10 λάθη σχετικά με τα VPN που κάνουμε συνήθως

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN από το virtual private network) σάς επιτρέπει να περιηγείστε στον Ιστό ιδιωτικά και με ασφάλεια με ένα επίπεδο κρυπτογράφησης μεταξύ εσάς και του παρόχου του VPN.

Τα VPN χρησιμοποιούνται συχνά για την εγγραφή σε υπηρεσίες ή εφαρμογές που έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστείτε την αλλαγή IP (διακομιστή VPN) για τη μετάδοση των τηλεοπτικών εκπομπών.

Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν συνήθως επειδή μια εταιρεία δεν έχει δικαιώματα streaming στη χώρα σας ή επειδή απλώς δεν έχει επεκτείνει ακόμα τις υπηρεσίες της στην περιοχή σας.

vpn

Ωστόσο, τα VPN δεν είναι τέλεια. Πολλές υπηρεσίες streaming και σύγχρονες εφαρμογές μπορούν να εντοπίσουν τα VPN και να σας κλειδώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές VPN επαναχρησιμοποιούν την ίδια λίστα διευθύνσεων IP. Έτσι, εάν μια πλατφόρμα streaming δει ότι χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο σύνολο διευθύνσεων IP για τη σύνδεση από χιλιάδες διαφορετικούς λογαριασμούς, μπορεί να σας αποκλείσει.

Τα VPN συνήθως κοστίζουν χρήματα για να λειτουργήσουν, καθώς απαιτούν έναν ξεχωριστό υπολογιστή που βρίσκεται αλλού για την επεξεργασία όλων των αιτημάτων σας, γι’ αυτό συνήθως πρέπει να πληρώνετε ανά μήνα για μια συνδρομή VPN.

Υποθέτοντας ότι ένα VPN εξασφαλίζει ανωνυμία

Μια από τις πιο σημαντικές παρανοήσεις για το VPN που πρέπει να ξεπεράσετε αμέσως είναι ότι η χρήση ενός VPN σας κάνει ανώνυμους στο διαδίκτυο. Η υπόθεση ότι ένα VPN σας κάνει αυτόματα ανώνυμους στο διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο λάθος VPN που μπορείτε να κάνετε αν ο στόχος σας για την εγκατάσταση ενός VPN είναι να κρύψετε την ταυτότητά σας.

Ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες ιδιωτικές και, όταν χρησιμοποιείται σωστά (και με μεγάλη προσοχή), μπορεί να αποτελέσει μέρος της εργαλειοθήκης σας για τη διατήρηση της διαδικτυακής ανωνυμίας. Αλλά ένα VPN δεν είναι κάποια ασημένια σφαίρα ή ένας μανδύας ιδιωτικότητας που μπορείτε να ρίξετε στους ώμους σας και να γίνετε αμέσως ανώνυμοι. Από πολλές απόψεις, ένα VPN είναι ανάλογο με ένα τηλέφωνο μίας χρήσης.

Αν αγοράσετε ένα τηλέφωνο καυστήρα ανώνυμα με μετρητά και δεν χρησιμοποιήσετε ποτέ το τηλέφωνο για να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ή να συνδέσετε τον αριθμό τηλεφώνου με οτιδήποτε από την υπάρχουσα ζωή σας, είναι ένα αρκετά ανώνυμο εργαλείο. Αν όμως αγοράσετε το τηλέφωνο με την πιστωτική σας κάρτα, αρχίσετε αμέσως να τηλεφωνείτε σε άτομα που γνωρίζετε και εγγραφείτε σε υπηρεσίες που συνδέονται με την ταυτότητά σας στην πραγματική σας ζωή με το τηλέφωνο, τότε κάθε υποψία ανωνυμίας πάει περίπατο.

Κάπως έτσι, αν ο στόχος σας με τη χρήση ενός VPN είναι να παραμείνετε ανώνυμοι για οποιονδήποτε σκοπό, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το VPN ως ένα μέρος του σχεδίου προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής. Θα πρέπει να κάνετε τα πάντα για να αποφύγετε τη σύνδεση του εαυτού σας με τη δραστηριότητα στο δίκτυο VPN, συμπεριλαμβανομένης της ανώνυμης εγγραφής στο VPN.

