει τη γενική περιοχή σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε VPN. Επιπλέον οι ιστότοποι μπορούν επίσης να ζητήσουν μία πιο ακριβή τοποθεσία σας.

Τι λέει η IP σας διεύθυνση στους ιστότοπους

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σάς παρέχει μια δημόσια και μοναδική διεύθυνση IP . Όλες οι συσκευές στο οικιακό σας δίκτυο μοιράζονται αυτήν τη διεύθυνση IP και η διεύθυνσή σας είναι μοναδική στο διαδίκτυο.

Όταν συνδέεστε σε έναν ιστότοπο, αυτός ο ιστότοπος βλέπει τη διεύθυνση IP σας. Ο υπολογιστής σας συνδέεται στη αντίστοιχη διεύθυνση IP του ιστότοπου και ο ιστότοπος αποστέλλει δεδομένα πίσω στη δική σας διεύθυνση IP. Τα πακέτα μεταδίδονται μέσω δρομολογητών δικτύου και η διεύθυνση IP σε αυτά τα πακέτα ενημερώνει τους δρομολογητές πού πρέπει να πάνε.

network

Ωστόσο, οι ιστότοποι δεν μπορούν να εντοπίσουν την φυσική σας διεύθυνση κατοικίας ή επιχείρησης, με αυτήν τη μοναδική διεύθυνση IP. Αντ ‘αυτού, οι ιστότοποι μπορούν να συνδέσουν τη διεύθυνση IP σας με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και την πόλη. Για αυτό βλέπετε διαφημίσεις για τοπικές επιχειρήσεις στην πόλη σας.

Για παράδειγμα, αν μεταβείτε σε έναν ιστότοπο, όπως τον IP Location Finder , θα δείτε ότι ο ιστότοπος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση IP σας για να προσδιορίσει το όνομα του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου, μαζί με την τοπική πόλη και τη χώρα σας.

Όμως αυτές είναι όλες οι που μπορούν να λάβουν οι ιστότοποι. Δεν γνωρίζουν τη φυσική σας διεύθυνση σε αυτήν την πόλη ή την περιοχή.

Αν και αυτό συνήθως λειτουργεί καλά, δεν είναι τέλειο. Οι ιστότοποι για παράδειγμα, μπορεί μερικές φορές να πιστεύουν ότι η διεύθυνση IP σας βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτήν που ζείτε.

Οι ιστότοποι μπορούν να ζητήσουν την ακριβή τοποθεσία σας

Οι ιστότοποι μπορούν μερικές φορές να δουν την ακριβή φυσική τοποθεσία σας, αλλά πρέπει πρώτα να σας ρωτήσουν. Όταν ένας ιστότοπος ζητά την τοποθεσία σας, τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης στο Web εμφανίζουν μια προτροπή άδειας.

Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος καιρού μπορεί να θέλει να σας δείξει τον καιρό στην ακριβή τοποθεσία σας ή ο ιστότοπος ενός καταστήματος λιανικής μπορεί να θέλει να σας δείξει όλα τα κοντινά καταστήματά του και την ακριβή απόσταση από την τοποθεσία σας. Ένας ιστότοπος χαρτογράφησης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φυσική σας τοποθεσία για να παρέχει οδηγίες πλοήγησης και ούτω καθεξής.

Όταν ένας ιστότοπος θέλει αυτήν την πρόσβαση, θα δείτε μια ερώτηση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, με την ζήτηση του. Εάν πείτε ναι, τότε θα δώσετε στον ιστότοπο μόνιμη πρόσβαση στην τοποθεσία σας, θα μπορεί πάντα να δει την τοποθεσία σας χωρίς να χρειάζεται να σας ρωτήσει ξανά,  κάθε φορά που φορτώνετε τον ιστότοπο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Για να ελέγξετε ποιοι ιστότοποι μπορούν να δουν την τοποθεσία σας, θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. Για παράδειγμα, στο Chrome, κάντε κλικ στο Μενού > Ρυθμίσεις > Απόρρητο και Ασφάλεια > Ρυθμίσεις ιστότοπου > Τοποθεσία. Εναλλακτικά πηγαίνετε κατευθείαν στην διεύθυνση chrome://setings/content/location.

Θα δείτε μια λίστα ιστότοπων που επιτρέπεται να βλέπουν την τοποθεσία σας κάτω από την επικεφαλίδα “Επιτρέπεται”.

Επίσης στην γραμμή διευθύνσεων του Chrome μπορείτε να δείτε μια ένδειξη σήμανσης μέρους όταν ένας ιστότοπος έχει αποκτήσει πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Άλλα προγράμματα περιήγησης λειτουργούν παρόμοια, παρέχοντας μια οπτική ένδειξη για κάθε τρέχουσα σελίδα.

Πώς μπορούν οι συσκευές σας να βρουν την ακριβή τοποθεσία σας

Εάν χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο ή tablet με ενσωματωμένο GPS (σύνδεση με δορυφόρο), η ακριβής τοποθεσία σας καθορίζεται με την χρήση του GPS και στη συνέχεια παρέχεται στον ιστότοπο. Έτσι λειτουργεί σε iPhone, iPad, Android, ακόμη και σε ορισμένα tablet των Windows 10.

