Η ελαφρότητα της τεχνολογικής είδησης

Τελικά σαν ιστοσελίδα με νέα τεχνολογίας θα έπρεπε να ασχολούμαστε μόνο με την επιφάνεια των θεμάτων γιατί ως γνωστόν  η πολύ σκέψη βλάπτει. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά πλούσια σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις καθώς και νέες κυκλοφορίες από τις εταιρίες που συνήθως μονοπωλούν το ενδιαφέρον  στον παγκόσμιο ιστό.

Η Microsoft σε ένα διαρκή αγώνα προσπαθεί να μπαλώσει τρύπες στα πολυδιαφημιζόμενα λειτουργικά της, οι εταιρίες ασφαλείας δημοσιεύουν για κινδύνους στο διαδίκτυο ξεχνώντας να αναφέρουν, ότι πολλές φορές, τους  δημιουργούν οι ίδιοι για να πουλήσουν τα καταπληκτικά τους ή τα πολύ έξυπνα και συνεχώς ενημερωμένα τους. Όμως αυτό το άρθρο δεν γράφετε για μιλήσει για κάτι που ξεκινάει από φήμες, ούτε να υποτιμήσει δουλειές ανθρώπων που προσφέρουν. Εμείς στο iGuRu.gr συνεχίζουμε να είμαστε σκεπτικοί παρατηρώντας τις αλλαγές και γράφουμε προβάλλοντας δεδομένα.

Την εβδομάδα που πέρασε λοιπόν εκτός απ όλα τα θαυμαστά παραπάνω, η γνωστή μας ξαναήρθε να ταράξει τα νερά δίνοντας στην κυκλοφορία τα Google Maps για iOS (την εφαρμογή την ανακοινώσαμε πρώτοι στην Ελλάδα).

Ναι ok και που είναι το κακό; Ο γίγαντας της αναζήτησης έδωσε στην κυκλοφορία κάτι που εκατομμύρια χρήστες συσκευών iOS περίμεναν στην γωνία μετά την κολοτούμπα της που είχε σαν αποτέλεσμα να χάνονται άνθρωποι στους δρόμους. Η εφαρμογή της Google ήρθε σαν από μηχανής Θεός να ξαναδώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις του νέου iPhone. (Υπερβολές; περιμένετε τα νέα stats)

Η εφαρμογή Google Maps θεωρείται σαν τη καλύτερη υπηρεσία χαρτών, η πιο ακριβής, η ταχύτερη και ούτω καθεξής.  Καλά ως εδώ, αν βέβαια σταθούμε μόνο στην πληροφορία χωρίς σκέψη. Εξυπηρετεί τους σκοπούς της ίδιας της Google μια τέτοια εφαρμογή; Αυτό ίσως μπορέσουμε να το απαντήσουμε αν κατανοήσουμε πλήρως τις λειτουργίες της εφαρμογής.

Η wow εφαρμογή εκτός από την πλήρη χαρτογράφηση προσφέρει και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες και μια από αυτές είναι να ενημερώνει τον χρήστη που ξεκινά το πρωί για την δουλειά του, που υπάρχει μποτιλιάρισμα, ή ποιοι δρόμοι είναι ελεύθεροι. Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί να γίνει αυτό;

Η απάντηση είναι απλή, ειδικά για αναγνώστες μιας ιστοσελίδας με νέα τεχνολογίας. Το GPS της κάθε συσκευής που κουβαλάμε μαζί μας, στέλνει τις κινήσεις μας σε κεντρικό server της Google, ο οποίος με την σειρά του μαζεύει τις πληροφορίες και μας ενημερώνει ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε. Αυτά αρκετοί τα γνωρίζουν ή υπάρχουν και αρκετοί που αποδέχονται τους όρους χρήσης της εφαρμογής χωρίς να τους διαβάσουν, χωρίς να το γνωρίζουν.

Στη νέα εφαρμογή της Google, το χαρακτηριστικό που αναφέραμε είναι επιλεγμένο από προεπιλογή. Αλήθεια οι νόμοι για την συλλογή προσωπικών δεδομένων τι λένε; Δεν είμαστε νομικοί αλλά η Google έχει δώσει αρκετά δικαιώματα σε ότι αφορά την συλλογή προσωπικών δεδομένων, θυμηθείτε το σκάνδαλο με το Street View.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ένα Matrix στην μετά-Matrix εποχή και πολλές φορές είναι καλό να μένουμε στην καθαρή αναπαραγωγή της είδησης αφού τα νέα τεχνολογίας δεν μας αγχώνουν. Όμως πίσω από κάθε κίνηση των μεγάλων εταιριών υπάρχει ένα όραμα που βλέπει τουλάχιστον 10 χρόνια μπροστά, σύμφωνα με το management και το σχέδιο δράσης της κάθε εταιρίας.

Αυτοί που κρατάνε την πληροφορία θα υπερισχύσουν και θα κάνουν τα πάντα να την πάρουν στα χέρια τους, με ή χωρίς την συγκατάθεση μας.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).