open data day

Open Data Day 2013 γιατί τα δεδομένα που δεν δημοσιεύουμε έχουν αξία

Στις 23 Φεβρουαρίου 2013 διοργανώνεται στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα-ύμνος στα ανοικτά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η αξία της ανοικτής διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας έχει τεκμηριωθεί, στην Ελλάδα διστάζουμε. Για τους λόγους θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της ιδέας στο Open Data Day 2013 (10-16:30).

open data day

Τα «ανοικτά δεδομένα» λένε οι μεν, μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, την διαφάνεια αλλά και την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στην Ευρώπη, η αξία της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες έχει τεκμηριωθεί με οικονομικά κριτήρια (για την ΕΕ, υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ το χρόνο), ωστόσο στην Ελλάδα τα ανοικτά δεδομένα δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση (ανοικτά δεδομένα δίνονται από την Διαύγεια, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και φορείς που συμμετέχουν στο geodata.gov.gr). Τους λόγους που συμβαίνει αυτό θα αναζητήσουν οι συμμετέχοντες στο Open Data Day.

 • Υπάρχει άγνοια για το οφέλη από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας;
 • Τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν τη δημόσια διοίκηση;
 • Οργανωτικά προβλήματα και θεσμικές ελλείψεις;
 • Μήπως υπάρχει κάποια συνειδητή προτίμηση για τα κλειστά δεδομένα;

Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που θα συζητηθεί εκείνη την ημέρα είναι τα λεγόμενα «διασυνδεδεμένα δεδομένα».

 

Δείτε ένα βίντεο όπου τεκμιώνεται η αξία των ανοικτών δεδομένων από τον Todd Park, που φέρει τον τίτλο του “White House Chief Technology Officer and Assistant to the President”.

 

 

Διαβάστε τι συζητιέται αυτές τις ημέρες στο Twitter για τα #Open Data

Μπορούμε να έχουμε διασυνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα, παρακαλώ;

Τα διασυνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα (Linked Open Data – LOD) είναι μια τεχνολογία που έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια, όπως μας μεταφέρουν οι διοργανωτές, καθώς έχει περάσει από την έρευνα σε πρακτικές εφαρμογές. Δημόσιοι και διεθνείς οργανισμοί, πρωτοβουλίες εθελοντών, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα LOD για να προσφέρουν και να καταναλώσουν ανοικτά δεδομένα.

Τα οφέλη που διαπιστώνουν από την άμεση επίλυση θεμάτων διαλειτουργικότητας, τον εμπλουτισμό της διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, είναι ορατά, υποστηρίζουν.

[col grid=”2-1″] [quote]Το Open Data Day 2013 είναι μια ανοικτή συνάντηση εθελοντών, χρηστών και πολιτών, που θέλουν να ενισχύσουν τα ανοικτά δεδομένα και την αξιοποίησή τους.[/quote][/col] Ωστόσο, για τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, τα LOD εξακολουθούν να είναι μια άγνωστη λέξη. Για κάποιους άλλους η διασύνδεση δεδομένων προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

 

 

 

 • Πώς μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε LOD;
 • Ποια είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας;
 • Υπάρχουν τρόποι για να ανωνυμοποιήσουμε δεδομένα και να εγγυηθούμε την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο;

 

Στην Ελλάδα το Open Data Day 2013 διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού έργου MODAP.

Το MODAP (Mobility, Data Mining and Privacy) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα FP7 (FET Open) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το συντονισμό της κοινότητας των ερευνητών και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη γύρω από τις συμπληρωματικές περιοχές της διαχείρισης δεδομένων κίνησης, της εξόρυξης δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Οι ερευνητές του MODAP θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με σκοπό να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα διαχείρισης μεγάλων συλλογών δεδομένων, με έμφαση στην εξαγωγή γνώσης και προστασίας της ιδιωτικότητας.

