epal

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στον τομέα των Γραμμάτων , των Επιστημών και των Τεχνών, ενώ ιδιαίτερη αποδεικνύεται η συμβολή του και στο χώρο της Τεχνολογίας. Οι πρόγονοί μας συνδύασαν την Τέχνη με βασικούς κανόνες της Φυσικής, της Γεωμετρίας, των Μαθηματικών, της Χημείας και της Στατικής και προέβησαν στην κατασκευή σπουδαίων συσκευών και πρωτότυπων μηχανισμών,  που βελτίωσαν και διευκόλυναν τη ζωή τους.       Οι αρχαιοελληνικές αυτές κατασκευές, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν  προγονικές δημιουργίες των σύγχρονων μηχανικών κατασκευών, συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της υδραυλικής, της ναυτικής, της πολεμικής και της χημικής τεχνολογίας, στην της μηχανολογίας και της μεταλλουργίας και στην πρόοδο των επικοινωνιών και των τηλεπικοινωνιών.          Οι Έλληνες της αρχαιότητας εφηύραν για τη μέτρηση του χρόνου και τον υπολογισμό των οδικών και ναυτικών αποστάσεων, κατασκεύασαν ανυψωτικούς μηχανισμούς, έφτιαξαν υδροτροχούς για την άντληση νερού και δημιούργησαν υπολογιστές για τον προσδιορισμό της θέσης των άστρων, την πρόγνωση των εκλείψεων και τον υπολογισμό μελλοντικών ημερομηνιών. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, ο κινηματογράφος του Ήρωνος, η αλυσιδωτή αντλία του Φίλωνος, οι ανυψωτικές μηχανές του Αρχιμήδη και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ταυτόχρονα μας κληροδότησαν βαρούλκα, μοχλούς, μεταλλικά ελατήρια, σφήνες, πολύσπαστα, συστήματα τροχαλιών και ποικίλα . Εντυπωσιακοί επίσης είναι οι αυτοματισμοί της εποχής, το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα συναγερμού στον κόσμο, η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος κλπ.

  iPhone 5s vs Barrett 82A1 50 cal

epal

Πενήντα λειτουργικά ομοιώματα τέτοιων ευφυών μηχανισμών και επιτευγμάτων, η δημιουργία των οποίων στηρίζεται σε πηγές της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας, σε αραβικά χειρόγραφα, αλλά και σε αγγειογραφικές , θα έχουν τη χαρά και την τύχη να δουν από κοντά οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού μας στην που διοργανώνει το σχολείο μας  σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στο Κατάκωλο Ηλείας και έχει εμπνευστή και δημιουργό το εκπαιδευτικό και μηχανολόγο, Κωνσταντίνο Κοτσανά.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις  4    ως τις   28   Μαρτίου στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 πμ ως τις 21:00 μμ. και το Σάββατο από τις 09:00 πμ ως τις μμ. με  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση ακολουθεί το ωράριο ς της Βασιλικής Αγίου Μάρκου και ως εκ τούτου δεν θα λειτουργεί μεταξύ 14:00 – 17:30.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες επιστημονικές  και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

  Wmic: Δείτε πληροφορίες για την motherboard σας

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τους υπεύθυνους τουρισμού και όλους τους κατοίκους του νησιού μας να επισκεφθούν την ζωντανή , διαδραστική έκθεση με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία  για πρώτη φορά πραγματοποιείται στον τόπο μας, και να  θαυμάσουν την οξύνοια των προγόνων μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ : Διον. Σκλαβούνος  2810-323357

Υπεύθυνος  καθηγητής για τη Λειτουργίας  Έκθεσης:
  Νίκος Ψυχογυιός  6977-080093

Υπεύθυνη καθηγήτρια για ραντεβού σχολείων και οργανωμένων ομάδων:  Άντυ Δενδρινού  2810-360741

 

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


9  +    =  18