Το πείραμα της Αστυπάλαιας με τη συνεργασία της Volkswagen

Η ενεργειακή αναμόρφωση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερωτηματικό, αναμένεται να δώσει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο “έξυπνο” και “πράσινο” νησί της Μεσογείου.

astupalea

Πώς η Αστυπάλαια θα γίνει πράσινη με τη συνεργασία της Volkswagen

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν πως οι μετακινήσεις χωρίς ρύπους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτές από τώρα και για αυτό το λόγο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πειράματος της Αστυπάλαιας. Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο, κυρίως μέσω της αντικατάστασης του τρέχοντος συστήματος μεταφορών με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:

● κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
● οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί – αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα – που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
● αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
● υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
● Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

“Απόβαση” ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen

Το πρωί της Τετάρτης, 6 μήνες μετά την υπογραφή μνημονίο της αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική κυβέρνηση, παραδίδονται τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα σε δήμο, λιμενικό και αστυνομία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 1.500 οχήματα του νησιού θα αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτήσει με 12.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προσφέρει ελκυστικά χρηματοδοτικά προτα και θα συμβάλει στη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Ακόμα, θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με έναν υβριδικό, που θα λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και να βελτιώσει όλες τις υποδομές του νησιού.

Η Volkswagen με τη σειρά της θα αντικαταστήσει δωρεάν όλα τα κρατικά και δημοτικά οχήματα, θα προσφέρει στους αγοραστές τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα σε τιμή κόστους, θα υποστηρίξει τη λειτουργία ενός μηχανισμού car sharing, θα δημιουργήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία ενός συστήματος συγκοινωνίας on demand, ενώ από το 2026 θα εφαρμόσει στο νησί την αυτόνομη οδήγηση.

Μετά την Αστυπάλαια, σειρά για την πράσινη αναμόρφωση του αναμένεται να πάρει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Χάλκη. Το συγκεκριμένο νησί έχει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Το project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα καθώς και την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και οι προαναφερθέντες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα είναι πλήρως εναρμονισμένες με το στόχο της ΕΕ είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 – μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

thetoc.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Volkswagen

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).