  Πούλησε ο ΟΤΕ τον δορυφόρο Hellas Sat 2

Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στην συνέχεια:

 

Πρόγραμμα Open Data Day 2013

Τις εργασίες του Open Data Day 2013 θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», καθηγητής κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, κ. Θεόδωρος Καρούνος, με ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Ιωαννίδης θα παρουσιάσει συνοπτικά τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΚ «Αθηνά» στη διαχείριση ανοικτών δεδομένων και ο κ. Καρούνος θα μιλήσει για την προώθηση των ανοιχτών δεδομένων και την αξιοποίησή τους μέσα από τις δράσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

To Open Data Day 2013 αποτελείται από δύο παράλληλους κύκλους δράσεων. Σε κάθε κύκλο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα.

Α Κύκλος: Παρουσιάσεις και Debate
Σε αυτόν τον κύκλο θα ασχοληθούμε με το ερώτημα: «Ανοικτά ή Κλειστά Δεδομένα;» Θα ξεκινήσουμε με σύντομες (μικρότερες από 10 λεπτά) παρουσιάσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, από:

 • Εκπροσώπους δημοσίων αρχών οι οποίοι θα παρουσιάσουν δημόσια δεδομένα που προσφέρουν καθώς και τον προγραμματισμό τους για παροχή επιπλέον δεδομένων αλλά και τις  ανάγκες που έχουν  οι ίδιοι σε ανοικτά δεδομένα.
 • Εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα οι  οποίοι θα παρουσιάσουν την αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρονται, το οικονομικό αποτέλεσμα και τα οφέλη  αλλά και ποια επιπλέον δεδομένα θα επιθυμούσαν να παρέχονται ανοιχτά.
 • Εκπροσώπους ερευνητικών ομάδων, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για ερευνητικά αποτελέσματα, τρέχουσες προσπάθειες, αλλά και μελλοντικές τους δραστηριότητες σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα.

 

Διάρκεια: 10:30 – 12:30
Συμμετοχή:
•    Αν θέλετε να συμμετέχετε με μια σύντομη παρουσίαση, στείλτε ένα mail στο info(at)ellak.gr.
•    Η παρακολούθηση των παρουσιάσεων είναι ανοικτή σε όλους! Ωστόσο, για λόγους διαχείρισης του χώρου, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday. Στον ίδιο χώρο θα υπάρξουν σύντομα οδηγίες πρόσβασης και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει ένα debate με θέμα συζήτησης «Ανοικτά ή Κλειστά Δεδομένα;». Το συντονισμό θα αναλάβει ο Πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ και οι κανόνες που θα ακολουθηθούν είναι:

 • Δύο συμμετέχοντες θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν τις αντίθετες απόψεις, ο ένας υπέρ των ανοικτών δεδομένων και ο άλλος κατά των ανοικτών δεδομένων.
 • Οι ομιλητές θα έχουν διαθέσιμα επτά (7) λεπτά για να αναπτύξουν τα βασικά τους επιχειρήματα.
 • Το κοινό θα απευθύνει ερωτήματα στους ομιλητές. Κάθε ομιλητής θα έχει στη διάθεσή του το πολύ 2 λεπτά ώστε να δώσει την απάντησή του.
 • Μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων, οι ομιλητές θα έχουν στη διάθεσή τους 2 λεπτά για να παρουσιάσουν ακόμη μια φορά τα επιχειρήματά τους.
 • Οι συμμετέχοντες ψηφίζουν για την επικρατέστερη άποψη.

