Head In Sand

Τα μέτρα για το διαδίκτυο από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο στρουθοκαμηλισμός

Head In SandΤα τελευταία νέα αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο όνομα της πρόληψης κατά της παιδικής πορνογραφίας άρχισε να εφαρμόζει μέτρα περιορισμού του διαδικτύου. Είναι κι αυτό μια άποψη. Όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο κλείνουμε την πρόσβαση! Θυμηθείτε το Great Firewall της Κίνας αλλά και τα αποτελέσματα του.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε ότι οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να δεσμεύσουν ορισμένους όρους και απεύθυνε προειδοποιητικό μήνυμα σε αυτούς που θα συλληφθούν να πραγματοποιούν αναζητήσεις με αυτούς του όρους. Τελικά είναι τόσο εύκολο. Μια – δύο απειλές, μια καλή συμφωνία με την Google, μπόλικη λογοκρισία και το πρόβλημα λύθηκε.
Είναι μια προσέγγιση που εμείς στο iGuRu.gr πιστεύουμε ότι θα αποτύχει παταγωδώς.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι το εμπόριο παράνομου υλικού συμβαίνει στο διαδίκτυο που ο καθένας από εμάς έχει πρόσβαση;

Μάλλον έχουν υποτιμήσει την νοημοσύνη των παρανόμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές έχουν κάνει κινήσεις για να μπλοκάρουν ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας ή online εμπόριο ναρκωτικών στο διαδίκτυο. Ενώ ακούμε ότι υπάρχουν τέτοιες σελίδες, σας προτρέπουμε: Αν μπορείτε βρείτε μια!

Οι διαδικτυακοί εγκληματίες ξέρουν τι ότι κάνουν κάτι παράνομο και σίγουρα δεν θα το διαφημίζουν με Google ads.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης, που έρχονται στην επιφάνεια από τις μηχανές αναζήτησης στο κλασικό web είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

  Το μυστικό hotkey των Windows που επανεκκινεί τους drivers της κάρτας γραφικών

Η ιστοσελίδα Silk Road, είναι στο βάθος και είναι εκεί. Μία ιστοσελίδα συναλλαγών, που χρησιμοποιεί τα darknets. Μια κρυφή υπηρεσία κάπου πίσω από ένα router, προσβάσιμη μόνο μέσω της ανωνυμίας του Tor. Κρυμμένες από τον υπόλοιπο κόσμο οι υπηρεσίες, όπως αυτές του Silk Road είναι πολύ μακριά από τις μηχανές αναζήτησης και τα αποτελέσματα τους. Οι διευθύνσεις τους (URLs) δεν είναι προσβάσιμες από κοινούς browsers και είναι προσβάσιμες μόνο από εκείνους που τις γνωρίζουν (αφού δεν υπάρχουν σε αποτελέσματα αναζητήσεων). Θα πρέπει να γνωρίζεις την διεύθυνση και βέβαια θα πρέπει να έχεις και τις γνώσεις για να συνδεθείς με αυτήν.

 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ενώ το Silk Road, αν και κρυμμένο είναι αρκετά διάσημο, υπάρχουν εκατομμύρια διευθύνσεις που είναι γνωστές μόνο πολύ μικρές ομάδες έμπιστων προσώπων. Συνδέονται μεταξύ τους με μυστικότητα, γνωρίζοντας ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Εκτελούν τις συναλλαγές τους και αποσυνδέονται. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εντωμεταξύ το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να λογοκρίνει το Internet.

Οι διεθνείς συμφωνίες (και όχι σε επίπεδο κρατικό) θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιος θα εξερευνήσει όμως ένα χαοτικό διαδίκτυο που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζουμε.

  Hydra η ναρκοαγορά που ζητάει 146 εκατ. δολάρια

Η εγκληματικότητα στο ίντερνετ δεν θα σταματήσει με λογοκρισία στο διαδίκτυο. Αυτό είναι αδύνατο. Οι διεθνείς συμφωνίες χρειάζονται γιατί οι διακομιστές που μοιράζουν το παράνομο περιεχόμενο είναι παντού. Όπως παντού είναι και τα  botnets που συνδράμουν στις παράνομες ενέργειες στον κυβερνοχώρο.

Αντί να τα βάζουν με τις ISPs και τις μηχανές αναζήτησης, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να δημιουργήσουν διεθνείς συμμαχίες και να χτυπήσουν τα open proxys και τα darknets. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η υποδομή. Νέες διωκτικές αρχές μαζί με νέα νομοθεσία. Όχι σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο νόμος μπορεί να καλύπτει κάποια ενέργεια των Αρχών, τοπικά, αλλά μπορεί να μην την καλύπτει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βέβαια μπροστά σε όλο αυτό, είναι καλύτερα να σκύβουμε το κεφάλι, να το χώνουμε στην άμμο και να κάνουμε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέροντας τα μέτρα που πήραμε για το κοινό καλό.  Και είναι όλοι ευχαριστημένοι, οι Βρετανοί πολίτες νοιώθουν ασφαλείς, η κυβέρνηση προσφέρει έργο και οι εγκληματίες συνεχίζουν να κάνουν την δουλειά τους.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  16  =  21