Backdoor στην εφαρμογή WhatsApp

H εφαρμογή WhatsApp ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων, και αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα τόσο ισχυρής κρυπτογράφησης που ούτε και οι ίδιοι οι ιδρυτές της δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα backdoor που επιτρέπει στα μηνύματα του WhatsApp να γνωστοποιούνται.

Ο Tobias Boelter, ένας κρυπτογράφος και ερευνητής ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέφερε στην Guardian ότι “Αν ζητηθεί από την WhatsApp από κάποια κυβερνητική υπηρεσία να αποκαλύψει τα μηνύματά της, μπορεί να παραχωρήσει πρόσβαση με την κλειδιών.”WhatsApp

Ο κρυπτογράφος που ανακάλυψε το backdoor στην WhatsApp ανέφερε ότι το Facebook αλλά και άλλοι θα μπορούσαν δυνητικά υποκλέψουν και να διαβάσουν τα “κρυπτογραφημένα” μηνύματα της εφαρμογής.

Το Facebook εν τω μεταξύ είχε ισχυριστεί ότι κανείς δεν μπορεί να υποκλέψει τα μηνύματα από την εφαρμογή WhatsApp, ακόμη και το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας. Όμως ο ερευνητής φαίνεται να ότι τους διαψεύδει.

Η εφαρμογή WhatsApp χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση end-to-end που υποτίθεται ότι παράγει μοναδικά κλειδιά ασφαλείας χρησιμοποιώντας το protocol, που δημιουργήθηκε από το Open Whisper Systems.

Η εφαρμογή παρέχει στους offline χρήστες κλειδιά κρυπτογράφησης. Ο αποστολέας από την άλλη μπορεί να στείλει εκ νέου κρυπτογραφημένα μηνύματα με νέα κλειδιά. Έτσι μπορεί να στείλει μηνύματα που δεν έχουν παραδοθεί και πάλι.

Ο παραλήπτης δεν έχει ενημερωθεί για την αλλαγή στην κρυπτογράφηση, ενώ ο αποστολέας ενημερώνεται μόνο εφόσον έχει επιλέξει να λαμβάνει προειδοποιήσεις για την κρυπτογράφηση και μόνο μετά όταν τα μηνύματα έχουν σταλεί εκ νέου. Συγκεκριμένα αυτή η μέθοδος της “εκ νέου κρυπτογράφησης” δίνει πρόσβαση στο WhatsApp να διαβάζει τα μηνύματα του κάθε χρήστη.

Η καθηγήτρια Kirstie Ball, από τα ιδρυτικά στελέχη του Κέντρου Ερευνών για πληροφορίες, επιτήρησης και προστασίας προσωπικών δεδομένων (Centre for Research into Information, Surveillance and Privacy), δήλωσε ότι το συγκεκριμένο backdoor αποτελεί μια “τεράστια απειλή” για την ελευθερία του λόγου και “χρυσωρυχείο για τις ασφαλείας”, ενώ κάποιοι χρήστες του προειδοποιούν τον κόσμο να σταματήσει την χρήση του WhatsApp.

Η εφαρμογή μπορεί να ξαναστείλει μηνύματα που δεν έχουν παραδοθεί με ένα νέο κλειδί ασφαλείας και έτσι το προσωπικό της εταιρείας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Φαίνεται δε ότι το backdoor δεν συνδέεται με το Signal protocol, αφού η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal της Open Whisper Systems δεν έχει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας.

Το Facebook φέρεται να έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον Απρίλιο του 2016. Η εταιρεία είχε πει τότε στον κρυπτογράφο που ήταν ένα γνωστό ζήτημα, και το χαρακτήρισε “αναμενόμενη συμπεριφορά”.

Update: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 6.51πμ: Η δημοσίευση ενημερώθηκε για να προσθέσουμε τις επίσημες απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Guardian από το Facebook και την WhatsApp.

https://iguru.gr/152819/whatsapp-backdoor-facebook-and-whatsapp-responded

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).