Παρανόηση του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα VPN

Η δυνητική ανωνυμία (ή η έλλειψή της) είναι τόσο σημαντική που την ξεχωρίσαμε σε ξεχωριστή καταχώρηση παραπάνω και την τονίσαμε. Αλλά η παρανόηση, συνολικά, του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα VPN είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι.

Ένα VPN είναι απλώς ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο: συνδέετε τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή ακόμη και ολόκληρο το δρομολογητή σας σε ένα δίκτυο διαφορετικό από το δίκτυο στο οποίο ήδη βρίσκεται. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η σύνδεση του φορητού υπολογιστή της δουλειάς σας στο εσωτερικό LAN του γραφείου σας στην άλλη άκρη της πόλης ή τόσο σύνθετη όσο η δρομολόγηση ολόκληρης της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο μέσω ενός VPN για να φαίνεται ότι βρίσκεστε σε μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Αλλά βασικά, αυτό είναι το μόνο που είναι ένα VPN: μια κρυπτογραφημένη σήραγγα από εκεί που βρίσκεστε σε κάποιο άλλο μέρος που κάνει να φαίνεται ότι όλη η κίνηση από τη συσκευή σας προέρχεται από οπουδήποτε αλλού συμβαίνει να βρίσκεται.

Αυτή η σήραγγα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ένα Wi-Fi hotspot καφετέριας από το να κατασκοπεύει τη σύνδεσή σας, να σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε μια υπηρεσία streaming όπως το Netflix παρακάμπτοντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, να σας προστατεύσει ενώ κάνετε torrent ή να σας δώσει πρόσβαση σε πόρους που βασίζονται σε LAN στο γραφείο του σπιτιού σας. Αλλά δεν θα σας κάνει με μαγικό τρόπο ανώνυμους, δεν θα σας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό ή ransomware, ούτε θα αλλάξει τη σύνδεση και τις συνήθειές σας κατά τη χρήση του.

Πληρώνοντας για ένα VPN για απομακρυσμένη πρόσβαση στο σπίτι

Κατά τη διαμόρφωση ενός δικτύου VPN, υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία, ένας διακομιστής VPN (ο οποίος φιλοξενεί την υπηρεσία VPN και δέχεται συνδέσεις) και ένας πελάτης VPN (ο οποίος συνδέεται στον διακομιστή). Η πληρωμή για μια υπηρεσία VPN δεν σας βοηθάει να δημιουργήσετε ένα μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή με το οικιακό σας δίκτυο, σας βοηθάει να δημιουργήσετε ένα μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή με μια απομακρυσμένη υπηρεσία VPN.

Εάν ο στόχος σας είναι να συνδεθείτε με ασφάλεια στο οικιακό σας δίκτυο, δεν χρειάζεται να πληρώσετε για μια εμπορική υπηρεσία VPN. Αντ’ αυτού, πρέπει να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή VPN στο οικιακό σας δίκτυο, ώστε να μπορείτε να τηλεφωνείτε στο σπίτι σας όταν βρίσκεστε μακριά. Δεν χρειάζεστε μια υπηρεσία τρίτου μέρους για να έχετε ασφαλή πρόσβαση σε αρχεία στο οικιακό σας δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οικιακή σας σύνδεση ως VPN, αλλά έχει κάποιους αξιοσημείωτους περιορισμούς. Πρώτον, περιορίζεστε στη γεωγραφική μετατόπιση από όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο στη διεύθυνση διαδικτύου του σπιτιού σας -δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι είστε από τον Καναδά ή την Αυστρία. Δεύτερον, περιορίζεστε στην ταχύτητα της οικιακής σας σύνδεσης.

Αν η σύνδεση διαδικτύου του σπιτιού σας έχει πολύ αργή μεταφόρτωση, θα έχετε μικρή επιτυχία στη χρήση της ως VPN για το Netflix ή άλλες δραστηριότητες υψηλής ζήτησης. Αλλά αν έχετε σύνδεση οπτικών ινών και ο μόνος σας στόχος είναι να προστατευτείτε από ύποπτα δημόσια Wi-Fi hotspots, είναι σίγουρα ένας τρόπος για να το κάνετε.