Τι γίνεται όμως αν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή με Wi-Fi;

Αν αυτή έχει δυνατότητα σύνδεσης με Wi-Fi και το έχετε ανοικτό (άσχετα αν είναι συνδεμένο σε κάποιο δίκτυο) η συσκευή σας μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τοποθεσίας που βασίζονται σε Wi-Fi. Κάνει σάρωση για μια λίστα κοντινών δικτύων Wi-Fi και των σχετικών δυνατοτήτων σήματος και έτσι η ακριβής τοποθεσία σας μπορεί να εκτιμηθεί και, στη συνέχεια, να παρασχεθεί στον ιστότοπο εάν επιλέξετε να το επιτρέψετε. Αυτή η ίδια λειτουργία χρησιμοποιείται σε πλατφόρμες για κινητά όταν δεν υπάρχει σταθερό σήμα GPS.

 

Και τι γίνεται αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή χωρίς Wi-Fi;

Με άλλα λόγια, έχετε απλώς έναν υπολογιστή συνδεδεμένο σε καλώδιο Ethernet. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα μπορείτε να δώσετε μια ακριβή φυσική τοποθεσία σε έναν ιστότοπο. Εάν προσπαθήσετε, θα καταλήξετε να παρέχετε μια πιο γενική τοποθεσία με βάση τη διεύθυνση IP σας, πιθανώς μόνο την πόλη στην οποία ζείτε.

Πολλά δεδομένα και πληροφορίες τοποθεσίας με διασταύρωση

Παρεμπιπτόντως, είναι τεχνικά δυνατό για ιστότοπους και διαφημιστικά δίκτυα να διασταυρώνουν δεδομένα. Μπορεί να είναι σε θέση να συνδέσουν τη διεύθυνση IP σας με μια φυσική διεύθυνση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε πολλές συσκευές στο δίκτυό σας και όλες μοιράζονται μια μεμονωμένη διεύθυνση IP, τη συνήθη δηλαδή κατάσταση σε ένα Ελληνικό σπίτι. Τώρα, ας υποθέσουμε ότι μια συσκευή στο δίκτυο μεταβαίνει σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, τον οποίο θα ονομάσουμε “Εταιρεία-X” και δώσει πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία σας. Η Εταιρεία-Χ γνωρίζει τώρα την τρέχουσα φυσική διεύθυνση που σχετίζεται με τη διεύθυνση IP.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι μπαίνετε στην Εταιρεία-Χ με μια άλλη συσκευή και αρνηθείτε την πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία σας. Ο ιστότοπος της Εταιρείας-Χ ενδέχεται να μην λειτουργεί το ίδιο συγκεκριμένα για εσάς,  όπως όταν έχει την ακριβή τοποθεσία σας. Ωστόσο, η Εταιρεία-Χ γνωρίζει τη διεύθυνση IP σας και γνωρίζει ότι η διεύθυνση IP ήταν συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Δεν γνωρίζουμε πόσες συνδέουν αυτά τα δεδομένα μαζί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, ορισμένοι ιστότοποι και δίκτυα παρακολούθησης διαφημίσεων πιθανότατα το κάνουν. Είναι σίγουρα δυνατό με την τεχνολογία που διαθέτουν.

Σε δοκιμές που κάναμε ο ιστότοπος Google.gr δεν μας ζήτησε να του πούμε την διεύθυνσή μας, όταν κάναμε αναζήτηση διαφόρων όρων, αν και τερα το είχε ζητήσει και το είχαμε απαγορεύσει. Φυσικά στο κινητό μας τηλέφωνο του το έχουμε επιτρέψει. Περίεργο, δεν νομίζετε;

VPN και απόκρυψη της τοποθεσίας σας

Εάν θέλετε πραγματικά να αποκρύψετε τη φυσική σας τοποθεσία από έναν ιστότοπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) Ή χρησιμοποιήστε το Tor  ή τον browser Opera.

Όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω VPN, συνδέεστε απευθείας στον διακομιστή VPN και ο διακομιστής VPN συνδέεται στον ιστότοπο για λογαριασμό σας. Λειτουργεί ως μεσάζων, περνώντας κίνηση πίσω και πίσω.

Συμβουλές ασφάλειας για χρήση VPN

Έτσι, όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω VPN, ο ιστότοπος θα βλέπει τη διεύθυνση IP αυτού του VPN, αλλά δεν θα γνωρίζει τη διεύθυνση IP σας. Έτσι τα VPN σας επιτρέπουν να παρακάμψετε γεωγραφικούς περιορισμούς στον ιστό . Εάν ένας ιστότοπος ή μια υπηρεσία ροής διατίθεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είστε στην Ελλάδα, μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα VPN με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο. Σε τελική ανάλυση, ο ιστότοπος πιστεύει ότι συνδέεστε από τη διεύθυνση του VPN που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενημέρωση: Σημειώστε ότι, εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN και δώσετε σε έναν ιστότοπο άδεια για να δει τη φυσική σας τοποθεσία στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μπορεί να δει την πραγματική σας τοποθεσία.

Το ιστού σας θα εξακολουθεί να μπορεί να προσδιορίσει την τοποθεσία σας από κοντινά σημεία πρόσβασης Wi-Fi (εάν διαθέτει Wi-Fi) ή GPS (εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας λειτουργεί σε μια συσκευή με ενσωματωμένο GPS) και να το αναφέρει σε η ιστοσελίδα. Αυτό συμβαίνει μόνο εάν δώσετε στον ιστότοπο πρόσβαση για να δει την τοποθεσία σας. Εάν όχι, ο ιστότοπος θα πρέπει να μεταβεί στη διεύθυνση IP σας, η οποία φαίνεται να είναι η διεύθυνση IP του VPN.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).