net neutrality

Γιατί η καταπάτηση των αρχών της ουδετερότητας του διαδικτύου θα πρέπει να με ανησυχεί;

Η ουδετερότητα του διαδικτύου είναι νεκρή.
Τουλάχιστον αυτή είναι η ετυμηγορία του Περιφεριακού Εφετείου της Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, που άκουσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC). Οι αρχές της ουδετερότητας του δικτύου σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι η διαχείριση του δικτύου από τους πάροχους θα πρέπει να είναι , και ότι οι ISP δεν μπορούν να συμμετέχουν σε πρακτικές που εμποδίζουν, να εμποδίζουν ή να φέρνουν διακρίσεις εις βάρος ιστοσελίδων, υπηρεσιών ή διαφόρων πρωτοκόλλων κίνησης στο Διαδίκτυο.

net-neutrality

Αυτή είναι η ιστορία με λίγα λόγια και χωρίς να είναι, σερβιρισμένη με ένα σωρό αρκτικόλεξα (FCC, ISP, κ.λπ.). Όμως γιατί θα έπρεπε να ανησυχείτε για την κατάργηση της ουδετερότητας του διαδικτύου;

1 . Αν δεν υπάρχει πλέον η ουδετερότητα του δικτύου σημαίνει ότι οι  πάροχοι θα μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος του περιεχομένου που αντιπαθούν. Ίσως αυτό να μην σας φαίνεται ανησυχητικό, αλλά σκεφτείτε να μην αρέσει σε κάποιον πάροχο μια ιστοσελίδα που επισκέπτεστε συχνά.

Ο καθένας από μας εισέρχεται στο Διαδίκτυο από έναν παροχέα υπηρεσιών Internet –  όπως ο ΟΤΕ, η HOL, VODAFONE, WIND, CYTA και άλλοι. Σύμφωνα με τις αρχές ουδετερότητας, οι πάροχοι θα πρέπει να φέρονται σε όλο το περιεχόμενο  που υπάρχει στο διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν ας πούμε το δικαίωμα να επιβραδύνουν μια ιστοσελίδα επειδή ίσως τους πλήρωσε κάποιος ανταγωνιστής. (Ίσως να μην σας νοιάζει καθώς στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί η διαπλοκή)

2 . Αν δεν υπάρχουν πλέον οι αρχές ουδετερότητας οι πάροχοι θα μπορούν να αναγκάζουν τις ιστοσελίδες να πληρώνουν για να έχουν ταχύτερες γραμμές για την παράδοση περιεχόμενου.

3 . Χωρίς τις αρχές ουδετερότητας του διαδικτύου θα αρχίσουν να εξαφανίζονται οι μικρές επιχειρήσεις, μικρά blogs και μικρές ιστοσελίδες που δεν θα έχουν να πληρώνουν. Αν οι πάροχοι αποκτήσουν τη δύναμη να δέχονται πληρωμές για την παροχή ταχύτερων χρόνων φόρτωσης μια ιστοσελίδας, όλες οι μικρές και προσωπικές ιστοσελίδες θα υποφέρουν από αργή παράδοση περιεχομένου.

4 . Χωρίς τις αρχές ουδετερότητας του διαδικτύου , ολόκληρα online πρωτόκολλα και υπηρεσίες, όπως το Netflix, κινδυνεύουν.

Το πρωτόκολλο του BitTorrent ας πούμε που είναι  μια πολύ αγαπημένη για εκατομμύρια κόσμου, μπορεί ξαφνικά να σταματήσει να λειτουργεί, ή να μην λειτουργεί με τον τρόπο που γνωρίζατε ως τώρα. Πώς; Πολύ απλά γιατί οι πάροχοι που τα έχουν “πάρει” από διάφορες εταιρείες που τους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αποφασίζουν να σταματήσουν το peer-to – peer , ή όλα τα online .

5 . Χωρίς την ουδετερότητα του δικτύου, οι πάροχοι σας μπορούν να κερδίζουν ακόμα περισσότερα χρήματα, χωρίς να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρυζωνικές συνδέσεις είναι αρκετά αργές. Είναι αργές γιατί οι πάροχοι , κερδίζουν ήδη αρκετά χρήματα με τις αργές, και με χαμηλότερη ποιότητα Internet. Όμως το ίδιο ισχύει για όλους τους Έλληνες. Σκεφτείτε να δώσουν λίγο (πολύ λίγο) υψηλότερη ποιότητα Internet, σε αυτούς που τα “σκάνε” και να αφήσουν την υπόλοιπη Ελλάδα με χωρίς υπηρεσία, ή με υπηρεσίες χαμηλότερης .

Τώρα, που ουδετερότητα του διαδικτύου θα σταματήσει να υπάρχει, οι πάροχοι, θα είναι σε θέση να κάνουν ακόμη περισσότερα χρήματα από τους ίδιους πελάτες. Δεν θα πρέπει να βελτιώσουν τις υπηρεσίες ή να φέρουν το Internet σε περιοχές που δεν υπάρχει, επειδή θα είναι σε θέση να συνεχίζουν να αυξάνουν τα έσοδα τους διαθέτοντας ολοένα και πιο γρήγορο διαδίκτυο στους ίδιους πελάτες. Σε αυτούς τουλάχιστον που θα αντέχουν την τιμή του.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).