Πως σκότωσαν τον Ayman al-Zawahri

Η επιχείρηση που σκότωσε τον ηγέτη της , με ένα χτύπημα drone σε μια πολυτελή γειτονιά της Kabul ήταν εν μέρει έργο μιας αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας τόσο μυστικής που το πραγματικό της όνομα είναι κρατικό μυστικό, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση.

cia

“Ήταν μια τεράστια επιχείρηση υπό την ηγεσία της , και όπως συμβαίνει συνήθως για κάτι τέτοιο και ο καθένας παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο”, δήλωσε ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Όμως στην κορυφή της επιχείρησης είναι οι άνθρωποι που πρέπει να κοιτάξουν πραγματικά τον στόχο και εδώ είναι που έρχεται η [Task Force] Orange”.

Ιδρύθηκε το 1980 και αρχικά ονομαζόταν Intelligence Support Activity πριν το όνομά της γίνει μυστικό και αρχίσει να αλλάζει συχνά, η μονάδα εργάζεται στο πλαίσιο της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC από το Joint Special Operations Command) και είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την προετοιμασία ειδικών προγραμματισμένων επιχειρήσεων. Η μονάδα είναι προς το παρόν γνωστή σαν Task Force Orange.

“Η CIA μπορεί να σας πει πολλά για μια χώρα, τις προσωπικότητες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της, αλλά δεν είναι σχεδιασμένη γνωρίζει ότι ένα συγκεκριμένο άτομο είναι σε ένα συγκεκριμένο σπίτι, από ποια πλευρά ανοίγουν οι πόρτες, πόσο ψηλοί είναι οι φράχτες”, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

“Αυτό κάνει η Orange για να προετοιμαστεί για μια επιχείρηση, είτε πρόκειται για επίθεση με drone όπως με τον Zawahri είτε για αποστολή μιας ομάδας σκοπευτών όπως με τον ή τον Baghdadi. Συλλέγουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και το κάνουν αυτοπροσώπως από κοντά, σαν τον Jason Bourne”.

Η ανακοίνωση της δολοφονίας ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρατήρησαν την οικογένεια του Zawahri να μετακομίζει στην Kabul τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι φήμες ότι οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν από τους ή την ισχυρή φατρία Haqqani σαν μέρος κάποιας μυστικής συμφωνίας.

“Εδώ είναι που περιπλέκεται, για να είμαι ειλικρινής”, είπε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών από χώρα της ΕΕ που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

“Οι ΗΠΑ ελέγχουν πολλά από τα χρήματα που χρειάζονται οι Taliban για να διοικήσουν τη χώρα και ενώ είμαι βέβαιος ότι ο Zawahri είχε τους υποστηρικτές του, χρειάζεται ένα μόνο άτομο που αποφασίζει ότι θέλει τα 25 εκατομμύρια δολάρια της επικήρυξης. Θα μπορούσε λοιπόν να ήταν μια κίνηση των Taliban, αλλά οι Αμερικανοί έχουν αφήσει πίσω τους ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό πληροφοριών”.

zawahri

“Αν ήταν προδοσία, η επιχείρηση θα έπρεπε να γίνει με τον κανονικό τρόπο, δηλαδή τον Απρίλιο, όταν η οικογένεια μετακόμισε, η Orange και η CIA θα ήταν στη γειτονιά”.

Η οικογένεια θα παρακολουθούνταν προσεκτικά από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, αν και ο Zawahri δεν επέτρεπε οποιαδήποτε συσκευή κοντά του, γιατί θα είχε σκοτωθεί χρόνια πριν. Θα παρακολουθούσαν προσεκτικά για να καθορίσουν πόσοι μένουν στο σπίτι, να συλλέξουν στοιχεία DNA, τις αγορές που πραγματοποιούνται από τις τοπικές αγορές και γενικά καθετί που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για να έχουν μια εικόνα της ζωής μέσα στο σπίτι.

“Τότε εμφανίζεται ο ίδιος ο Zawahiri και το θέμα γίνεται πώς να τον σκοτώσετε χωρίς να σκοτώσετε κανέναν άλλο”, ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος. “Η Orange και το προσωπικό της CIA παρακολουθούσαν αν έφευγε από το σπίτι, κάτι που δεν έκανε, αλλά παρατήρησαν ότι έβγαινε στο μπαλκόνι του κάθε πρωί για μερικές ώρες”.

Έτσι χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο από drone χωρίς εκρηκτικά αλλά με λεπίδες που μοιάζουν με ξίφη για να αποτρέψουν τις παράπλευρες απώλειες, στις 6:18 π.μ. το Σάββατο 30 Ιουλίου, κατάφεραν να πάρουν τη ζωή του Zawahiri.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Taliban,Ayman al-Zawahri,iguru,cia,terrorism,Afghanistan,al qaeda,Osama Bin Laden

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).