Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω το παλιό τροφοδοτικό του υπολογιστή μου σε νέο μηχάνημα;

Αν ήρθε η ώρα να πετάξετε το παλιό σας , σκεφτείτε να κρατήσετε το τροφοδοτικό του και ίσως κάποια άλλα εξαρτήματα. Πιθανά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το κόστος της αναβάθμισης ή της αγοράς ενός καινούργιου υπολογιστή είναι να επαναχρησιμοποιήσετε κάποια παλιά στοιχεία. Μπορείτε να διατηρήσετε ορισμένα εξαρτήματα, όπως την κάρτα ήχου, τη μονάδα DVD, το κουτί του και το πιθανότερο από όλα το τροφοδοτικό του (PSU).

Στην περίπτωση του PSU, αυτό θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει έως και 150 ευρώ. Ενώ η κάρτα γραφικών, η CPU, η μητρική πλακέτα και η μνήμη RAM ενδέχεται να χρειάζονται αναβάθμιση, η μονάδα PSU συνήθως δεν έχει καμία ανάγκη.

Αλλά είναι το παλιό σας PSU πραγματικά επαναχρησιμοποιήσιμο; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό τροφοδοτικό για έναν νέο υπολογιστή; Ας μάθουμε αν το τροφοδοτικό σας είναι αξιόπιστο και αν έχει την απαιτούμενη ισχύ.

Εύρεση και αφαίρεση της μονάδας τροφοδοσίας του υπολογιστή σας
Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, είτε είναι πύργοι (κάθετοι) είτε οριζόντιοι, έχουν ένα τροφοδοτικό στο πίσω μέρος. Για να το εντοπίσετε δείτε τα καλώδια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας. Παράλληλα με όλα τα άλλα καλώδια για συσκευές ήχου, οθόνη, πληκτρολόγιο κλπ, θα βρείτε και το καλώδιο τροφοδοσίας που είναι συνδεδεμένο από την μία μεριά στην πρίζα του σπιτιού σας και από την άλλη στο pc σας. Το κουτί που είναι συνδεδεμένο επάνω στο pc σας είναι το τροφοδοτικό σας και λογικά συνοδεύεται από ένα τυπικό διακόπτη on-off και έναν ανεμιστήρα εξόδου για ψύξη.

Εντάξει, τώρα ξέρετε πού βρίσκεται το PSU στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας. Αλλά τι γίνεται στο εσωτερικό;

Πριν συνεχίσετε, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος και ότι αποσυνδέσατε το καλώδιο του τροφοδοτικού από το τροφοδοτικό (αν δεν αποσυνδέεται, βγάλτε το απλά από την πρίζα). Πατήστε το κουμπί που ανοίγει ο υπολογιστής παρόλο που δεν είναι στο ρεύμα και πιθανά να νομίζετε ότι είμαστε μεθυσμένοι. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αδειάσουν τα εσωτερικά στοιχεία του υπολογιστή σας από ρεύματα πυκνωτών κλπ.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε αντιστατικές προφυλάξεις, φορώντας πλαστικά γάντια, για να διατηρήσετε την ακεραιότητα του υλικού σας. Στο psu δεν θα έχετε πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει η πιθανότητα να ακουμπήσετε κατά λάθος άλλα εξαρτήματα, καλό θα ήταν να το κάνετε.

Αφαιρέσετε το αριστερό πλαϊνό καπάκι, και θα πρέπει να δείτε το τροφοδοτικό εσωτερικά (ή τουλάχιστον να επεξεργαστείτε τη θέση του). Υπάρχει περίπτωση να μην μπορείτε να το δείτε καλά αλλά ούτε και να το φτάσετε εύκολα. Πιθανά να σας εμποδίζει μία πλεξούδα καλώδια, αλλά μπορεί επίσης να είναι στριμωγμένος με την μονάδα DVD ή ακόμα και και με τον ανεμιστήρα της CPU.

Για να αφαιρέσετε το PSU, αποσυνδέστε με ασφάλεια τα καλώδια τροφοδοσίας από τη μητρική πλακέτα, τη CPU, τις μονάδες δίσκου και άλλα εξαρτήματα. Γενικά αποσυνδέστε οποιοδήποτε καλώδιο ξεκινάει από το τροφοδοτικό και είναι καρφωμένο σε κάποιο βύσμα. Πιάστε όλα μαζί τα αποσυνδεμένα καλώδια με ένα λαστιχάκι για εύκολη διαχείριση.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε τις βίδες ασφάλισης του PSU στο πίσω μέρος της θήκης και στη συνέχεια τραβήξτε το τροφοδοτικό έξω από την θήκη του υπολογιστή. Κατά την αποσυναρμολόγηση ενός υπολογιστή για λόγους ασφαλείας πρέπει πάντα να αφαιρείτε πρώτα το PSU από την θήκη.

