Μετά το hack στο Facebook τι;

Δεν έχει περάσει και πάρα πολύς καιρός όταν το Twitter έκανε μια παρόμοια αποκάλυψη, σαν αυτή που έκανε το Facebook χθες το βράδυ, που ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι είχε πέσει θύμα μιας επίθεσης και ότι το εσωτερικό δίκτυό της εταιρίας είχε παραβιαστεί από hacker.

Τουλάχιστον κατά τις δηλώσεις του Facebook δεν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής δεδομένων των χρηστών του, αλλά αρκετοί φορητοί υπολογιστές των εργαζομένων είχαν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο για να επιτρέπει την πρόσβαση στους επιτιθέμενους.
Η επίθεση εντοπίστηκε νωρίς και το Facebook αντέδρασε πολύ γρήγορα με την αδρανοποίηση της.

securitymanagement_trans

Φυσικά, συνεχίζει να γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα, και τα media ασχολούνται με το πως και το γιατί, ξεχνώντας ότι οι επιθέσεις που ανακαλύπτονται δεν είναι επικίνδυνες. Οι πραγματικά επικίνδυνες είναι αυτές που δεν γνωρίζουμε.

Τα δεδομένα του Facebook είναι “ασφαλή” αυτή τη στιγμή, όσο ασφαλή μπορεί να είναι μέσα σε servers που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και όχι μόνο στο Facebook, αλλά και στην Google και στην Apple και στην Microsoft για να μην αναφέρουμε την κάθε υπηρεσία του internet. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα που διακινούμε ή που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο είναι ασφαλή, αφού άλλοι φροντίζουν για μας.

  Ένα νέο Facebook Hoax παρουσιάζει τον θάνατο του ηθοποιού Will Smith

Το εντελώς παράδοξο είναι ότι ενώ από τη μία πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε όλες αυτές τις υπηρεσίες, από την άλλη επικρίνουμε την Google ή την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του Facebook!

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι εταιρείες αρχίζουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα στον αγώνα προστασίας των δεδομένων που τους αναθέτουν. Θα σκεφτείτε και με το δίκιο σας  ίσως ότι δεν μπορεί ο καθένας να κάνει hacking στο Facebook, στο Twitter, ή στην Google, και αν κάποιος το καταφέρει θα ασχοληθεί με τις φωτογραφίες σας; Η θα προσπαθήσει να αποκτήσει το έλεγχο λογαριασμών από πολιτικούς, υπαλλήλους, ή σύμβουλους και διευθυντών μεγάλων επιχειρήσεων;

Οι επιτιθέμενοι όμως γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, πιο έξυπνοι και πιο καλά εξοπλισμένοι. Οι επιχειρήσεις ή οι κυβερνητικοί οργανισμοί που στοχεύουν δημοσιεύονται συνεχώς στα media και όχι με άρθρα που εξυμνούν την ασφάλεια τους. Τώρα εσείς κατά πόσο μπορείτε ακόμα να τους εμπιστεύεστε αυτό είναι δικό σας θέμα, όπως άλλωστε, δικό σας θα είναι και το κόστος, αν κάποια στιγμή τα δεδομένα σας διαρρεύσουν. Οι ουτοπικές σκέψεις που θέλουν τις φωτογραφίες σας ασφαλείς δεν έχουν χώρο στο internet του 2013!

  Μήνυση σε Meta και Snap για αυτοκτονία 11χρονης

Όλο και περισσότερες ιστοσελίδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ή την κρυπτογράφηση και άλλους τρόπους για την αποφυγή ενός κακόβουλου χρήστη. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα νέα μέτρα, αλλά θα είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν πιστεύουμε ότι οι hackers από την άλλη πλευρά, μένουν αδρανείς.
Ο βασικός κανόνας για την ασφάλεια του διαδικτύου είναι ένας: αν δεν θέλετε να διαρρεύσει κάτι, μην το ανεβάσετε στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


64  +    =  70