Smartphones: γιατί η μπαταρία διαρκεί μόνο μια μέρα;

Είναι μια πικρή αλήθεια: Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των smartphones δεν είναι μεγάλη. Ακόμη και με τα εξωτερικά πακέτα μπαταριών, τα περισσότερα σύγχρονα smartphones δεν καταφέρνουν να “βγάλουν' μια απαιτητική μέρα, ενώ οι καλύτερες συσκευές μπορούν μετά βίας να λειτουργούν για δύο μέρες.

Παλαιότερα οι μπαταρίες είχαν μια φανταστική διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αφού διαρκούσαν πολλές μέρες χωρίς να χρειάζονται φόρτιση συνεχώς. Ναι, τα τηλέφωνά μας σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρά από ό, τι ήταν για παράδειγμα, το Nokia 3310, αλλά γιατί οι μπαταρίες τους δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το ρυθμό προόδου;

smartphones

Σύμφωνα με τον Venkat Srinivasan, διευθυντή του Συνεργατικού Κέντρου για την αποθήκευση ενέργειας (Argonne Collaborative Center for Energy Storage Science) και εμπειρογνώμονα στην τεχνολογία των μπαταριών, ο πυρήνας του προβλήματος είναι απλός:

Ο Νόμος του Moore απλώς υπερέβη την τεχνολογία των μπαταριών, πράγμα που σημαίνει ότι τα τηλέφωνά μας συνεχίζουν να βελτιώνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οι εξελίξεις στις μπαταρίες.

Δεν είναι ότι δεν υπήρξαν βελτιώσεις: είχαμε τη δυνατότητα να αυξάνουμε σταθερά την ενεργειακή πυκνότητα τα τελευταία χρόνια με την συρρίκνωση των εσωτερικών εξαρτημάτων. Αλλά, σύμφωνα με τον Srinivasan:

Πριν από πέντε χρόνια, έγινε σαφές ότι δεν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε άλλα πράγματα, γιατί υπήρξαν πυρκαγιές. Έχουμε φθάσει σε μια φάση όπου οι νέες βελτιώσεις στην ενεργειακή πυκνότητα θα πρέπει να προέλθουν από την των υλικών της μπαταρίας και η εξεύρευση νέων υλικών είναι πάντα πιο αργά σε σύγκριση με αυτό που θα αποκαλούσα πρόοδο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σημερινές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες των smartphones βασίζονται στο κοβάλτιο λιθίου, μια τεχνολογία μπαταριών που χρησιμοποιούμε από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έχουμε φθάσει σε μεγάλο βαθμό στο όριο της ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε.

Υπάρχουν όμως ελπίδες για το μέλλον. Οι ερευνητές ερευνούν ήδη νέες τεχνολογίες μπαταριών, όπως οι συσσωρευτές στερεάς κατάστασης, που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα σε πιο πυκνά υλικά και θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ σε μελλοντικές συσκευές.

Ωστόσο, υπάρχει ένα : όσο καιρό αναπτύσσονται οι νέες μπαταρίες, τα smartphone μας γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερη ενέργεια. 

Έτσι. η επερχόμενη τεχνολογιά μπαταριών θα πρέπει να προσπεράσει αυτή την , και γενικότερα θα πρέπει να περάσει ή να συμβαδίσει με το Νόμο του Moore.

Ως «Νόμος του Μουρ» ονομάζεται η παρατήρηση πως ο αριθμός των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια.

Ο «Νόμος» πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore), ο οποίος περιέγραψε το 1965 τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα πυκνό ολοκληρωμένο κύκλωμα θα διπλασιάζεται κάθε χρόνο για τουλάχιστον μία δεκαετία από τότε.

Το 1975 κοιτάζοντας ξανά τα για την επόμενη δεκαετία, αναθεώρησε την «πρόβλεψή» του θέτοντας το διάστημα που απαιτείται για τον διπλασιασμό των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος στα δύο έτη.

Wikipedia

__________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).