WordPress που πάει σφαίρα; Οδηγίες από το iGuRu.gr

Ας μιλήσουμε για ταχύτητα. Χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα που πάνω από το 50% των top 100 sites; Το WordPress είναι ένα απλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ή CMS από το content management system) που χρησιμοποιείτε για την κατασκευή οποιουδήποτε site. WordPress

Αν και αναπτύχθηκε για την κατασκευή blogs, εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί και κυριαρχεί σαν ένα πλήρες πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, e-shops, κλπ, κλπ.

Φυσικά το πόσο γρήγορα φορτώνει ένα site με WordPress και όχι μόνο επηρεάζει τη θέση του site στα αποτελέσματα του Google αλλά και την εμπειρία του τελικού χρήστη.

Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα tips για να βελτιώσετε τις επιδόσεις και την ταχύτητα της σελίδας σας που είναι φτιαγμένη με WordPress.

Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά , τα οποία θα πρέπει να είναι δεδομένα για να προχωρήσουμε στα πιο ειδικά tweaks.

Γρήγορος Server

Επιλέξτε ένα σωστό πακέτο φιλοξενίας από μια αξιόπιστη εταιρεία. Ο server επηρεάζει σχεδόν το 50% των επιδόσεων του WordPress. Προτίμησε πακέτα φιλοξενίας με καλή υποστήριξη και ποιοτικά χαρακτηριστικά παρά τα χιλιάδες φθηνά πακέτα που κυκλοφορούν. Μια καλή λύση είναι τα πακέτα φιλοξενίας που είναι ειδικά φτιαγμένα για το WordPress.

Το WordPress μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά λειτουργεί καλύτερα και ταχύτερα με συγκεκριμένους web servers: LiteSpeed Web Server ή Apache/Ngnix θα σας δώσουν μια καλή βάση για την πλατφόρμα.

Τον LiteSpeed τον χρησιμοποιούν κορυφαία sites όπως το WordPress.com, Joomla.org, το Twitter κ.α. είναι ταχύτερος από τον Apache, αλλά και πολύ πιο ακριβός.

WordPress Theme

Πικραμένη ιστορία. Θέλετε , επιθυμείτε μια σελίδα που εμφανίζεται σαν το super duper site που προσπαθείτε να αντιγράψετε; Ναι μπορείτε να την έχετε με το κατάλληλο theme, που περιέχει 1002 χαρακτηριστικά.
Στην ανάλογη εννοείται..
Λάθος: Η επιλογή θέματος είναι πολύ σημαντική στο WordPress, και αν αναζητείτε συνταγές παρακάτω θα προσπαθήσουμε μια πρώτη συνταγογράφηση:

Keep it Simple Stupid (η Αρχή KiSS, ισχύει παντού): Αφήστε τα 1002 εξωτερικά χαρακτηριστικά και επικεντρωθείτε, στην ευκολία ανάγνωσης, την ταχύτητα, τη δωρεάν online υποστήριξη, το SEO, και την προοπτική.

Αποφύγετε τα themes που υπόσχονται τα πάντα. Το WordPress λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Έχει δεδομένα που βρίσκονται στον server και μερικά από αυτά τα προβάλει για τον επισκέπτη. To theme καλεί τα αρχεία από τον server και τα εμφανίζει στον επισκέπτη με τον κατάλληλο τρόπο.
Ο τρόπος που καλεί ένα theme τα δεδομένα, αλλά και ο όγκος των δεδομένων, επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα του site.

Τα themes που διαθέτει η WordPress με την εγκατάσταση, μπορεί να υστερούν σε εμφάνιση, αλλά είναι γρήγορα και ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τα θέματα Twenty Sixteen και Twenty Seventeen είναι πολύ καλά σχεδιασμένα από την ομάδα του WordPress για παράδειγμα.
Στο iGuRu.gr χρησιμοποιούμε ένα δικό μας made Genesis Child theme. Φυσικά συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Genesis Framework αν έχετε την διάθεση να πληρώσετε, αλλά και κάποιον να το φέρει στα μέτρα σας.

Bonus Tip: Ακολουθώντας πιστά την αρχή  KiSS αποφύγετε plugins τέρατα όπως το Jetpack. Προσφέρει επίσης πάρα πολλές λειτουργίες αλλά με αμέτρητα calls, που κάνουν την σελίδα πολύ πιο αργή.

