Ο Guardian αναφέρει ότι περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες “υπερεκπομπών” ρίχνουν το αέριο του θερμοκηπίου μεθάνιο στην παγκόσμια ατμόσφαιρα το 2022, κυρίως από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χειρότερη μεμονωμένη διαρροή εκτόξευσε τη ρύπανση σε ένα ποσοστό που είναι ισοδύναμο με 67 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Ξεχωριστά δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης 55 “βόμβες μεθανίου” σε όλο τον κόσμο – τοποθεσίες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων όπου μόνο οι διαρροές αερίου από την μελλοντική παραγωγή θα απελευθέρωναν επίπεδα μεθανίου ισοδύναμα με 30 χρόνια όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.
Οι εκπομπές μεθανίου προκαλούν το 25% της παγκόσμιας θέρμανσης σήμερα και υπάρχει μια “τρομακτική” αύξηση από το 2007, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτή η επιτάχυνση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα νέα δεδομένα προσδιορίζουν τις τοποθεσίες που είναι πιο κρίσιμες για την πρόληψη καταστροφών που προκαλούνται από το μεθάνιο, καθώς η αντιμετώπιση διαρροών από τις τοποθεσίες ορυκτών καυσίμων είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος μείωσης των εκπομπών μεθανίου. Ορισμένες από τις διαρροές είναι σκόπιμες, εξαερίζοντας το ανεπιθύμητο αέριο που απελευθερώνεται κατά τη γεώτρηση για πετρέλαιο στον αέρα, και μερικές είναι τυχαίες, από κακοσυντηρημένο ή κακώς ρυθμισμένο εξοπλισμό.
Η γρήγορη δράση θα επιβραδύνει δραματικά την παγκόσμια θέρμανση. Μια μείωση των εκπομπών κατά 45% έως το 2030, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι δυνατή, θα αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου.
Οι θέσεις των υπερεκπομπών μεθανίου εντοπίστηκαν με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν να ευθύνονται για τους μεγαλύτερους ρύπους από εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων.
Το μεγαλύτερο γεγονός ήταν μια διαρροή 427 τόνων την ώρα τον Αύγουστο, κοντά στην ακτή της Κασπίας του Τουρκμενιστάν και σε έναν μεγάλο αγωγό. Αυτή η μοναδική διαρροή ισοδυναμούσε με το ποσοστό εκπομπών από 67 εκατομμύρια αυτοκίνητα ή τις ωριαίες εθνικές εκπομπές της Γαλλίας.
Οι μελλοντικές εκπομπές μεθανίου από τοποθεσίες ορυκτών καυσίμων – οι βόμβες μεθανίου – προβλέπεται να είναι επίσης τεράστιες, απειλώντας ολόκληρο το παγκόσμιο όριο “προϋπολογισμού άνθρακα” που απαιτείται για τη διατήρηση της θέρμανσης κάτω από τους 1,5 C.
Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα πεδία παράγουν πετρέλαιο, και βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.
Ελα, και εμεις που πιστεψαμε τον θειο ΓΚΕΙΤΣ, και ολα τα καλοπαιδα του ΝΤΑΒΟΣ με τα 1500 ιδιωτικα τους τζετ που το καθενα τους καιει 1000 λιτρα καυσιμα για καθε ωρα πτησης με τεραστιες συνεπειες στο περιβαλλον, οτι το περιβάλλον μολύνουν μονο οι πορδές τον αγελάδων, και γιυατο πρεπει να φαμε μονο συνθετικό κρέας που το παράγει μονο ο θειος ΓΚΕΙΤΣ..