Πόσο νερό χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη;

Το κόστος κατασκευής ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί. Αλλά ένα πράγμα που χρειάζεται για την τεχνολογία του το OpenAI είναι άφθονο νερό, το οποίο αντλήθηκε από τη λεκάνη απορροής των ποταμών Raccoon και Des Moines στην κεντρική Iowa.

Το νερό ψύχει έναν ισχυρό υπερυπολογιστή καθώς προσπαθεί να διδάξει συστήματα AI πώς να μιμούνται την ανθρώπινη γραφή.

water cool

Καθώς αγωνίζονται να επωφεληθούν από τη μανία για τη τεχνητή νοημοσύνη, κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνολογίας, από την Microsoft, την OpenAI και την Google, έχουν αναγνωρίσει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν βαρύ κόστος, από ακριβούς ημιαγωγούς έως την υπερβολική κατανάλωση νερού.

Συχνά βέβαια οι εταιρείες είναι πολύ μυστικοπαθείς για αυτές τις ιδιαιτερότητες. Λίγοι άνθρωποι στην Iowa γνώριζαν ότι η επαρχία ήταν η γενέτειρα του πιο προηγμένου μοντέλου της OpenAI, του GPT-4, πριν ένα κορυφαίο στέλεχος της Microsoft αναφέρει σε μια ομιλία ότι “φτιάχτηκε κυριολεκτικά δίπλα σε χωράφια με καλαμπόκι δυτικά του Des Moines”.

Η κατασκευή ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου απαιτεί την ανάλυση προτύπων από μια τεράστια αποθήκη κειμένων που έχουν γραφτεί από ανθρώπους.

Όλος αυτός ο υπολογισμός απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια και βέβαια παράγει πολλή θερμότητα. Για να διατηρηθούν δροσερά τις ζεστές μέρες, τα κέντρα δεδομένων πρέπει να αντλούν συνεχώς νερό.

Στην τελευταία περιβαλλοντική της έκθεση, η Microsoft αποκάλυψε ότι η παγκόσμια κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 34% από το 2021 έως το 2022 (σε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια γαλόνια ή περισσότερες από 2.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων), μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που πολλοί εξωτερικοί ερευνητές συνδέουν με την έρευνα της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη.

“Θα πρέπει να πούμε ότι η αύξηση οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη”, συμπεριλαμβανομένης της “μεγάλης επένδυσης της εταιρείας στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και της συνεργασίας της με την OpenAI”, δήλωσε ο Shaolei Ren, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside που προσπαθούσε να υπολογίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των παραγωγικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Σε ένα έγγραφο που θα δημοσιευτεί αργότερα φέτος, η ομάδα του Ren υπολογίζει ότι το ChatGPT καταπίνει 500 χιλιοστόλιτρα νερό κάθε φορά που του κάνετε μια σειρά από 5 έως 50 ερωτήσεις. .

Η Google ανέφερε αύξηση 20% στη χρήση νερού την ίδια περίοδο, την οποία ο Ren αποδίδει επίσης σε μεγάλο βαθμό στο έργο της εταιρείας στην AI.

Η OpenAI και η Microsoft δήλωσαν και οι δύο ότι εργάζονται για τη βελτίωση της “αποτελεσματικότητας” της εκπαίδευσης των μοντέλων AI.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).