Caching Plugins

Plugins όπως τα WP Super Cache (από την ομάδα του WordPress) και W3 Total Cache δημιουργούν στατικά αντίγραφα σελίδων που αποθηκεύονται στον διακομιστή και εμφανίζονται άμεσα στον τελικό χρήστη. Σε περίπτωση μη χρήσης τέτοιων plugins κάθε click σε κάποιο σημείο του theme κινεί μια ολόκληρη διαδικασία στον server, για την ανάκτηση δεδομένων (φωτογραφίες, κείμενο, σχόλια, κλπ.)
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Ανοίγετε πρώτος ένα post στο iGuRu.gr αμέσως μετά την δημοσίευση του. Με το click στον τίτλο του αρχίζει μια ολόκληρη διαδικασία. Ο server αναζητεί τις εικόνες, το κείμενο, ή ότι άλλο περιέχει το post. Αυτό θα γίνει μια φορά, με τα caching plugins που χρησιμοποιούμε. Έτσι ο επόμενος επισκέπτης θα δει σχεδόν άμεσα τη σελίδα που έχει αποθηκευτεί σαν όλο στον server.

Για τους περισσότερους τα plugins WP Super Cache ή W3 Total Cache είναι υπεραρκετά. Στο iGuRu.gr χρησιμοποιούμε μόνο το Autoptimize. Προσοχή στις ρυθμίσεις!

Εικόνες Υψηλής Ανάλυσης

Απαγορεύονται δια ροπάλου, εκτός κι αν είστε φωτογράφος που θέλει να προβάλει την δουλειά του. Χρησιμοποιείστε κάποιο plugin όπως το Smush για να χαμηλώσετε την ανάλυση των εικόνων σας. Δυστυχώς όλα τα αξιόπιστα plugins που κατεβάζουν αυτόματα την ανάλυση των εικόνων δεν είναι δωρεάν.
Γενικά: αποφύγετε εικόνες GIF, και αποθηκεύετε φωτογραφίες σε χαμηλές αναλύσεις, αντί για την πλήρη ανάλυση μιας κάμερας. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες JPG/PNG με υπηρεσίες όπως την compressor.io ή με κάποιο πρόγραμμα γραφικών στον υπολογιστή σας.

Για προχωρημένους

Η ταχύτητα του WordPress μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με τους παρακάτω τρόπους, αλλά μην τους, δοκιμάσετε αν δεν γνωρίζετε τι κάνετε:

Πριν αρχίσετε: Backup everything

Μειώστε τα plugins που χρησιμοποιείτε και διαγράψτε όλα τα μη ενεργά plugins. Διαγράψτε επίσης παλιά themes που υπάρχουν στον φάκελο /themes. Γενικά μην αφήνετε σκουπίδια στους φακέλους του WordPress.

Καθαρίστε τη βάση δεδομένων σας από tables που έχουν δημιουργήσει plugins που δεν χρησιμοποιείτε πια.

Καθαρίστε το wp_options από ρυθμίσεις που δεν χρησιμοποιείτε πια.

Χρησιμοποιείστε τα αρχεία .htaccess ή nginx.conf για περισσότερες ρυθμίσεις

Χρησιμοποιήστε CDN όπως το CloudFlare για ταχύτερη φόρτωση φωτογραφιών και CSS και JS. Στο iGuRu.gr χρησιμοποιούμε CloudFlare και KeyCDN
Ρωτήστε τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου που φιλοξενεί στο site σας αν προσφέρει υπηρεσίες reverse proxy για τη βελτίωση της ταχύτητας του WordPress.

Αυτά τα ολίγα. Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομερέστερες συνταγές απευθυνθείτε στον γιατρό της γειτονιάς σας.

_____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο. Χρησιμοποιώ το Jetpack το οποίο τις τελευταίες ημέρες μου δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα με την ταχύτητα της ιστοσελίδας μου. Συγκεκριμένα πρόβλημα έχει το φόρτωμα του Pinterest στα social share buttons που διαθέτει, πρόσθετε 10 δευτερόλεπτα επιπλέον. Anyway τα απενεργοποίησα, πρόσθεσα άλλο plugin για αυτά και η ταχύτητα επανήλθε. Συγχαρητήρια και για την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας, δεν έχω δει πιο γρήγορη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).