Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone Ελλάδας

Η Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας:

“Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση του διαδικτύου είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες χρήστες. και δείχνει όχι μόνο ένα υψηλό επίπεδο ανησυχίας, αλλά και ένα επίπεδο ενεργής πρόληψης.

security

Ωστόσο, σε σχέση με την επιθυμία για αυστηρότερη νομοθεσία και ελευθερία για την προστασία των δεδομένων μας, πρέπει να σημειωθεί ότι το 50% του δείγματος ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο τρίτα μέρη, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για δημόσιους φορείς, διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν τόσο νομικά πλαίσια όσο και προηγμένα εργαλεία για την ψηφιακή μας ασπίδα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το κράτος όσο και οι εταιρείες έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν όσον αφορά την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού για το θέμα αυτό και την καλλιέργεια ενός ρεαλιστικού αισθήματος ασφάλειας στις προσπάθειές μας”, δήλωσε ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis.

Το βασικό, ωστόσο, είναι ότι οι νέες δυνατότητες που έχουμε στην ψηφιακή εποχή συνδέονται και με νέες απειλές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία: περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών και των προσωπικών δεδομένων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πιο ενημερωμένοι και “υποψιασμένοι” χρήστες έχουν λάβει μέτρα για την προστασία τους, ενώ ένας στους δύο πιστεύει επίσης ότι τα προσωπικά του δεδομένα είναι λιγότερο ασφαλή από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από δύο στους τρεις ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα και σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν κατανοεί πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά του δεδομένα από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτική από άλλες ψηφιακά ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, αισθάνεται την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια του διαδικτύου και των προσωπικών δεδομένων και να θεσπιστεί αυστηρότερη νομοθεσία”. Η έννοια της ασφάλειας φτάνει σήμερα σε μια νέα διάσταση.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αναδυόμενων Απειλών και Κύριος Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει:

“Το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Η ραγδαία εξέλιξή τους επιδρά καταλυτικά στη ζωή μας, φέρνοντας την αίσθηση της προόδου, αλλά και την αγωνία και την αμφιβολία. Το διαδίκτυο μας παρουσιάζει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Έλληνες πολίτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πολίτες άλλων χωρών. Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας ως αντίθετα, αλλά ως συμπληρωματικά.

Μια σημαντική πρόκληση για το οικοσύστημα της κυβερνοασφάλειας τόσο στις εθνικές και αποκεντρωμένες κυβερνήσεις όσο και στον ιδιωτικό τομέα που προέκυψε από την έρευνα είναι η ενημέρωση και η συνεκτίμηση τόσο των νομικών πλαισίων όσο και των εργαλείων που υπάρχουν. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κουλτούρας ορθής χρήσης, αλλά και εμπιστοσύνης στις αρμόδιες αρχές ώστε να μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διαχείριση των προβλημάτων.”

Σημειώνεται ότι η έρευνα, η οποία συνδύασε τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις, διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο από τη Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone Ελλάδας από τις 10-18 Απριλίου 2023.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε εδώ

ασφάλεια στο διαδίκτυο

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).