Αλλάζοντας χρόνο και μπαίνοντας στο 2020 ξεκινά από τα μεσάνυχτα και η πλήρη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112
Τα μεσάνυχτα της 31 Δεκεμβρίου 2019 εκτός από τον νέο χρόνο θα φέρει και την πλήρη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Ο αριθμός αυτός έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό σε δοκιμαστική λειτουργία, αλλά τώρα θα είναι πλήρες λειτουργικός.
Θα μπορείτε μέσω αυτού να ειδοποιείτε την Πολιτική Προστασία αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή αν χρειάζεστε οποιασδήποτε βοήθεια, αλλά και η Πολιτεία θα μπορεί μέσω αυτού να σας ειδοποιεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα τηλεφωνικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα.
Η ολοκληρωμένη λειτουργία του 112 σημαίνει ότι στις κλήσεις σας προς αυτό τον αριθμό θα υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού του καλούντος. Επίσης το κέντρο του «νέου 112» θα απασχολεί πλέον 100 άτομα και έτσι θα μπορεί να δεχτεί πάρα πολλές κλήσεις. Κάθε βάρδια θα έχει τηλεφωνητές του ΟΤΕ και αξιωματικούς συνδέσμους του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, ενώ προβλέπεται να υπάρχει και ένας συντονιστής βάρδιας.
Το 112 είναι ένας Ευρωπαϊκός αριθμός που σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να καλέσουν δωρεάν το 112 από οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική. Το 112 συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.
Μπορείτε να το καλείτε χωρίς χρέωση, από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, με ή χωρίς SIM κάρτα, ακόμα και από δημόσια καρτοτηλέφωνα χωρίς να χρειάζεται να βάλετε κάποια τηλεκάρτα. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε σήμα από την τηλεφωνική υπηρεσία που είστε συνδεδεμένοι για να μιλήσετε με το 112. Η κλήση θα προωθηθεί από οποιαδήποτε υπηρεσία έχει σήμα στην περιοχή που βρισκόσαστε. Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Οι πολίτες μπορούν επίσης να ειδοποιήσουν στο 112 με εναλλακτικούς τρόπους, όπως με γραπτό μήνυμα, φαξ, ή email στη διεύθυνση [email protected].
Όπως προείπαμε, εκτός από τις εξερχόμενες κλήσεις προς αυτό, το 112 θα μπορεί να σας ειδοποιεί για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, αν φυσικά βρίσκεστε στην επικίνδυνη περιοχή.
Όσοι έχουν ένα smartphone θα λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα από την κυψέλη που βρίσκεται κοντά τους, άσχετα σε ποια εταιρεία ανήκει. Το μήνυμα θα συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής). Αυτό που απαιτείται είναι οι χρήστες των κινητών να έχουν ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή στα μηχανήματά τους.
Όσοι δεν έχουν έξυπνο κινητό, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου υπάρχει ειδική υπηρεσία για το 112, να εγγραφούν και να δηλώσουν τον τρόπο που θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. Αυτό μπορεί να είναι, είτε μήνυμα σε κινητό, είτε φωνητικοί συναγερμοί σε σταθερό τηλέφωνο, είτε με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), που θα μπορεί κανείς να διαβάζει σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή.