Βγάλτε το DVD από το laptop σας και στην θέση βάλτε ένα δεύτερο σκληρό δίσκο ή SSD

Δείτε πώς να αντικαταστήσετε τη μονάδα DVD από το laptop σας βάζοντας στην θέση του ένα δεύτερο σκληρό δίσκο ή ένα δεύτερο SSD.

dvd laptop 2

Οι μονάδες DVD γίνονται όλο και πιο άχρηστες. Με την ύπαρξη των flash usb μονάδων που σε χωρητικότητα μπορούν να φτάσουν πια αρκετές εκατοντάδες GB, οι DVD έχουν πέσει σε αχρηστία.

Εκτός ίσως αν θέλετε να κρατάτε τα backup σας σε dvd και άρα η μονάδα dvd ακόμα σας είναι χρήσιμη. Αν όμως η ύπαρξή της δεν σας ενδιαφέρει που ούτε καν θυμάστε πότε βάλατε ένα dvd να παίξει στο laptop σας, τότε δείτε πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μονάδα DVD του φορητού υπολογιστή σας με ένα κατάλληλο SSD ή HDD, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα δεύτερος δίσκος.

Στην πραγματικότητα τα νεότερα laptop δεν διαθέτουν πλέον μονάδες DVD αφού οι κατασκευαστές είδαν την έλλειψη ζήτησης και φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τον χώρο ενός dvd για άλλες ανάγκες. Άλλωστε στα laptop ο χώρος είναι πολύτιμος! Οι παλαιότεροι όμως είναι όλοι εξοπλισμένοι μα αυτό το gadget.

Δείτε λοιπόν έναν οδηγό που εξηγεί πώς να αντικαταστήσετε τη μονάδα DVD του φορητού υπολογιστή σας με έναν δίσκο SSD  ή ένα HDD 2,5 ιντσών.

Η παρακάτω είναι ιδιαίτερα φτηνή σε χρήματα καθώς θα χρειαστείτε ένα ειδικό πλαίσιο (caddy) που θα τοποθετηθεί στην θέση της μονάδας DVD και φυσικά ένα δίσκο. Το πλαίσιο κοστίζει μόνο από 3,00 έως 15,00 ευρώ και ο δίσκος εξαρτάται από την χωρητικότητά του και από το αν είναι SSD ή HDD (σκληρός).

Βήμα 1: Παραγγείλετε ένα πλαίσιο (Caddy) σκληρών δίσκων

Η μονάδα του DVD είναι ένα ενιαίο λεπτό κουτί που ολισθαίνει μέσα στο laptop και στερεώνεται με μία βίδα. Η μονάδα αυτή θεωρείται αναβαθμίσιμη και έτσι έχει τυποποιημένο σχήμα και διαστάσεις (όπως οι μνήμες RAM, οι μονάδες σκληρού κλπ)

Το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τη  μονάδα έχει το ίδιο ακριβώς σχήμα και την ίδια στερέωση.

Κάντε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο με τις λέξεις “πλαίσια σκληρών δίσκων” ή “laptop caddy” και θα δείτε διάφορες σελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτήν την σελίδα.

sata dvd laptop caddy

Όμως θα δείτε είναι εξαιρετικά φτηνά καθώς ξεκινούν από περίπου 2,76 ευρώ και ανεβαίνουν.

Τα πλαίσια είναι εξοπλισμένα με μια υποδοχή SATA τόσο προς την τη νέα μονάδα δίσκου, όσο και για την σύνδεση πλαισίου με το laptop.

dvd slim sata

Υπάρχει μία μικρή περίπτωση, αν το laptop σας είναι εξαιρετικά παλιό η σύνδεση DVD με laptop να είναι IDE. Σε αυτήν την περίπτωση νομίζουμε ότι δεν αξίζει καν να ασχολείστε με ένα τέτοιο laptop.

dvd pata ide

Το τι έχετε εσείς θα το ανακαλύψετε στο βήμα 3 όταν θα ξε-συνδέσετε την μονάδα dvd και θα τη βγάλετε έξω από την θήκη του laptop.

Επίσης λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν διαθέσιμες δύο παραλλαγές πλαισίων (caddy) δίσκων, για να χωρούν δίσκους. Με ύψος 9,5 mm και με ύψος 12,7 mm. Η διαφορά είναι αισθητή, στο βήμα 3 και πάλι θα δείτε τι ύψος χρειάζεστε εσείς, όταν θα βγάλετε την μονάδα dvd και την μετρήσετε.

Βήμα 2: Επιλέξτε SSD ή HDD για να αντικαταστήσετε τη μονάδα οπτικού δίσκου

Καθώς η ιδέα είναι να επεκτείνετε τον χώρο αποθήκευσης, θα χρειαστείτε μια νέα μονάδα δίσκου για να την συνδέσετε στο πλαίσιο. Αυτό μπορεί να είναι ένας σκληρός δίσκος 2,5” ή ένας πιο γρήγορος SSD.

dvd,laptop,caddy,ssd,disk

Προφανώς, η χωρητικότητα της μονάδας θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις σας. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε να εγκαταστήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μονάδα δίσκου, καθώς οι περισσότεροι θα την χρησιμοποιήσουν για Backup.

Εδώ είναι και το τερο κομμάτι της υπόθεσης, αφού οι δίσκοι έχουν γενικά υψηλές τιμές.

Βήμα 3: Πώς να αφαιρέσετε τη μονάδα DVD από τον φορητό υπολογιστή σας

Με τη νέα σας δευτερεύουσα μονάδα δίσκου έτοιμη για εγκατάσταση, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τη μονάδα DVD.

Η αφαίρεση μιας μονάδας DVD είναι συνήθως απλή, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τον κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή (οι είναι από ένα παλιό acer που έχουμε στα χέρια μας).

Η τυπική μέθοδος της αφαίρεσης είναι:

  1. Τοποθετήστε μια πετσέτα στο τραπέζι σας
  2. Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή πάνω στην πετσέτα του με το καπάκι προς τα κάτω
  3. Βρείτε τη βίδα κλειδώματος του DVD. Αυτή συνήθως υποδεικνύεται από ένα μικρό εικονίδιο DVD και βρίσκεται περίπου στην μέση του dvd και σε βάθος περίπου 14 εκατοστών dvd laptop 1
  4. Αφαιρέστε τη βίδα
  5. Τραβήξτε έξω τη μονάδα οπτικού δίσκου dvd laptop 2
  6. Αφαιρέστε τη μονάδα DVD από φορητό υπολογιστήdvd laptop 3

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ένα σύστημα κουμπιών για την αφαίρεση διαφόρων εξαρτημάτων. Άλλοι ίσως η βίδα συγκράτησης του dvd να βρίσκεται κάτω από το καπάκι του βασικού σκληρού δίσκου (όπως στις φωτογραφίες μας). Ή η βίδα συγκράτησης από το καπάκι να συγκρατεί και την μονάδα dvd.

Όπως και να έχει αναζητήστε στο διαδίκτυο και δείτε ένα σχετικό βίντεο με το δικό σας laptop. Όταν ξεβιδώσετε την βίδα συγκράτησης λογικά η μονάδα κρατιέται τώρα πιά μόνο από το sata βύσμα. Πιέστε ελαφρά προς τα έξω για να την αφαιρέσετε. Πρέπει να έχετε την ίδια αίσθηση αντίστασης όπως όταν αφαιρείτε μια μπαταρία φορητού υπολογιστή.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό αιχμηρό αντικείμενο, όπως πιστωτική κάρτα ή πλαστικό μαχαίρι για να αφαιρέσετε τη μονάδα δίσκου. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε η αντίσταση θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Μόλις αφαιρεθεί πλήρως, χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι ή πλαστικό μαχαίρι για να αφαιρέσετε απαλά τη μάσκα της μονάδας DVD.

dvd laptop mask

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν σας διαθέτει μια ρεζέρβα, κενή μάσκα για τη θήκη της μονάδας DVD, τότε θα τη χρειαστείτε αργότερα. Όπως και να έχει η μάσκα DVD του laptop σας ταιριάζει καλύτερα με τα και το σχέδιο του υπολογιστή σας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε το λαμάκι συγκράτησης (μαζί με την βίδα) από τη μονάδα DVD. Αυτό συνδέεται με δύο (ή μία) μικρές βίδες και μπορεί εύκολα να στερεωθεί στο πλαίσιο που έχετε αγοράσει για να ασφαλίσει στη θέση του.

Βήμα 4: Τοποθετήστε τον σκληρό δίσκο ή τον SSD στο Caddy

Αυτό πρέπει να είναι το εύκολο κομμάτι! Όταν ο σκληρός δίσκος ή ο δίσκος SSD δεν είναι συσκευασμένος με δική του θήκη, θα πρέπει να είναι απλό να βάλετε τη μονάδα στο κουτί.

