Debian : Αναλυτικός οδηγός για όλα στα Ελληνικά

Το Debian είναι ένας εξ ολοκλήρου εθελοντικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και στην προώθηση των ιδεωδών της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού.

Το Debian project ξεκίνησε το 1993, όταν ο Ian Murdock εξέδωσε μια ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς λογισμικού για να συμβάλλουν σε μια πλήρη και συνεκτική διανομή λογισμικού βασισμένη στον σχετικά νέο τότε πυρήνα Linux. Debian

Αυτή η σχετικά μικρή ομάδα των ενθουσιασμένων και αφοσιωμένων ατόμων, που χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Free Software Foundation και επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία του GNU project, αναπτύχθηκε με τα χρόνια σε έναν οργανισμό με περίπου 1062 προγραμματιστές του Debian.

Οι του Debian εμπλέκονται σε διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων την διαχείριση των Web και FTP δικτυακών τόπων, γραφικό σχεδιασμό, νομική ανάλυση των αδειών λογισμικού, γράψιμο τεκμηρίωσης, και, φυσικά, την συντήρηση των πακέτων του λογισμικού.

Το Debian μαζί με το και το Fedora, είναι οι αγαπημένες μου διανομές, αυτές δηλαδή που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Για το Debian προτιμώ την σταθερή έκδοση, αν και θεωρώ την πολύ πιο σταθερή από πολλές άλλες “σταθερές” διανομές.

Το Debian διαθέτει 3 διαφορετικές εκδόσεις:

Stable (σταθερή): η τελευταία επίσημη έκδοση. Τα προγράμματα της έκδοσης σπανίως ανανεώνονται (εκτός από επείγουσες διορθώσεις ασφάλειας). Μετά το Debian 6.0, νέες εκδόσεις παρουσιάζονται κάθε δύο χρόνια. Όταν μια νέα έκδοση είναι διαθέσιμη, η προηγούμενη σταθερή έκδοση γίνεται oldstable. Η έκδοση oldstable υποστηρίζεται έως 1 χρόνο μετά από την έκδοση της νέας σταθερής έκδοσης.

Testing (υπό δοκιμές): η έκδοση αυτή περιλαμβάνει όλα τα πακέτα (προγράμματα) που δεν θεωρούνται ακόμα αρκετά σταθερά και χρειάζονται ακόμα έλεγχο. Αυτή η έκδοση δεν προορίζεται για χρήση σε διακομιστές (servers) ή όποιον υπολογιστή παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες. Παρ’όλα αυτά πολλοί χρήστες την χρησιμοποιούν γιατί τα προγράμματα που περιέχει είναι πιο .

Unstable ή sid (still in development): περιλαμβάνει τα πακέτα που είναι υπό ανάπτυξη. Η έκδοση αυτή πρέπει να θεωρείται πολύ ασταθής και ται από έμπειρους χρήστες. Αν ένα πακέτο παραμείνει αρκετό χρονικό διάστημα στην έκδοση αυτή χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, προστίθεται αυτόματα στην έκδοση testing.

Υπάρχει τέλος μια παραπάνω έκδοση που φέρει το όνομα experimental (πειραματική) που χρησιμοποιείται μόνο για την προετοιμασία των πακέτων που θα προστεθούν στην unstable.

Σήμερα παρατήρησα μια πολύ καλή δουλειά που έχει ξεκινήσει από την Ελληνική κοινότητα του Debian.
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την διανομή, (ιστορικό, φιλοσοφία, λήψη, προϋποθέσεις εγκατάστασης, εγκατάσταση και πολλά άλλα), μπορούν να διαβάσουν ένα πολύ χρήσιμο οδηγό που αναπτύσσει η κοινότητα.

Ο οδηγός αφορά την stable έκδοση του λειτουργικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει και για τις δοκιμαστικές εκδόσεις.

Έτσι αν είστε κάποιος που έχει σχέση με το Linux, αλλά μόνο μέσω του Mint ή του Ubuntu, και θέλετε να δοκιμάσετε το Debian, ο οδηγός είναι φτιαγμένος για εσάς.
Αν είστε αρχάριος χρήστης δοκιμάστε καλύτερα μια διανομή σαν το Mint ή το Ubuntu.

Διαβάστε τον οδηγό.

_____________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).