 

Διάρκεια: 13:30 – 15:30
Συμμετοχή:

 • Αν θέλετε να συμμετέχετε ως ομιλητής, στείλτε ένα mail στο info at ellak.gr αναφέροντας την άποψη που θέλετε να υποστηρίξετε.
 • Η συμμετοχή στο debate είναι ανοικτή σε όλους! Ωστόσο, για λόγους διαχείρισης του χώρου, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday. Στον ίδιο χώρο θα υπάρξουν σύντομα οδηγίες πρόσβασης και το αναλυτικό πρόγραμμα
  Έκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα των μισών Ελλήνων - Έρευνες από τη ΓΓΠΣ

 

 

Β Κύκλος: Εργαστήρια Linked Open Data (LOD)

Σε αυτόν τον κύκλο θα απαντήσουμε το ερώτημα: «Πως χρησιμοποιούμε τα διασυνδεδεμένα δεδομένα;». Για αυτό το λόγο θα διοργανωθούν παράλληλα εργαστήρια όπου ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά» θα εκπαιδεύσουν του συμμετέχοντες σε πρακτικά θέματα και εργαλεία για την αξιοποίηση των ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων.

Τα εργαστήρια που έχουμε προγραμματίσει είναι:

 • Φτιάχνοντας LOD από ανοικτά δεδομένα

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τη διαδικασία με την οποία ξεκινώντας από ένα απλό σύνολο δεδομένων (π.χ. ένα csv αρχείο) μπορούμε να φτιάξουμε LOD. Θα εξοικειωθούμε με το μοντέλο RDF και τη γλώσσα SPARQL, τις εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τελικά θα φτιάξουμε βήμα προς βήμα το ένα σύνολο δεδομένων σε LOD και το αντίστοιχο SPARQL endpoint.

 • Στατιστικά δεδομένα LOD

 

Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε ειδικά με τα στατιστικά δεδομένα. Θα γνωρίσουμε τη γλώσσα DSPL και τις δυνατότητες του εργαλείου Google Refine. Επίσης, θα γνωρίσουμε το Data Cube vocabulary για τη δημοσίευση στατιστικών δεδομένων ως LOD. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δημιουργήσουμε LOD δεδομένα από τα ανοικτά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 • Ανωνυμοποίηση για ανοικτά δεδομένα

 

Στο εργαστήριο θα μας απασχολήσει το πρόβλημα της διατήρησης της ιδιωτικότητας όταν δημοσιεύουμε ανοικτά δεδομένα, καθώς και όταν συνδυάσουμε πολλά σύνολα δεδομένων. Θα γνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους, μεθόδους για να τους μειώσουμε, καθώς και πιθανά εργαλεία. Στο τέλος του εργαστηρίου θα ανωνυμοποιήσουμε ανοικτά σύνολα δεδομένων.

 • Μητρώα επιχειρήσεων ως LOD

 

Στο εργαστήριο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να δημοσιεύσουμε Μητρώα Επιχειρήσεων ως LOD. Θα ξεκινήσουμε εντοπίζοντας τις διαθέσιμες πηγές δεδομένων, τα βήματα για την αυτόματη εξαγωγή δομημένης πληροφορίας, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μητρώου επιχειρήσεων σε LOD.

 • Ανοίγουμε δεδομένα

 

Το εργαστήριο απευθύνεται ειδικά σε εκπροσώπους δημοσίων αρχών. Εάν ο οργανισμός σας έχει δεδομένα που θέλει να προσφέρει ανοικτά, ελάτε να σας δείξουμε τον τρόπο. Θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία μεταδεδομένων, την επιλογή της κατάλληλης άδειας, το μετασχηματισμό των δεδομένων σε ανοικτούς μορφότυπους και τελικά την ανοικτή διάθεση των δεδομένων!

 • Κάθε εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής σε αυτό μέχρι τις 20/2/2013 τουλάχιστον πέντε (5) συμμετέχοντες. Οπότε μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλώσετε συμμετοχή!

 

Διάρκεια: 11:30 – 13:30
Συμμετοχή:
•    Αν θέλετε να συμμετέχετε σε ένα εργαστήριο, δηλώστε συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday..
•    Μη ξεχάσετε να φέρετε το laptop σας! Θα το χρησιμοποιήσετε για να εγκαταστήσετε και να πειραματιστείτε με όλα τα εργαλεία και τις τεχνικές που γνωρίσετε στο εργαστήριο.

in

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


6  +  1  =