inetsec

Symantec Internet Security Threat Report 2013

Η αξία των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή spam μειώθηκε, καθώς οι επίδοξοι spammer επιλέγουν άλλες μεθόδους διάδοσης των ανεπίκλητων μηνυμάτων τους, διαπιστώνει η Symantec στην νεότερη αναφορά της για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για αυτούς νέο πεδίο δραστηριοποίησης για να υποκλέπτουν στοιχεία ταυτότητας και να εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των μελών τους. Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των σάιτ που «ψαρεύουν» σε κοινωνικά δίκτυα υπερδιπλασιάστηκε, και συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 125%, σημειώνει η γνωστή ς.

inetsec

Δύο βασικά στοιχεία της συμπεριφοράς των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στους εγκληματίες: το λεγόμενο spoofing και η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών. Το social spoofing αναφέρεται στην συνήθειά μας -έναν «ψυχολογικό μηχανισμό»- να κάνουμε ό,τι κάνουν οι φίλοι μας. Έτσι, εάν δείτε μια παραπομπή στον «τοίχο» σας στο από ένα φιλικό πρόσωπο, οι πιθανότητες να κάνετε κλικ αυξάνονται.
Το δεύτερο «όπλο» των απατεώνων οnline είναι η οικειοθελής δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών που συνθέτουν το προφίλ κάθε μέλους κοινωνικού δικτύου στο Διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες σε επίδοξους υποκλοπείς, καθώς μπορεί να τους βοηθήσουν να μαντέψουν ακόμα και την απάντηση σε μια ερώτηση ασφαλείας για την είσοδο σε μια διαδικτυακή , χωρίς να χρειαστεί να «σπάσουν» τον κωδικό εισόδου.

  Εταιρείες και φανατικοί οπαδοί

Οι πέντε κορυφαίες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν το 2012 σύμφωνα με την Symantec είναι οι ακόλουθες:

1. Ψεύτικες Προσφορές: Τα μέλη του δικτύου καλούνται να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση ή σε μια ομάδα για να κερδίσουν κουπόνια δώρων ή εκπτώσεων, αφού παραχωρήσουν εν αγνοία τους προσωπικά στοιχεία ή μηνύματα σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης.

2. Χειροκίνητη κοινοποίηση. Οι κάνουν την σκληρή δουλειά να διαδώσουν την απάτη με δόλωμα βίντεο, προσφορές ή μηνύματα που εξιτάρουν τους χρήστες να τα μοιραστούν με τους φίλους τους.

3. Likejacking: Οι χρήστες καλούνται να κάνουν Like σε ψεύτικο κουμπί Like, με αποτέλεσμα να εγκαθιστούν στο σύστημά τους malware, λογισμικό το οποίο στην συνέχεια δημοσιεύει στο προφίλ τους διασπείροντας την μόλυνση.

4. Πλαστά plugin: υπόσχονται κάποια προσθήκη στις λειτουργίες του προγράμματος πλοήγησης, αντ’αυτού όμως κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες.

5. Απάτες Copy-Paste: οι χρήστες καλούνται να αντιγράψουν στην γραμμή διευθύνσεων του κώδικα Javascript, με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν έτσι ένα κουπόνι έκπτωσης/προσφοράς.

  Facebook Messenger E2EE για όλους από το 2023

Η Symantec αναφέρει χαρακτηριστικά την διάσημη φράση του ληστή Willie Sutton, ο οποίος είχε πει πως «έκλεβε τράπεζες γιατί εκεί ήταν τα λεφτά».  Σήμερα, οι ληστές στο Διαδίκτυο στοχεύουν στα social media γιατί εκεί βρίσκονται πλέον τα θύματά τους.

Η πλήρης αναφορά της Symantec δημοσιεύεται στον δικτυακό της τόπο με τον τίτλο Internet Security Threat Report 2013. Τα μέλη του Facebook μπορούν να καταγγείλουν προσπάθειες «ψαρέματος» στοιχείων με e-mail στην υπηρεσία, στην διεύθυνση phish (ατ) fb.com.

in

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


69  +    =  75