Δοκιμάστε την ασφάλεια σας – Μάθημα 1ο – Τα απαραίτητα εργαλεία

Υπάρχουν πολλά, μα πάρα πολλά, εργαλεία στο διαδίκτυο που μπορούν να “σπάσουν”, “να ψαρέψουν”, “να παρακάμψουν” τους κωδικούς σας πρόσβασης σε οτιδήποτε.  Το  κάθε ένα εργαλείο από αυτά είναι εξειδικευμένο και απευθύνεται από τον κωδικό του λειτουργικού σας συστήματος, το κωδικό σας στο wifi, έως και το κωδικό σύνδεσης σας με κάποια υπηρεσία.

car hacker 1197675498 istock peshkov

Μάθετε να  προστατεύεστε. Τα μαθήματα αυτά δεν έχουν σαν σκοπό να σας δείξουν πως να γίνεται εσείς ο hacker , αλλά ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι hackers και πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές.

Μάθημα 1ο – Τα εργαλεία

Οι hackers καταρχήν δεν εργάζονται κάτω από περιβάλλον windows, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις. Τα πιο πολλά εργαλεία είναι φτιαγμένα για περιβάλλον Linux.  Οπότε αν θελήσετε να κάνετε οποιαδήποτε δοκιμή στα δικά σας συστήματα για το πόσο επισφαλή είναι, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να εγκαταστήσετε linux.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσετε ένα μηχάνημα με linux επάνω, όπως το να αγοράσετε ένα καινούργιο laptop και να του βάλετε linux (αρκετά ακριβή λύση), ή να χρησιμοποιήσετε μέρος τους σκληρού σας δίσκου και να εγκαταστήσετε εκεί ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα (εύκολη, φτηνή λύση, αλλά αρκετά επίπονη στους μη γνώστες) ή απλά να κάνετε εκκίνηση του μηχανήματός σας από ένα cd, ενός cd δηλαδή που έχει τα linux επάνω , έτοιμα , προ-φορτωμένα.

Και αφού η λογική μας δεν είναι να “σπάσουμε” τον γείτονα ή την Microsoft, αλλά να τεστάρουμε τα μηχανήματά μας και τις συνδέσεις μας,  και για να μη μπούμε σε έξοδα και σε επίπονες διαδικασίες, θα σας προτείνουμε την εκκίνηση των linux από ένα live cd και μάλιστα ούτε καν από cd, αλλά από ένα απλό usb στικάκι των 4 GB. Από ένα live usb λοιπόν.

Επειδή θα χρειαστούμε στο usb στικάκι μας (νομίζουμε ότι όλοι έχουμε ένα usb, ακόμα και διαφημιστικά), ένα περιβάλλον linux και κάποιες εφαρμογές που χακάρουν συγκεκριμένες συσκευές και διαδικασίες, για ευκολία θα σας προτείνουμε να τα πάρουμε όλα σε ένα, αφού υπάρχουν έτοιμα στο διαδίκτυο.

Δοκιμάστε τα Kali Linux, ή Backtrack. Η δική μας δοκιμή θα γίνει με το Kali. Και τα δύο είναι έτοιμα linux βασισμένα στα Debian, φορτωμένα με έτοιμα εργαλεία για χακάρισμα. Υπάρχουν αρκετά βιντεάκια στο διαδίκτυο (κάποια από αυτά θα σας παρουσιάσουμε και από εδώ) για το πως εργάζεται το κάθε εργαλείο.

Ας ξεκινήσουμε σε αυτό το μάθημα να φτιάξουμε ένα usb με τα μέσα, έτοιμο και άμεσα εκκινήσιμο:

Τα υλικά μας: ένα usb στικάκι τουλάχιστον 3 GB (4GB είναι ακόμα καλύτερα), έναν υπολογιστή με wifi – προτιμήστε ένα laptop και μία σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μεθοδολογία:

  1. Κατεβάστε το Kali Linux από εδώ (προτιμήσαμε τα full release, αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και τα 64bit)
  2. Σε περιβάλλον Windows κατεβάστε το win32-image-writer (είναι εργαλείο για να γράψουμε στο usb, περιμένετε 5 δευτερόλεπτα και θα ανοίξει ένα παράθυρο για να το κατεβάσετε) (Ένα επίσης αρκετά εύκολο πρόγραμμα για την ίδια δουλειά είναι το Universal USB Installer. Κατεβάστε το και ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα)
  3. Βάλτε το usb στικάκι σε μία usb θύρα του υπολογιστή σας

  4. Τρέξτε το win32-image-writer
kali-usb-install-windows

Επιλέξτε το αρχείο του Kali Linux που έχετε κατεβάσει και σαν device (συσκευή) την θύρα που είναι το στικάκι σας.

Πατήστε “Write” και περιμένετε να τελειώσει η εγγραφή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα χάσετε οτιδήποτε έχετε ήδη γραμμένο στο στικάκι σας. Η εγγραφή των Kali Linux έχει την έννοια του format. Φροντίστε να μην κλάψετε για χαμένα δεδομένα που τυχόν υπάρχουν μέσα στο στικάκι.

  1. Μόλις τελειώσει η εγγραφή μπορείτε να βγάλετε το στικάκι από το υπολογιστή σας, να τα κλείσετε όλα και να κάνετε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας.
  • Στην επανεκκίνηση θα πρέπει να μπείτε στο του μηχανήματός σας και να του δηλώσετε να κάνει boot πρώτα από τη usb θύρα, μετά από το dvd και μετά από τον σκληρό δίσκο σας. Εδώ δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες αφού κάθε μηχάνημα έχει διαφορετικό bios. Θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας.
  • Βάλτε το στικάκι σε μία θύρα του υπολογιστή σας και επανεκκινήστε το μηχάνημά σας κάνοντας boot από το στικάκι. Στην πρώτη εικόμα του Kali linux επιλέξτε το “Live 686 -pae”. Αφήστε το να φορτώσει κανονικά. Δουλεύετε τώρα σε περιβάλλον linux και καλώς εχόντων των πραγμάτων το Kali Linux έχουν δει όλα τα περιφερειακά σας, από την κάμερα σας έως και την κάρτα ασύρματου δικτύου.
  • Δοκιμάστε να διασκεδάσετε με τα linux και να συνδεθείτε είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με το internet.

Ο αρχικός administrator ονομάζεται “root”  και έχει σαν κωδικό το “toor” (όλες οι λέξεις χωρίς εισαγωγικά)

Στο επόμενο μάθημα θα δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα σπάει ένα wifi δίκτυο με κρυπτογράφηση WEP και γιατί δεν πρέπει να βάζουμε στο ασύρματο router μας κωδικούς με κρυπτογράφηση WEP.

Δημήτρης –  iGuRu.gr

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Μπορείς να κάνεις εύκολα και πολλά πράγματα χωρίς να έχεις καν Linux.
    Πολλές επιθέσεις έχουν γίνει από windows περιβάλλοντα.
    Όπως επίσης μπορείς να τα κάνεις και με android.
    Το Kali Linux και backtrack είναι για ποιο ειδικευμένα πράγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).