Ανάλογα με τον δίσκο και την εταιρεία κατασκευής του, μπορεί να έχετε παραλάβει μαζί με το δίσκο  ένα μικρό κατσαβίδι και βίδες. Αυτές θα πρέπει να σφίξουν για να ασφαλίσουν τον σκληρό δίσκο ή τον SSD στο πλαίσιο.

Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι βίδες είναι στο ίδιο επίπεδο με το πλαίσιο όταν τις σφίξετε, διαφορετικά δεν θα γλιστρήσει γλυκά η μονάδα  στο φορητό σας υπολογιστή.

Βήμα 5: Τοποθετήστε το Caddy στον φορητό υπολογιστή σας

Στη συνέχεια, βρείτε την μάσκα της μονάδας dvd που αφαιρέσατε στο βήμα 3 και βάλτε την στο πλαίσιο. Επειδή το κουμπί εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση για  προσβασιμότητα, τα προσαρτήματα της μάσκας έχουν τα κλιπ στην ίδια θέση.

Απλώς συνδέστε την μάσκα, σπρώχνοντας τις λαβές στις υποδοχές. Ενδέχεται να απαιτείται θερμή κόλλα εδώ, ειδικά εάν σας σπάσει μια λαβή.

Με το φορητό υπολογιστή ξανά αναποδογυρισμένο πάνω στην πετσέτα, σύρετε τον σκληρό δίσκο ή το SSD στην υποδοχή της μονάδας CD και χρησιμοποιήστε τη βίδα στερέωσης για να στερεώσετε το κουτί στη θέση του. Ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει μια νέα συσκευή αποθήκευσης, έτοιμη για χρήση με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που έχετε εγκαταστήσει.

Χρησιμοποιήστε ξανά την παλιά σας μονάδα DVD

Έτσι, έχετε αντικαταστήσει τη μονάδα DVD του φορητού υπολογιστή σας με SSD ή HDD. Τι γίνεται όμως με την πεταμένη μονάδα DVD; Λοιπόν, μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε.

Είναι δυνατό να εγκαταστήσετε την μονάδα dvd σε ένα εξωτερικό περίβλημα που μπορείτε εύκολα να συνδέσετε και να αποσυνδέσετε στον φορητό υπολογιστή σας μέσω μίας θύρας USB. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα περίβλημα για DVD φορητού υπολογιστή και ένα ζευγάρι καλώδια USB για δεδομένα και τροφοδοσία.

Μια εξωτερική μονάδα DVD μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε , ultrabook ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που δεν έχει μονάδα οπτικού δίσκου. Για να βρείτε τιμές κάντε αναζήτηση με τις λέξεις: External Optical Drive Case.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μονάδα DVD του φορητού υπολογιστή με θύρες USB (ή οτιδήποτε άλλο);

Η ανταλλάξιμη μονάδα DVD/CD του φορητού υπολογιστή σας μπορεί θεωρητικά να αντικατασταθεί με άλλα πράγματα, όπως πρόσθετες θύρες USB.

Ωστόσο, λίγοι κατασκευαστές έχουν δώσει συνέχεια σε αυτό. Ενώ μπορεί να βρείτε έναν διανομέα USB 3.0 σε σχήμα μονάδας DVD για ορισμένους φορητούς υπολογιστές Dell (από το 2015 περίπου), τέτοιες είναι σπάνιες και δύσκολο να βρεθούν, ακόμη και στο eBay.

Αυτό είναι κρίμα, καθώς ένας τέτοιος διανομέας θα μπορούσε να περιλαμβάνει πράγματα όπως συσκευή ανάγνωσης καρτών, νέο υλικό ήχου ή ακόμα και θύρα HDMI.

Αντικαταστήστε μια μονάδα CD ή DVD φορητού υπολογιστή με SSD ή σκληρό δίσκο: Είναι τόσο εύκολο!

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει μία περιττή για εσάς μονάδα DVD ή CD, η χρήση αυτού του χώρου για επιπλέον αποθήκευση είναι μία καλή ιδέα.

Με τα τεράστια μεγέθη αρχείων που απαιτούν η φωτογραφία και τα βίντεο HD (για να μην αναφέρουμε τα παιχνίδια) η επιπλέον χωρητικότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

dvd,laptop,caddy,ssd,disk

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).