Pfizer τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο

Η Αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σε με τη γερμανική εταιρεία ιατρικής έρευνας BioNTech, ανακοίνωσε χθες ότι οι τρέχουσες δοκιμές εμβολίων για τον COVID-19 είχαν φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο με τη μορφή του προκαταρκτικού ποσοστού αποτελεσματικότητας να είναι στο 90%.

Πρόκειται για καλά νέα, αλλά με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να το γιορτάζουμε.

iOS 13.5 τι κάνει το εργαλείο εντοπισμού του COVID 19

Ας δούμε τι θα πρέπει να γνωρίζετε.

Η Pfizer, σε δελτίο τύπου, ισχυρίζεται μείωση κατά 90% στις συμπτωματικές περιπτώσεις του COVID-19 μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο έναντι εκείνων που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της δοκιμής του εμβολίου στην φάση τρία.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης δοκιμής των εμβολίων, η έμφαση από την φαρμακοβιομηχανία δίνεται τόσο στον καθορισμό της αποτελεσματικότητας όσο και στην ενός εμβολίου, έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται ρητά στους διάφορους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς που έχουν στην ευθύνη τους την έγκριση του φαρμάκου.

Εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σχετικά (έχοντας υπόψη ότι φάρμακα όπως το Remdesivir εγκαταλείφθηκαν σαν θεραπείες για τον COVID-19 στην τρίτη φάση από τους περισσότερους ερευνητές μετά την ανακάλυψη πιθανών θανατηφόρων περιστατικών συννοσηρότητας), θα εγκριθεί για την διανομή.

Τα πολύ καλά υποσχόμενα νέα δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν σαν μια δήλωση που υποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη των μολύνσεων με COVID-19 στο ευρύ κοινό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις υψηλού υιικού φορτίου, ή σε ασθενείς με συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν νοσηλεία.

Επιπλέον, η Pfizer δεν έχει κοινοποιήσει δεδομένα στο κοινό και αυτή η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμες εταιρείες. Όλα όσα γνωρίζουμε προέρχονται από ένα δελτίο τύπου. Θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους μέχρι να δούμε πραγματικά τα δεδομένα της εταιρείας – και να τα ελέγξουν οι εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι αριθμοί και οι αξιώσεις στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Pfizer είναι σωστά, αυτό δεν σημαίνει ότι η μάχη έχει κερδηθεί. Η Pfizer πολύ αισιόδοξα, έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει το εμβόλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία:

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις αναμένουμε να παράγουμε παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Η μεγάλη ιδέα πίσω από τον εμβολιασμό του κοινού είναι να φτάσει σε ένα σημείο καμπής όπου θα έχουν πάρει το εμβόλιο τόσοι άνθρωποι ώστε ο ιός να μην έχει αρκετούς βιώσιμους ξενιστές για να συνεχίσει να πηδά από άτομο σε άτομο και τελικά να εξαφανιστεί. Αυτή είναι μια μορφή ανοσίας της αγέλης.

Πόσες δόσεις πρέπει λοιπόν να παράγει η Pfizer για να προκαλέσει το εμβόλιο την ανοσία της αγέλης; Η απάντηση εξαρτάται από το αν η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ασκεί κοινωνική αποστασιοποίηση, φοράει μάσκες και πλένει τα χέρια του κάθε φορά που διακινδυνεύουν την έκθεση.

Δεν έχουμε κάποιο τρόπο να γνωρίζουμε τις προοπτικές για αυτόν τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γνωρίζουμε ότι οι δόσεις που θα παράγει η Pfizer θα αρκούν για να εμβολιαστεί περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το έτος 2022. Για να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό, κόψαμε τις 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις στο μισό, καθώς τα δεδομένα της Pfizer δείχνουν ότι οι ασθενείς θα έχουν μεγαλύτερη προστασία μετά τη δεύτερη δόση.

Ένα παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο από το 10% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει οποιοδήποτε είδος ανοσίας της αγέλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

Το ποσοστό των ατόμων που πρέπει να έχουν αντισώματα για να επιτύχουμε ανοσία της αγέλης έναντι μιας συγκεκριμένης ασθένειας ποικίλλει ανάλογα με κάθε ασθένεια. Για παράδειγμα, η ανοσία της αγέλης κατά της ιλαράς απαιτεί από το 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Το υπόλοιπο 5% θα προστατευτεί καθώς η ιλαρά δεν θα εξαπλωθεί μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί. Για την πολιομυελίτιδα, το όριο είναι περίπου στο 80%.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το εμβόλιο της Pfizer από μόνο του, να εξαλείψει τον ιό ή ακόμη και να ρίξει σημαντικά την καμπύλη με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος. Περίπου το 91% των κατοίκων της Γης πιθανότατα δεν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο μέχρι το 2022 το νωρίτερο.

Φυσικά ο μόνος τρόπος για να επιβραδύνουμε ή να σταματήσουμε τον ιό το 2021 είναι να πείσουμε την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να εμβολιαστεί.

Ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμες εταιρείες και δεν θα είναι διαθέσιμο πέρα από επιλεγμένα άτομα για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, δεν πρόκειται να τερματίσει την πανδημία.

Το να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας, να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων και ακολουθώντας την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων αξιόπιστων ιατρικών ιδρυμάτων ίσως είναι η μόνη λύση εάν θέλουμε να τερματιστεί αυτή η πανδημία.

TNW

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).