Ποιός φταίει τελικά για την υψηλή τιμή του iPhone 5 στην Ελλάδα;

Η πολιτική στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία, προερχόμενη από τους καταπληκτικούς πολιτικούς που κατά καιρούς έχουμε εμπιστευθεί με την ψήφο μας και έφτασαν την Ελλάδα εκεί που την έφτασαν.

Τι δουλειά έχει στις απόψεις ενός τεχνολογικού blog η πολιτική; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε…..

Αυτό που πολλοί είχαν παρατηρήσει έπειτα από μια απλή σύγκριση μεταξύ των τιμών των λεγόμενων smartphones και είχαμε αναφέρει και πριν αρκετό καιρό από εδώ, ήρθε να επιβεβαιώσει επισήμως ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.  Θανάσης Σκορδάς.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και συγκεκριμένα στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Σκορδάς  αναφέρθηκε στο πρόβλημα των τιμών, οι οποίες δεν πέφτουν παρά την βαθιά ύφεση και ενώ οι περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης χρησιμοποίησε το παράδειγμα του 5 για να καταδείξει ότι πολλές φορές έχουν μεγάλη ευθύνη και οι ίδιοι οι καταναλωτές για το γεγονός ότι οι τιμές δεν πέφτουν. «Το iphone 5 έχει έρθει στην Ελλάδα στην υψηλότερη τιμή που διακινείται διεθνώς», τόνισε ο κ. Σκορδάς και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί νομίζετε; Πώς έρχεται σε μια αγορά που είναι σ΄αυτή την ύφεση ένα προϊόν στην υψηλότερη τιμή διεθνώς;».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης: «Διότι ο καταναλωτής έχει αυτή την προτεραιότητα. Όταν βλέπει μια εταιρεία ότι ένα προϊόν της έχει ζήτηση κι ότι ο καταναλωτής το θέλει σ” αυτή την τιμή, δεν θα το χαρίσει γιατί δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα…».

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε την χρήση του συγκεκριμένου παραδείγματος τελείως άκυρη και άστοχη όταν για τον Έλληνα το γάλα, το ψωμί και το κρέας είναι αγαθά πρώτης ανάγκης και όχι το iPhone 5 αλλά θα επικεντρωθούμε αλλού μιας και δεν είμαστε πολιτικό blog.

Με αφορμή τη δήλωση αυτή, ψάξαμε να βρούμε αν όντως η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στον κόσμο, μιας και από την τελευταία μας αναζήτηση και νέες χώρες μπήκαν σε αυτή την κατηγορία, όσον αφορά τις τιμές του iPhone 5. Σε μία σύγκριση των τιμών σε Ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρονται για τις διάφορες χώρες επισήμως από την , μας προέκυψε ο παρακάτω πίνακας:

Προς το παρόν, λοιπόν, ο κος Σκορδάς, έχει δίκιο. Επισημαίνουμε το «προς το παρόν» για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το iPhone 5 δεν έχει διατεθεί ακόμα επισήμως σε μεγάλες αγορές για τις οποίες έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η Ρωσία ή ηΛατινική Αμερική. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές στις χώρες αυτές. Ο δεύτερος λόγος που κρατάμε κάποια επιφύλαξη είναι γιατί σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Αλβανία, η τιμή που μας ανήγγειλαν σε όχι επίσημο κατάστημα που πουλούσε προϊόντα Apple, η τιμή του iPhone 5 θα ξεκινούσε από 1100 ευρώ περίπου (με απόδειξη, που σημαίνει ότι υπάρχει η επιβάρυνση του 20% φόρου). Οπότε αυτόματα αισθανθήκαμε… καλύτερα.

Το σκεπτικό του κου Σκορδά είναι πως οι καταναλωτές και η ζήτηση από αυτούς, καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων. Συμφωνούμε. Υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η τιμή ενός προϊόντος, ανεβαίνει. Αυτό μαθαίναμε τουλάχιστον στις αρχές της Πολιτικής Οικονομίας, όσοι προσπαθήσαμε να την μάθουμε τουλάχιστον. Από την άλλη, όμως, ας συνειδητοποιήσουμε πως στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται φόρος 23%, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

  Η Apple αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει φορτιστή USB-C

Και θυμόμαστε με τρυφερότητα τους Ιταλούς που πριν λίγους μήνες διαμαρτύρονταν ότι η Ιταλία ήταν η χώρα με τις υψηλότερες τιμές πώλησης του iPhone 5 στον κόσμο, λόγω του φόρου ύψους 21% που επιβαρύνει τα προϊόντα εκεί, αλλά παρατηρούμε και με ενδιαφέρον την περίπτωση της Νορβηγίας, της άλλης Ευρωπαϊκής χώρας που το iPhone 5 στα 16 GB πωλείται πάνω από 700 ευρώ. Στη Νορβηγία βέβαια, κανείς δεν διαμαρτύρεται για τους φόρους, εφόσον είναι ανταποδοτικοί, επιστρέφουν στην κοινωνία και το επίπεδο ζωής είναι ήδη εξασφαλισμένο για τους κατοίκους της, δηλαδή, οι Νορβηγοί δεν αγχώνονται για αυτονόητα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ανεργία, ή η αποτελεσματικότητα του κρατικού τους μηχανισμού. Το Νορβηγικό κράτος διατηρεί μία πολύ καλή σχέση με τους πολίτες του και οι πολίτες του το ανταποδίδουν πληρώνοντας φόρους. Το Ελληνικό;

Επίσης έξοδα εισαγωγής/εκτελωνισμού, οι «μεσάζοντες», η υψηλή φορολόγηση  που έχει γονατίσει τις Ελληνικές εταιρείες αλλά και τα καρτέλ που έχουν δημιουργήσει οι πάροχοι στην Ελλάδα δεν παίζουν κανένα ρόλο; Να μιλήσουμε μήπως για τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών σε Ελλάδα;

Τέλος να θυμίσουμε επίσης στο κ. υφυπουργό αυτό που έγινε πέρυσι τέτοια περίοδο:

Κονδύλι 669 ευρώ δαπάνησε το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να «εξοπλιστεί» ο Π. Γερουλάνος με ένα iPhone 4S και, όπως ήταν αναμενόμενο, η κατακραυγή πήρε διάσταση κύματος.

Μία αναζήτηση στη «Διαύγεια» δείχνει πως για τη δαπάνη χρειάστηκε να ληφθούν δύο αποφάσεις.

Η πρώτη, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου , φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Γ. Λιόντου «με εντολή υπουργού» όπως αναγράφεται πάνω από αυτή. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται κάποιες γενικές διατάξεις -ως οφείλεται- καθώς και μια φράση που αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς δυο και τρεις φορές. Την ανάγκη για «για την προμήθεια μίας συσκευής κινητού τηλεφώνου iPhone 4S 16GB BLACK» (sic).

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που άναψε το πράσινο φως και μία ημέρα μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 2011, εγκρίθηκε η δαπάνη.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο Π. Γερουλάνος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν γνώριζε το ακριβές κόστος της «υπηρεσιακής συσκευής» και πως όταν το πληροφορήθηκε έδωσε εντολή επιστροφής της.

Για όλα φταίει η Apple που δεν ειναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και εμείς που θέλουμε το iPhone 5;

H απάντηση είναι πως όχι και μόνο ένας αδαής θα χρησιμοποιούσε το iPhone 5 ως παράδειγμα ανάγκης του Έλληνα σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχια!!

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).