Δεν δοκιμάζετε τη σύνδεσή σας στο VPN

Η βασική λειτουργία ενός VPN είναι η δημιουργία ασφαλούς σήραγγας προς ένα απομακρυσμένο δίκτυο. Εάν η σήραγγα δεν είναι ασφαλής ή διαρρέει δεδομένα, η χρησιμότητα του VPN μειώνεται σημαντικά. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν παίρνετε αυτό για το οποίο πληρώσατε και ίσως η προσπάθειά σας να μετατοπιστείτε γεωγραφικά και να παρακολουθήσετε το Netflix αποτύχει. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, αν το κίνητρό σας για τη χρήση ενός VPN είναι υψηλότερο από την παρακολούθηση του Stranger Things, μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να δοκιμάζετε τη σύνδεσή σας με το VPN, ώστε να βεβαιώνεστε ότι η σύνδεση είναι ασφαλής και ότι δεν διαρρέει DNS ή άλλα δεδομένα.

Χρήση παλαιών συστημάτων κρυπτογράφησης

Αν αξίζει να το κάνετε, αξίζει να το κάνετε σωστά. Ακριβώς όπως και τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του Wi-Fi και για οποιοδήποτε άλλο πράγμα, η κρυπτογράφηση VPN έχει εξελιχθεί και βελτιωθεί με την πάροδο των ετών.

Δεν βρισκόμαστε πια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και, εκτός αν προσπαθείτε να συνδέσετε μια αρχαία συσκευή σε ένα VPN και δεν έχετε άλλη επιλογή, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε παλιά πρότυπα κρυπτογράφησης VPN όπως το PPTP ή το L2TP/IPsec. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σύγχρονα συστήματα κρυπτογράφησης VPN όπως το OpenVPN και το WireGuard.

Χρήση ενός δωρεάν ή φθηνού VPN

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για μια υπηρεσία VPN, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να επιλέξετε έναν ποιοτικό εμπορικό πάροχο VPN αντί για έναν δωρεάν ή πολύ φτηνό.

Παρόλο που έχουμε κάποιες συστάσεις για δωρεάν VPN (τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ βασικά περιορισμένα πακέτα από εμπορικούς παρόχους), τα VPN είναι σε μεγάλο βαθμό μια εμπειρία που παίρνεις αυτό που πληρώνεις.

Από τη νόμιμη πλευρά των πραγμάτων, τα δωρεάν VPN είναι αργά ή/και έχουν περιορισμένο εύρος ζώνης. Από την πιο σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, τα δωρεάν VPN είναι στην πραγματικότητα δωρεάν επειδή κοιτάζουν τα δεδομένα σας ή προσπαθούν με άλλο τρόπο να εκμεταλλευτούν την εμπειρία, χωρίς να πληρώσετε άμεσα για το VPN.

Αν σκέφτεστε να επιλέξετε ένα δωρεάν ή φθηνό VPN, σκεφτείτε για ποιο λόγο το χρησιμοποιείτε και τι διακυβεύεται. Αν προσπαθείτε να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σας, αξίζει να επενδύσετε σε ένα αξιόπιστο VPN. Αν απλά προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια νέα διεύθυνση IP για να ψηφίσετε για δεύτερη φορά για δωρεάν λάφυρα διακομιστή Minecraft ή για κάτι πολύ χαμηλού ρίσκου, μπορεί να μη σας ενδιαφέρει η ιδιωτικότητα ή η ασφάλεια των δεδομένων σας.

Χρήση ενός VPN χωρίς καταγραφή

Όσο λιγότερα γνωρίζει κανείς για το τι κάνετε στο διαδίκτυο, τόσο το καλύτερο. Και αν ανησυχείτε αρκετά για το απόρρητό σας ώστε να χρησιμοποιείτε ένα VPN, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να παρακάμψετε επιτυχώς τις προσπάθειες καταγραφής του παρόχου σας ή της κυβέρνησής σας, μόνο και μόνο για να καταγράψει το VPN σας όλη τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα VPN χωρίς καταγραφή. Τα VPN χωρίς καταγραφή κάνουν την ελάχιστη δυνατή καταγραφή που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της υπηρεσίας VPN, αλλά δεν καταγράφουν επιπλέον δεδομένα (και απορρίπτουν κάθε πληροφορία αναγνώρισης).

Δρομολόγηση ολόκληρης της σύνδεσής σας στο Internet μέσω ενός VPN

Δεν είναι πάντα λάθος να δρομολογείτε ολόκληρη τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο μέσω μιας σήραγγας VPN, αλλά το να το κάνετε εξ ορισμού για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι λάθος.