Κατανόηση του τροφοδοτικού σας
Ενώ οι προδιαγραφές του κάθε συστήματος, του υπολογιστή σας, μπορούν να αναλυθούν με συγκριτικές αξιολογήσεις, το τροφοδοτικό είναι διαφορετικό. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, θα πρέπει να το εξετάσετε πιο προσεκτικά.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το PSU διαθέτει μια ετικέτα με τη μέγιστη απόδοση του καθώς και με άλλες πληροφορίες. Ενώ οι ετικέτες διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή, πρέπει να υπάρχει μια ενότητα που να περιγράφει το μέγιστο φορτίο ή την έξοδο.

Αυτή είναι η συνολική ποσότητα ισχύος που μπορεί να διαχειριστεί συνολικά το τροφοδοτικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αριθμό και να το συγκρίνετε με αυτό που σας προτείνουν για το νέο υλικό που θέλετε να αγοράσετε.

Οι περισσότερες μονάδες PSU διαθέτουν επίσης μια ταμπέλα που περιγράφει την έξοδο για κάθε τύπο τάσης. Αυτός είναι ο κατάλογος του στυλ + 5V, + 3.3V, + 12V και κλπ. Κάθε τιμή εμφανίζεται μαζί με τα αμπέρ (Α) που μπορεί να αποδώσει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τιμή 12V. Η κάρτα γραφικών, η οποία συγκαταλέγεται συχνά στα πιο πεινασμένα στοιχεία σε ένα , αντλεί ενέργεια από αυτό.

Για να τρέξετε μια μεσαίας ισχύος κάρτα γραφικών, αναζητήστε ένα PSU με περίπου 30Α στη έξοδο των 12V.

Εάν η μέγιστη ισχύς και τα αμπέρ στα 12V επαρκούν για τα εξαρτήματα που εγκαθιστάτε, τότε δεν θα πρέπει να έχετε προβλήματα.

Το παλιό τροφοδοτικό παραμένει αξιόπιστο;
Μερικοί κατασκευαστές είναι αξιόπιστοι και φτιάχνουν τροφοδοτικά που λειτουργούν μέχρι ή και πέρα ​​από τις προδιαγραφές τους. Άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για μονάδες “μίας χρήσης”. Για να μάθετε περισσότερα, βρείτε την μάρκα του PSU (που αναγράφεται στην ετικέτα) και ελέγξτε τη φήμη του στο . Είναι χωρίς μάρκα? Ίσως είναι καιρός να αγοράσετε ένα νέο PSU.

Κακά πράγματα μπορεί να συμβούν με ανεπαρκώς κατασκευασμένα τροφοδοτικά. Ένα μη αξιόπιστο PSU που στην ετικέτα του γράφει 750-watt μπορεί να αγκομαχεί να τροφοδοτήσει πάνω από τα 500 watts. Ορισμένα υλικά μπορεί να αρχίσουν να καπνίζουν ή και να καούν.

Παρόλο που το παλιό σας τροφοδοτικό ενδέχεται να λειτουργεί ακόμα, μπορεί να αποτύχει στο νέο υπολογιστή σας πιθανά γιατί το παλιό σας υλικό PC δεν χρειάστηκε ποτέ υπερβολική ισχύ. Η αναβάθμιση της CPU, της μητρικής πλακέτας και της κάρτας γραφικών θα μπορούσε να το αλλάξει αυτά τα δεδομένα.

Μια αποτυχία τροφοδοσίας μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να σας αναγκάσει να αλλάξετε καμμένα εξαρτήματα στον υπολογιστή σας ή ακόμα και να πιάσει φωτιά όλος ο υπολογιστής. Η αναβάθμιση του, με μια αξιόπιστη εταιρεία όπως η Antec, Corsair ή Cooler Master κλπ, είναι συχνά η καλύτερη .
Και επειδή την έχουμε πάθει, αν έχετε αγοράσει ένα πυροσβεστήρα σκόνης για το σπίτι σας, σας συνιστούμε να το αλλάξετε σε CO2 (διοξείδιο του άνθρακα). Όταν τον αδειάσαμε σε ένα pc που φλεγόταν, λόγω κακού τροφοδοτικού, μετά καθαρίζαμε το σπίτι από την πυροσβεστική σκόνη για πάνω από ένα μήνα.

