Ποιος είναι ο γρηγορότερος Browser;

Ο browser είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα στον υπολογιστή μας. Ποιος browser έχει τις καλύτερες αποδόσεις;

Ας δούμε τους διεκδικητές του τίτλου με σειρά δημοτικότητας. Πρώτα έρχεται ο Google Chrome 84, και στη συνέχεια βρίσκεται ο Edge 84, ο οποίο άρχισε να χρησιμοποιεί σαν βάση το πρόγραμμα περιήγησης Chromium, μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα της Google.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο Internet Explorer (IE) 11 είναι το επόμενο πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού στα 10. Αλλά δεν θα τον συμπεριλάβουμε σε αυτό το τεστ, καθώς η Microsoft ετοιμάζεται να τον αποσύρει. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον IE, αλλάξτε browser. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε, θα είναι σίγουρα καλύτερος.

Μετά το IE, έρχεται ο Mozilla Firefox 79. Αν και εξακολουθεί να είναι ηγέτης στην καινοτομία, όλο και λιγότεροι τον χρησιμοποιούν. Σήμερα, μόνο το 3,3% όλων των χρηστών χρησιμοποιούν τον Firefox.

Ακολουθεί ο Opera 68, και στη συνέχεια είναι ο Brave 1.11. Τέλος, είναι ο Vivaldi 3.1. που ξεκίνησε από προγραμματιστές του Opera. Όλα αυτά τα προγράμματα περιήγησης χρησιμοποιούν τον κώδικα του Chromium.

Ναι, σωστά. Όλα αυτά τα προγράμματα περιήγησης, εκτός του Firefox, είναι ουσιαστικά κάτι σαν αδέλφια. Αν τώρα νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι έχουν και την ίδια απόδοση, κάνετε λάθος.

Test JetSteam 2

Το test JetSteam 2.0, αποτελείται από 64 μικρότερα δοκιμαστικά. Είναι ένα benchmark suite για JavaScript και WebAssembly που εστιάζει σε προηγμένες εφαρμογές ιστού. Επιβραβεύει τα προγράμματα περιήγησης που ξεκινούν γρήγορα, εκτελούν κώδικα γρήγορα και λειτουργούν ομαλά. Οι υψηλότερες βαθμολογίες είναι καλύτερες.

Ο κορυφαίος σκόρερ στο JetStream ήταν ο Brave με 101.185. Ακριβώς πίσω από αυτόν ήταν οι Chrome, με 99.97 και ο Vivaldi, με 99.329. Ακριβώς πίσω από τα τρία πρώτα ήταν ο Opera με 98.688. Μετά ο Edge με σκορ 94.967 και η πραγματική έκπληξη ήταν ο Firefox που έμεινε πίσω με το 8.229.

Kraken 1.1

Αυτό το benchmark βασίζεται στο SunSpider, και μετρά την απόδοση του JavaScript. Η Mozilla, ήταν αυτή που δημιούργησε το Kraken. Με αυτό το benchmark, όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Χωρίς καμία έκπληξη, ο Firefox πήρε την πρώτη θέση εδώ με 1.085,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms). Στη συνέχεια ήρθε ο Opera με 1.085,8 ms, ο Brave με 1.104.5 ms. και ο Chrome με 1,131,1 ms. Στη συνέχεια, υπάρχει έρχεται ο Edge με 1,192,7 ms και, στην τελευταία θέση, ο Vivaldi με 1,201,5 ms.

Octane 2.0

Το Octane 2.0, είναι το JavaScript benchmark της Google, και δεν υποστηρίζεται πλέον, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμο για τις δοκιμές scripts σε διαδραστικές εφαρμογές ιστού. Σε αυτό το benchmark, όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη.

Στο benchmark της Google, ο Chrome ήρθε πρώτος με βαθμολογία 38.652. Ακριβώς πίσω στη δεύτερη θέση ήταν ο Brave με 38.615. Τρίτος ο Vivaldi με 37.836, που ξεπέρασε τον Opera με 37.822. Ο Edge έμεινε πίσω με 36.497, αλλά στην τελευταία θέση, θα βρείτε τον Firefox με 30.719.

WebXPRT 3.0

Η τελευταία του WebXPRT είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο benchmark προγραμμάτων περιήγησης που υπάρχει σήμερα. Αναπτύσσεται από επαγγελματίες του benchmark στην Principled Technology.

Το WebXPRT χρησιμοποιεί scripts που δημιουργήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν καθημερινές εργασίες. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη βελτίωση φωτογραφιών, οργάνωση άλμπουμ, επιλογές τιμολόγησης μετοχών, τοπικές σημειώσεις, γραφήματα πωλήσεων και αλληλουχία DNA. Εδώ, όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερο είναι το πρόγραμμα περιήγησης.

Σε αυτό το benchmark, ο Firefox λάμπει. Ήταν εύκολα ο νικητής με σκορ 176. Ακολουθούν οι: Vivaldi με 157, Opera με 155, Brave με 154 και Chrome με 152. Ο Edge πήρε 142 και είναι στην τελευταία θέση.

Πρότυπο ιστού HTML 5

Ίσως νομίζετε ότι μέχρι το 2020, κάθε πρόγραμμα περιήγησης θα συμμορφώνεται με το πρότυπο ιστού HTML 5, το οποίο έγινε πρότυπο το 2014.
Κάνετε λάθος. Αυτό το “τεστ” δεν είναι benchmark. Απλώς δείχνει πόσο κοντά είναι κάθε πρόγραμμα περιήγησης με το πρότυπο HTML 5. Ένα τέλειο σκορ, που δεν είχε κανείς, θα ήταν το 550.

Η Microsoft, η οποία στο παρελθόν ήταν φοβερή στο να είναι με τα πρότυπα, πήρε την μεγαλύτερη βαθμολογία με 532. Στη συνέχεια, υπάρχει μια ισοπαλία των τεσσάρων για τη δεύτερη θέση, με Brave, Chrome, Opera, και Vivaldi στο 528. Στην τελευταία θέση, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι ο Firefox με 514.

Λοιπόν, ποιος browser είναι ο πιο γρήγορος; Όλοι οι browsers: Brave, Chrome, Firefox, Opera και Vivaldi έχουν δυνατά κομμάτια. Ο Edge, ωστόσο, φαίνεται να μην αποδίδει και τόσο καλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η Microsoft εξακολουθεί να αναπτύσσει τη νέα έκδοση του Edge που βασίζεται στο Chromium. Με την πάροδο του χρόνου, ίσως δούμε καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιώ τον Firefox εδώ και χρόνια και δεν θα τον αλλάξω. Αν είστε ευχαριστημένοι χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε browser, συνεχίστε να τον χρησιμοποιείτε.

 

Τα tests πραγματοποίησε ο Steven J. Vaughan-Nichols του ZDNet.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).