Bracket Dentils

Tι κοινό έχουν οι αρχαίοι Έλληνες με την Apple;

Bracket-Dentils

Αυτή είναι μια ερώτηση που σίγουρα πολλοί από εσάς δεν θα την περιμένατε και σίγουρα δεν πάει το μυαλό σας κάπου εύκολα. Για να σας εξηγήσουμε το κοινό χαρακτηριστικό θα αναφερθούμε για ακόμη μια φορά στον σκευομορφισμό.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές με τον όρο σκευομορφισμό, ναι είναι Ελληνικής προέλευσης, εννοούμε τον σχεδιασμό αντικειμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν σε άλλα αντικείμενα που δεν υπάρχουν και δεν υφίστανται στην δημιουργία του νέου αλλά με την αναφορά και την εμφάνιση χαρακτηριστικών τους δημιουργείτε ένα αίσθημα οικείου και φιλικού σε αυτούς που τα βλέπουν ή τo χρησιμοποιούν για πρώτη φορά.

A skeuomorph /ˈskjuːəmɔrf/ [skyoo-uh-mawrf], or skeuomorphism (Greek: skeuos—vessel or tool, morphe—shape) is a element of a that imitates design elements functionally necessary in the original product design, but which have become ornamental in the new design.[1]

Skeuomorphs may be deliberately employed to make the new comfortably old and familiar,[2] for example when fabric upholstery is replaced with vinyl and includes simulated cloth stitching.[3] An alternative is “an element of design or structure that serves little or no purpose in the artifact fashioned from the new material but was essential to the object made from the original material”.[4] This definition is narrower in scope and ties skeuomorphs to changes in materials.
Skeuomorphism is differentiated from path dependence in , where functional behavior is maintained when the reasons for its design no longer exist.

Ο Steve Jobs και ο μέχρι πρότινος σχεδιαστής του iOS Scott Forstall ήταν μεγάλοι λάτρεις του συγκεκριμένου τρόπου απεικόνισης και του παντρέματος αν θέλετε του παλαιού με το νέο. Έτσι λοιπόν οι περισσότερες προ εγκαταστημένες εφαρμογές της έχουν αυτό το χαρακτηριστικό το Calendar πχ είναι σχεδιασμένο σαν να ειναι πραγματικό, φυσικό ημερολόγιο, το ίδιο και το Notes. το Center θυμίζει τυχερά παιχνίδια με την τσόχα που εχει κτλ, το iBooks ειναι μια βιβλιοθήκη, τα Podcasts μέχρι πρότινος παρέπεμπαν σε ένα μαγνητόφωνο κτλ κτλ.

  Ρώσος δισεκατομμυριούχος ξοδεύει $100 εκατομμύρια σε μετοχές της Apple

skeuapple

Με την απόλυση του Forstall και τον Jonathan Ive να έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του iOS 7 όπως όλα δείχνουν ο σκευομορφισμός θα αποτελέσει παρελθόν από την Apple.

Αλλά ποια είναι η σχέση τελικά με την αρχαία Ελλάδα;

Η σχέση με την αρχαία Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός πως και οι ‘Έλληνες για πολλά χρόνια ήταν λάτρεις του σχεδιασμού αυτού. Σήμερα, σκεφτόμαστε την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική ως μαρμάρινες κολόνες και λευκούς ναούς, αλλά στις πρώτες ημέρες της αρχαίας Ελλάδας, τα κτίρια ήταν φτιαγμένα από ξύλο αντί του μαρμάρου. Αυτό σήμαινε οροφές από ξύλινα δοκάρια, με τα άκρα αυτών των δοκών να προεξέχουν από τα περισσότερα κτίρια.

Όταν η κατασκευή κτιρίων από μάρμαρο ξεκίνησε οι Έλληνες θέλανε να μεταφέρουν στον νέο αυτό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική στοιχεία από τα μέχρι πρότινος κτίρια για να δημιουργήσουν την αίσθηση του οικείου. Έτσι λοιπόν έχουμε την κατά κόρο εμφάνιση του γεισίποδα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Ιωνικό σχεδιασμό ναού, που επίσης χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Ρωμαίους (υπάρχει γεισίπους στο Πάνθεον της Ρώμης) αλλά και κατά τη διάρκεια της ιταλικής αναγέννησης.

  H Apple θα αναβαθμίσει τα MacBook Pro και MacBook Air στο WWDC [Αναλυτής]

dentil

Ο γεισίποδας με απλά λόγια είναι οι προεξοχές από μάρμαρο που δεν έχουν κάποια πρακτική αξία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην στήριξη του οικοδομήματος αλλά απλά έχουν σκαλιστεί με τέτοιο τρόπο για να παραπέμπουν στις ξύλινες δοκούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στα κτίσματα τους παλαιότερα.

Δεν είχε λοιπόν μέχρι πρότινος η Apple και ο Steve Jobs εμμονή με σκευομορφικά σχέδια αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες αιώνες πιο πριν!!

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


4  +  4  =