12P/Pons-Brooks έρχεται ο κομήτης του διαβόλου

Ο 12P/Pons-Brooks, είναι ένας κομήτης τύπου Halley μεγαλύτερος από το Έβερεστ και κάνει την εμφάνισή του κάθε 71,3 χρόνια. Ο κομήτης αναμένεται να γίνει ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πλησιάζει τον ήλιο στις 21 Απριλίου. Ο Guardian αναφέρει:

12p pons brooks

Ενώ ορισμένες αναφορές λένε ότι ο 12P/Pons-Brooks εντοπίστηκε ήδη από τον 14ο αιώνα, πήρε το όνομά του από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons που τον ανακάλυψε το 1812 και τον Βρετανο-Αμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks που τον παρατήρησε το επόμενο διάστημα. Φαίνεται να είναι σε τροχιά από το 1883. Θεωρείται ότι έχει έναν πυρήνα διαμέτρου περίπου 30 χιλιομέτρων, και ταξινομείται σαν κρυοηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι κάνει εκρήξεις με σκόνη, αέρια και πάγο όταν δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό του καθώς θερμαίνεται. Ένα τέτοιο ξέσπασμα πέρυσι τον έκανε να λαμπρύνει εκατονταπλάσια και του έδωσε το όνομα “κομήτης του διαβόλου” αφού η ομίχλη που τον περιέβαλε είχε ένα κερασφόρο σχήμα.

Ενώ ο κομήτης – και η πράσινη χροιά του – έχουν εντοπιστεί ήδη στον νυχτερινό ουρανό, οι ειδικοί λένε ότι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες.

“Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Dr Paul Strom, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

“Ο κομήτης μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στους Ιχθύς. Καθώς το κάνει περνάει από φωτεινά αστέρια που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό του σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου ο 12P/Pons-Brooks θα είναι μόλις 0,5 μοίρες από το λαμπερό αστέρι που ονομάζεται Hamal,” είπε.

Ο Dr Robert Massey, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας από την άλλη, ανέφερε ότι ακόμα κι αν ο κομήτης γίνει πιο φωτεινός, θα είναι δύσκολο να τον δούμε, προσθέτοντας ότι βασικά όργανα όπως τα μικρά τηλεσκόπια θα βοηθούσαν πολύ.

“Αν έχετε ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια, προσπαθήστε οπωσδήποτε να τον αναζητήσετε με αυτά”, είπε ο Massey, προσθέτοντας ότι οι εφαρμογές που χαρτογραφούν τον ουρανό είναι επίσης χρήσιμες.

Οι καλύτερες απόψεις του κομήτη θα είναι την στιγμή που θα βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Massey ανέφερε ότι όσοι θέλουν να τον δουν θα πρέπει να βγουν έξω ένα καθαρό απόγευμα και να κοιτάξουν χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά καθώς πέφτει το λυκόφως.

“Καλό θα είναι να αποφύγετε την ομίχλη, το φως του φεγγαριού, και γενικότερα τη φωτορύπανση”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by guest

Guest Post: Είδα ανοιχτά και μπήκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).