Το ταξίδι της Nokia ξεκίνησε ακριβώς πριν από 150 χρόνια, όταν ο Μηχανικός ορυχείων Fredrik Idestam άρχισε τη δημιουργία της πρώτης μονάδας χαρτοπολτού από ξύλο στο Temmerkoski Rapids της νοτιοδυτικής Φινλανδίας. Ήταν 12 Μαΐου του 1865.
Μετά από 150 χρόνια και η Nokia εξακολουθεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη ακόμη και μετά την ημι-πώληση της στην Microsoft.
Το όνομα της εταιρείας ανακαλύφθηκε όταν ο ιδρυτής της, Fredrik Idestam, άνοιξε ένα δεύτερο μύλο στις όχθες του ποταμού Nokianvirta. Έτσι προήλθε το όνομα Nokia Ab το 1871.
Λίγοι φίλοι της Nokia ίσως γνωρίζουν ότι το 1967, η εταιρεία είχε πέντε επιχειρήσεις, αλλά μόνο μια είχε κάτι να κάνει με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Προφανώς, αυτό έχει νόημα, δεδομένου ότι το πρώτο κινητό τηλέφωνο εμφανίστηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1973.
Η Nokia Corporation, ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Νokia AB, και των φινλανδικών Rubber Works, και Cable Works, που είχαν σαν αντικείμενο το καουτσούκ, τα καλώδια, τη δασοκομία, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η φινλανδική εταιρεία εισήλθε στην αγορά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών το 1960. Χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να εξελιχθεί σε βιομηχανία, αλλά η πρώτη κλήση GSM έγινε το 1991 με ένα τηλέφωνο Νokia μέσω του δικτύου που δημιουργήθηκε από τη φινλανδική εταιρεία.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Νokia αποφάσισε να κάνει τις τηλεπικοινωνίες πυρήνα των δραστηριοτήτων της, και όπως φάνηκε αργότερα ήταν σοφή απόφαση. Μέχρι το 1998, η Νokia ήταν ήδη παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των κινητών τηλεφώνων.
Ξεκινώντας από το 2006, η Νokia άρχισε να αγοράζει εταιρείες που ειδικεύονταν στον τομέα της τεχνολογίας χαρτογράφησης, όπως την gate5 και την NAVTEQ.
Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, το 2012 η Νokia ξεκίνησε τη δική της υπηρεσία χαρτών που ονομάζεται HERE, η οποία είναι πλέον ένας άξιος ανταγωνιστής του Google Maps.
Το 2011, η Νokia ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Microsoft για να προσπαθήσει να σώσει τις επιχειρήσεις της με τα κινητά, η οποία κατέρρευσε λόγω έλλειψης καινοτομίας λογισμικού αλλά και συσκευών.
Αντί να επιλέξει το Android, η Νokia προτίμησε το Windows Phone, το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει τμήμα των υπηρεσιών της στη Microsoft και βάσει της συμφωνίας, δεν θα μπορούσε να αναπτύξει άλλο smartphone μέχρι το τέλος του 2015.
Σήμερα, η Νokia Corporation έχει νέο όραμα και στρατηγική, τα οποία επικεντρώνονται σε τρεις επιχειρήσεις: τη Νokia Networks, τους χάρτες HERE, και τη Νokia Technologies.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την Νokia να σχεδιάζει να επιστρέψει στην αγορά smartphone το 2016.
Παρά το γεγονός ότι η Nokia έχει αρνηθεί τις φήμες, οι φίλοι της εταιρείας συνεχίζουν να ονειρεύονται την επιστροφή της.
Χρόνια πολλά λοιπόν στη Νokia.
Με πληροφορίες από το SoftPedia