Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας έρευνας στον τόπο του εγκλήματος είναι μια “αυτοκόλλητη ετικέτα φθορισμού” που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκονται σε σφαίρες, μαχαίρια ή άλλες μεταλλικές επιφάνειες, δημιουργώντας εικόνες που είναι ακριβείς στην νανοκλίμακα.
Ένα σημαντικό τμήμα της έρευνας στον τόπο του εγκλήματος περιλαμβάνει την αναζήτηση για τα λεγόμενα δακτυλικά αποτυπώματα, ή υγρά που εκκρίνονται από τον άνθρωπο, όπως ο ιδρώτας και φυσικά έλαια τα οποία μεταδίδονται με την αφή πάνω στις επίπεδες επιφάνειες και τα οποία συνήθως είναι αόρατα με γυμνό μάτι.
Οι γραμμές της επιδερμίδας που δημιουργούν γραμμές, σπείρες και στροβιλίζεται σχηματίζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτά τα σχέδια είναι σχεδόν μοναδικά για κάθε άτομο (οι πιθανότητες να έχουν δύο άνθρωποι τα ίδια αποτυπώματα είναι μια στα 64 δισεκατομμύρια), κάτι το οποίο καθιστά τα δακτυλικά αποτυπώματα ένα εξαιρετικό τρόπο για να προσδιορίσουν οι αρχές ποιος ήταν παρών στον τόπο του εγκλήματος.
Μία από τις πιο κοινές τρέχουσες μεθόδους απεικόνισης και ανάλυσης αυτών των αποτυπωμάτων γίνεται με το ξεσκόνισμα. Έχετε δει πιθανώς σε ταινίες ή στην τηλεόραση, αστυνομικούς να χρησιμοποιούν μια βούρτσα με μια λεπτή σκόνη για να κάνουν ορατά τα δακτυλικά αποτυπώματα. Το αποτύπωμα της σκόνης, στο σχήμα του δακτυλικού αποτυπώματος, διατηρείται σε κάποια ταινία για να μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση.
Επιστήμονες από το University of Leicester, ωστόσο, λένε ότι μόνο το 10% των δακτυλικών αποτυπωμάτων που προέρχονται από τις σκηνές του εγκλήματος είναι ολοκληρωμένα και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δικαστήριο.
Αυτό είναι εν μέρει επειδή τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι συχνά ελλιπή ή μουτζούρες.
Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο για να ανακαλύπτουν και να συλλέγουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί μια μεμβράνη κατασκευασμένη από πολυμερή ηλεκτροενεργά, σύνθετα μόρια που αλλάζουν σχήμα ανταποκρινόμενα στα ηλεκτρικά ρεύματα.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιουλίου στο Royal Society of Chemistry's journal Faraday Discussions.
Λόγω των ηλεκτροενεργών ιδιοτήτων των πολυμερών, αυτή η ταινία μειώνει δραστικά τον κίνδυνο να καταστραφεί το δακτυλικού αποτύπωμα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα από την ταινία κατευθύνεται σε ένα δακτυλικό αποτύπωμα, η ταινία προσκολλάται στα κενά μεταξύ των γραμμών της επιδερμίδας που αποτελούν το δακτυλικό αποτύπωμα, και όχι στις γραμμές τις ίδιες.
Τα πολυμερή που αποτελούν το φιλμ είναι επίσης και ηλεκτροχρωμικά. Δηλαδή, όταν εκτίθεται σε ένα ηλεκτρικό φορτίο, αλλάζουν χρώμα.
Το αποτέλεσμα είναι μια ανεστραμμένη εικόνα, το αρνητικό των δακτυλικών αποτυπωμάτων που είναι εξαιρετικά λεπτομερής και ορατή, γεγονός που καθιστά εύκολη τη φωτογράφηση και την ανάλυση της, σύμφωνα με την ομάδα από το Πανεπιστημίου του Leicester.