CryptoLocker Τι είναι και πως να προστατευτείτε

To CryptoLocker είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη μορφή malware της οικογενείας Ransomeware που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ​​τον Σεπτέμβριο του 2013. Το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί τα αρχεία στους υπολογιστές που έχει προσβάλει και απαιτεί από τα θύματα του να πληρώσουν λύτρα, προκειμένου να ανακτήσουν την πρόσβαση στα κλειδωμένα αρχεία.

Cryptolocker

Το CryptoLocker κρυπτογραφεί τα του θύματος με μια πολύ ισχυρή μέθοδο κρυπτογράφησης. καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση στα αρχεία αν δεν καταβληθούν τα λύτρα στους εγκληματίες. Το ποσό κυμαίνεται από 100 έως και 300 δολάρια σε Bitcoins, εξαρτάται από τον “τιμοκατάλογο”. Καμιά φορά το πόσο μπορεί να είναι πολύ αυξημένο, εξαρτάται πάντα από τον εγκληματία και το είδος τους στόχου του.

Μόλις το κακόβουλο λογισμικό κλειδώσει τον υπολογιστή, δίνει στο θύμα του 72 ώρες για να πληρώσει τα λύτρα, αλλιώς σύμφωνα με τον εκβιασμό ο ιός θα διαγράψει το κλειδί αποκρυπτογράφησης που είναι ο μόνος τρόπος για να εμφανιστούν και πάλι τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Τι μπορεί να συμβεί αν ο υπολογιστής σας μολυνθεί; Η απάντηση απογοητεύει. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια λύση αποκρυπτογράφησης αν δεν έχετε το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες είναι μια κρυπτογράφηση στα 2048 bit και είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει.
Επειδή όμως η πρόληψη είναι πάντα μια από τις καλύτερες τεχνικές στην ασφάλεια, παρακάτω περιγράφουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε μια πιθανή μόλυνση από τον ιό CryptoLocker:

  • Έχει αναφερθεί ότι οι περισσότεροι ιοί παραδόθηκαν μέσω κάποιου email που περιείχε μολυσμένα συνημμένα. Αποφύγετε να ανοίγετε συνημμένα από αγνώστους ή να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που έρχονται με spam emails. Συνήθως οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό. Γενικά αποφύγετε το άνοιγμα emails και συνημμένων αρχείων από άγνωστες πηγές, ειδικά όταν έρχονται σε .zip ή σε .rar.
  • Οι περισσότεροι έχετε κάποιο πρόγραμμα anti-virus, αλλά ξέρετε αν είναι αποτελεσματικό; Βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστο και πάντα ενημερωμένο.
  • Ενημερώνετε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας.
  • Κρατάτε πάντα (και όσο πιο συχνά γίνετε) αντίγραφα ασφαλείας. (Tip: Πριν κρατήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός.)
  • Δημιουργήστε λογαριασμούς στο σύννεφο για αποθήκευση αρχείων και εκτός υπολογιστή.
  • Οι των Windows 7 οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργήσουν σημεία επαναφοράς του συστήματος τους και οι χρήστες των ,καλό θα ήταν να τα ρυθμίσουν έτσι ώστε να κρατούν το ιστορικό αρχείων.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει format στο σκληρό σας δίσκο και ότι το trojan CryptoLocker έχει διαγραφεί εντελώς πριν να επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows ή να επαναφέρετε τα αρχεία σας από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην προστασία των συστημάτων σας από αυτό το malware.

1. CryptoPrevent, δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό ειδικό ασφαλείας Nick Shaw.

cryptoprevent

Είναι ένα εργαλείο για κάθε Windows OS (XP, Vista, 7, 8, και 8.1). Το εργαλείο θα κλειδώσει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Windows για την πρόληψη λοίμωξης από το κακόβουλο λογισμικό Cryptolocker ή «ransomware». Λόγω του τρόπου που λειτουργεί το CryptoPrevent, προστατεύει πραγματικά από πάρα πολλά κακόβουλα λογισμικά, όχι μόνο από το Cryptolocker

2. HitmanPro.Alert, ένα επίσης δωρεάν εργαλείο που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από το κακόβουλο λογισμικό CryptoLocker ransomware.

hitman pro alert

Το HitmanPro.Alert περιλαμβάνει ένα νέο , που ονομάζεται CryptoGuard και παρακολουθεί το σύστημα αρχείων σας για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες. Όταν εντοπίσει κάποια ύποπτη συμπεριφορά, εξουδετερώνει τον κακόβουλο κώδικα και τα αρχεία σας παραμένουν ασφαλή.

3. BitDefender Anti-CryptoBlocker, ένα εργαλείο αποκλεισμού κρυπτογράφησης που μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει το κακόβουλο λογισμικό.

Bitdefender-Anti-CryptoLocker

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).