Εάν έχετε έναν σαφή και επιτακτικό λόγο να το κάνετε, όπως για παράδειγμα να εργάζεστε εξ αποστάσεως σε μια ξένη χώρα και να δρομολογείτε ολόκληρη τη σύνδεσή σας πίσω στη χώρα καταγωγής σας ή να μεταφέρεστε με ασφάλεια σε μια άλλη χώρα για να αποφύγετε τις διώξεις, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε.

Αλλά για τον μέσο άνθρωπο, η αγορά ενός δρομολογητή φιλικού προς το VPN και το τύλιγμα ολόκληρης της σύνδεσής του στο διαδίκτυο σε μια κρυπτογραφημένη σήραγγα δεν έχει πολύ νόημα. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είστε ο Joe Smith και ζείτε στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Αγοράζετε έναν δρομολογητή VPN, πληρώνετε για μια υπηρεσία VPN και ορίζετε τον διακομιστή VPN στο Austin, TX.

Πρακτικά το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιβραδύνετε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, επειδή όλες οι σήραγγες VPN έχουν επιβάρυνση που εισάγεται από τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Υποθέτοντας ότι συνεχίζετε να συνδέεστε στο email σας, να περιηγείστε στο διαδίκτυο, να παρακολουθείτε Netflix, να συνδέεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ούτω καθεξής, θα εξακολουθείτε να μοιάζετε με τον Joe Smith από το Μπάφαλο. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο τοπικός σας πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα βλέπει τι κάνετε. Εν τέλει, αυτό δεν είναι ένα αξιόλογο αντιστάθμισμα, γι’ αυτό συνιστούμε στους περισσότερους ανθρώπους να μην συνδέουν το οικιακό τους δίκτυο με ένα VPN.

Torrenting μέσω διακομιστών VPN με έδρα τις ΗΠΑ

Η απόκρυψη της ταυτότητας και της τοποθεσίας σας κατά τη διάρκεια του torrent είναι μια κοινή χρήση των VPN. Εάν χρησιμοποιείτε VPN για torrenting, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε υπηρεσία VPN. Η επιλογή ενός VPN εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγετε νομικές επιπλοκές που προέρχονται από ειδοποιήσεις DMCA και συναφείς επιπλοκές.

Και αν αμφιταλαντεύεστε σχετικά με τη χρήση ή όχι ενός VPN, ναι, πραγματικά χρειάζεστε ένα VPN όταν κάνετε torrent, και όχι, η λειτουργία incognito δεν θα σας προστατεύσει όταν κάνετε torrent.

Αποτυχία χρήσης διακόπτη Kill Switch

Οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν VPN για διάφορους λόγους, αλλά όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους, σίγουρα δεν θέλουν το VPN να απενεργοποιηθεί ξαφνικά και να εκθέσει την διαδικτυακή τους κίνηση – είτε πρόκειται για προσωπικά δεδομένα είτε για ενεργά torrents.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα kill switch. Χωρίς ένα kill switch, όταν το VPN σας αποσυνδεθεί, η σύνδεσή σας απλώς μεταφέρεται στην υπάρχουσα σύνδεση στο διαδίκτυο. Τη μια στιγμή είστε συνδεδεμένοι σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή στη Λιθουανία. Το επόμενο λεπτό επιστρέφετε στη σύνδεσή σας στις ΗΠΑ.

Από άποψη προστασίας της ιδιωτικής ζωής (και από νομική άποψη αν κάνετε torrenting ή κάτι τέτοιο), αυτό είναι καταστροφή. Ένας διακόπτης kill switch θα διακόψει τη σύνδεση εάν η σήραγγα VPN αποσυνδεθεί. Δεν θα έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέχρι να το αποκαταστήσετε, αλλά δεν θα έχετε επίσης διαρροές δεδομένων που θα αποκαλύπτουν την ταυτότητά σας ή θα συνδέουν τα torrents σας με την προσωπική σας διεύθυνση IP.

Δεν ισχύουν όλα τα λάθη και οι παρανοήσεις που περιγράψαμε εδώ για κάθε άτομο, αλλά η εξοικείωση με τα κοινά λάθη θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τα VPN αποτελεσματικά για τις ανάγκες σας και με ελάχιστο κίνδυνο

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).