Συνδέστε ένα παλιό τροφοδοτικό σε μια νέα μητρική πλακέτα
Μετά την επιβεβαίωση της ικανότητας του παλιού σας τροφοδοτικού, κάντε μερικούς ελέγχους:

  • Καθαρίστε το PSU. Μπορεί να χρειαστείτε μια ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξετε τη σκόνη από τον ανεμιστήρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση χωρίς να υπάρχει διάσπαση στη μόνωση.
  • Επιβεβαιώστε ότι τα βύσματα δεν είναι ραγισμένα ή σπασμένα.
  • Συγκρίνετε τα βύσματα στο τροφοδοτικό σας με τη μητρική πλακέτα και με τα άλλα νέα στοιχεία που σκοπεύετε να αναβαθμίσετε.

(Καθώς ορισμένα βύσματα που απαιτούνται στις μοντέρνες μητρικές δεν υπάρχουν στα παλιά τροφοδοτικά, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρήση ενός παλιού PSU στον “νέο” υπολογιστή σας.)

Οι σύγχρονες μητρικές κάρτες δέχονται μια σύνδεση 24 ακίδων, ενώ μερικές παλιές μονάδες PSU διαθέτουν μόνο ένα βύσμα 20 ακίδων. Αν και το βύσμα των 20 ακίδων μπορεί να λειτουργήσει, καλύτερα να μην το συνδέσετε. Θα πρέπει να υπάρχει επίσης και ένα βύσμα 4 ακίδων (δύο με δύο), για να είστε εντάξει. Και πιθανότατα το 20-pin βύσμα να διαθέτει και μια υποδοχή για να προσαρμόσετε επάνω του το βύσμα των 4-pin (20+4 = 24).

Ορισμένες μητρικές απαιτούν μια δευτερεύουσα σύνδεση 8 ακίδων (δύο σειρές τεσσάρων σειρών) για την CPU. Μια CPU συχνά μπορεί να τρέξει χωρίς την 4-pin σύνδεση, αλλά μπορεί να είναι ασταθής σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένας προσαρμογέας 8 ακίδων αρσενικό σε 4 ακίδες θηλυκό (molex), συνήθως επιλύει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως από το overclocking.

Σύνδεση σύγχρονων στοιχείων υπολογιστή σε παλιό τροφοδοτικό
Δεν είναι μόνο η μητρική πλακέτα που θα χρειαστεί να συνδεθείτε με το παλιό PSU. Οι κάρτες γραφικών και οι συσκευές αποθήκευσης χρειάζονται ισχύ και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρειαστείτε προσαρμογείς για συμβατότητα.

Οι κάρτες γραφικών παλιά είτε ήταν μικρές, είτε περιέχονταν στην μητρική πλακέτα. Σήμερα, ενώ οι περισσότερες μητρικές διαθέτουν ενσωματωμένη έξοδο βίντεο, τα παιχνίδια απαιτούν διακριτές κάρτες γραφικών.

Ενώ οι τιμές (και η ισχύς) ποικίλλουν, ακόμη και οι φτηνές κάρτες χρειάζονται συνήθως μια ειδική έξοδο PCI Express 6 ακίδων για το ρεύμα τους. Κάποιες χρειάζονται ακόμη και δύο 6-ακίδα βύσματα ή 8 ακίδων. Φυσικά μπορείτε να τροφοδοτείτε την κάρτα χρησιμοποιώντας πολλαπλούς Molex προσαρμογείς.

Ορισμένες κάρτες οθόνης ενδέχεται να έρθουν με αυτούς τους προσαρμογείς μαζί στο κουτί. Αλλά σημειώστε ότι πιο ισχυρές κάρτες μπορεί να μην λειτουργούν με αυτή τη λύση.

Όταν πρόκειται για σκληρούς δίσκους και μονάδες SSD (Solid State Drives), μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παλιό PSU δεν διαθέτει υποδοχές σύνδεσης SATA. Και πάλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας προσαρμογέας, αυτή τη φορά ένας προσαρμογέας Molex σε SATA .

Τι γίνεται εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας τροφοδοτικό;
Ας ελπίσουμε ότι θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας τροφοδοτικό και να εξοικονομήσετε λίγα ευρώ. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το καθαρίσετε και βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια δεν είναι φθαρμένα. Ελέγξτε την ονομαστική τάση για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για τη δημιουργία του νέου σας υπολογιστή.

Εάν όχι, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το παλιό σας τροφοδοτικό.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).