Online Privacy Όλοι ανησυχούν και όλοι μοιράζονται

Παρατηρούμε καθημερινά δημοσιεύματα που μας κρούουν τον κώδωνα για το ότι οι διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν είναι αρκετά διαφανείς ως προς το πώς χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους. Οι ρυθμίσεις πρόληψης της κακής χρήσης των πληροφοριών φαίνεται να είναι αδύνατη, όπως αναφέρει η παρακάτω έρευνα  – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα σταματήσουν να μοιράζονται τα στοιχεία τους.
Η έρευνα έγινε από την Economist Intelligence Unit (PDF) και πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα δεδομένα τους είναι καλά προστατευμένα από τις εταιρείες που ζητούν όλο και περισσότερες ιδιωτικές πληροφορίες από αυτούς, ενώ το 57% είπαν ότι θεωρούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα “δεν είναι καθόλου ασφαλή” στα χέρια των κοινωνικών δικτύων.


privacyΑπό την άλλη πλευρά, οι τράπεζες αναφέρονται ως τους πιο αξιόπιστους κατόχους προσωπικών πληροφοριών – σε σύγκριση βέβαια με άλλους επαγγελματικούς τομείς ιατρεία, ή τους φίλους και την οικογένεια.

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι τα στοιχεία τους θα κινδυνέψουν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για κακό σκοπό, όπως κλοπή χρημάτων κλπ, ενώ οι οκτώ στους δέκα ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από στοχευμένες καμπάνιες marketing .

Ο Michael Harte, CIO της Commonwealth Bank of Australia, αναφέρει ότι το θέμα αυτό γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό. “Οι πελάτες απαιτούν όλο και περισσότερη ασφάλεια για τα δεδομένα τους. Αποζητούν την διαφάνεια σχετικά με το πού αποθηκεύονται, ποιος τα έχει και με ποιους θα πρέπει να τα μοιραστεί. Θέλουν να ξέρουν για πιο λόγο θα χρησιμοποιηθούν,” ανέφερε στο Economist Intelligence Unit.

  Hacking; Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας

Οι καταναλωτές βέβαια αισθάνονται απροστάτευτοι από τις αρχές: το 75% από αυτούς πιστεύει ότι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων δεν είναι αρκετά. Ο Nellie Kroes, επίτροπος της ψηφιακής ΕΚ, είπε στους ερευνητές ότι οι ανησυχίες αυτές μεγαλώνουν από την έλλειψη γνώσης. “Είναι σαφές ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η διαφάνεια και η πολυπλοκότητα”, ανέφερε.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι, ενώ υπάρχουν τόσοι φόβοι για ενδεχόμενες καταχρήσεις των προσωπικών δεδομένων, αυτό δεν σταματάει τους καταναλωτές από το να τα μοιράζονται: το 84% των ερωτηθέντων έχουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, και το 34% είπαν ότι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις βασικές προσωπικές τους πληροφορίες στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 23% που αναφέρει το αντίθετο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα (758 χρήστες).

Οι εταιρείες που κερδίζουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα των καταναλωτών τους, θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα. Η οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ καταναλωτή και εταιριών που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, θα βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα προσωπικά δεδομένα, και αυτό θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους, δήλωσε ο Denis McCauley, διευθυντής σύνταξης στο Economist Intelligence Unit.

  Antergos 17.8 νέο ISO: το εύκολο Arch Linux

Η ανησυχία των καταναλωτών για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής οδήγησε κάποιους στο να προειδοποιούν ότι – αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε να προκύψει που θα υπονομεύει την οικονομία στο Ίντερνετ, το οποίο βασίζεται στη μόνιμη και εύκολη διαθεσιμότητα των προσωπικών δεδομένων που θα μπορούν να συλλέγονται, να ανασυσκευάζονται και να μεταπωλούνται, αναφέρει το ZDNet.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει να ασχολούνται με μια εταιρεία, όταν υπέστησαν παραβίαση των δεδομένων τους και αυτό δείχνει ότι η ανοχή τέτοιων γεγονότων είναι μεγαλύτερη από ό τι φανταζόμαστε.

Βλέπε Google, πόσες πολλές παραβιάσεις, μια εταιρία που είναι συνεχώς στα δικαστήρια για τους ίδιους σχεδόν λόγους και όμως, όλοι συνεχίζουμε και την χρησιμοποιούμε – ανεχόμαστε.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  36  =  41