Red Hat Enterprise Linux 7.4 Εγκατάσταση

Red Hat Enterprise Linux 7.4: Το Red Hat Linux, ήταν μια διανομή Linux που ανέπτυσσε η Red Hat μέχρι το 2004. Η πρώτη έκδοση της διανομής παρουσιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1993 και είχε αρχικά την ονομασία Red Hat Commercial Linux.

Ήταν η πρώτη διανομή που αξιοποιούσε τον διαχειριστή πακέτων RPM, ενώ απετέλεσε τη βάση για πολλές παράγωγες διανομές συμπεριλαμβανομένων των Mandriva Linux και Yellow Dog Linux.
Red Hat Enterprise Linux 7.4

Ιστορία

Το 2003, η Red Hat διέκοψε την ανάπτυξη του Red Hat Linux και επικεντρώθηκε στο Red Hat Enterprise Linux (RHEL) το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη επιχειρήσεων και εμπορικών εφαρμογών. Η επίσημη υποστήριξη του Red Hat Linux 9, της τελευταίας έκδοσης του Red Hat Linux, τερματίστηκε στις 30 Απριλίου 2004.

Η ανάπτυξη του Red Hat Linux γίνονταν αρχικά εσωτερικά από την Red Hat, ενώ η μόνη εξωτερική ανάδραση προέρχονταν από χρήστες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη διάφορων πακέτων λογισμικού ή ανέφεραν σφάλματα (bug reports). Η κατάσταση άλλαξε στα τέλη του 2003 όταν έγινε η συγχώνευση με το Fedora Project. Σύμφωνα με το πλάνο, ο πηγαίος κώδικας για το Red Hat Enterprise Linux θα προέρχονταν κυρίως από το Fedora, το οποίο θα αντικαθιστούσε πλήρως το Red Hat Linux.

Η νέα έκδοση

Μετά την επίσημη κυκλοφορία του Red Hat Enterprise Linux 7.4, σκεφτόμουν ότι θα δοκιμάσω το νέο λειτουργικό, όταν κυκλοφορήσει η αντίστοιχη έκδοση του CentOS, καθώς το RHEL είναι μια εμπορική διανομή που όμως έχει κλώνους το CentOS και το Fedora που παρέχουν σχεδόν 100% συμβατότητα.

Το RHEL 7.4 διαθέτει μια τεχνική προεπισκόπηση των “ρόλων του συστήματος” σαν κοινόχρηστη διεπαφή διαχείρισης, το USB Guard σαν ένα μέσο για την εξασφάλιση μεγαλύτερου ελέγχου και την αντιμετώπιση της ς/έγχυσης δεδομένων, μεγαλύτερη ασφάλεια στο container, και διάφορες βελτιώσεις απόδοσης και ενημερώσεις.

Ορισμένες από τις εργασίες επιδόσεων που έρχονται με τη νέα έκδοση περιλαμβάνουν υποστήριξη του NVMe Over Fabric και βελτιώσεις στο RHEL που εκτελούνται σε δημόσια Cloud.

Εγκατάσταση του Red Hat Enterprise Linux 7.4

Εγκατέστησα το νέο Red Hat Enterprise Linux 7.4, με μια ετήσια άδεια για προγραμματιστές, που δίνει δωρεάν η εταιρεία, γιατί μάλλον δεν μπορούσα να περιμένω να τελειώσει η ανάπτυξη του CentOS.

Παρακάτω παραθέτω από την εγκατάσταση (οι εικόνες είναι της RedHat και αφορούν την εγκατάσταση της έκδοσης 7.2, αλλά δεν αλλάζει κάτι στον εγκαταστάτη).

Αφού κατεβάσετε το ISO και το κάψετε σε κάποιο USB stick ή σε ένα DVD, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε το boot από το μέσο εγκατάστασης:

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε την γλώσσα της εγκατάστασης και στην αμέσως επόμενη οθόνη θα δείτε το κύριο διαχειριστικό πάνελ του anaconda (εγκαταστάτης που χρησιμοποιούν οι διανομές RedHat, Fedora και CentOS).

Επιλέξτε την ζώνη ώρας από το Date & Time, και προχωρήστε στο Keyborad (μπορείτε να προσθέσετε αμέσως σαν δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά και να ρυθμίσετε την εναλλαγή γλωσσών με το ALT+Shift). Επιλέξτε τα προγράμματα και την επιφάνεια εργασίας που θέλετε να εγκατασταθούν από το Selection, και προχωρήστε το Installation Destination, για να πείτε στον εγκαταστάτη σε ποιο partition θα εγκαταστήσει τη διανομή.

Στο Network κάντε click στο κουμπί δεξιά δίπλα στην Ethernet σύνδεση, ούτως ώστε να πάει στο ON. Όπως βλέπετε στο τέλος της παρακάτω εικόνας υπάρχει και μια επιλογή αλλαγής του Hostname. Μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε. Είναι το όνομα που θα εμφανίζεται ο υπολογιστής σας.

Αφού τελειώσετε με όλα τα παραπάνω, αν επιλέξετε να προχωρήσετε με την εγκατάσταση θα δείτε την παρακάτω εικόνα:

Θα πρέπει να δώσετε το password του root, και να φτιάξετε ένα λογαριασμό χρήστη ή admin με το όνομά σας. Αν ο κωδικός που επιλέξατε είναι μικρός σε μέγεθος ή εύκολος, θα πρέπει να πατήσετε δύο φορές το Done για να τον δεχτεί.

Κάπου εδώ τελειώνει η εγκατάσταση και θα σας ζητηθεί reboot.

Μη βιάζεστε όμως. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Fedora και με το CentOS, στην οθόνη μετά το πρώτο boot, θα πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης. Αποδεχτείτε τους όρους και η επανεκκίνηση θα συνεχίσει…

Ενεργοποίηση

Πριν κάνετε οτιδήποτε στο Red Hat θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την συνδρομή σας. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από την εφαρμογή Red Hat Subscription Manager. Για να ανοίξει θα σας ζητήσει τον κωδικό του root. Αμέσως μετά δώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που έχετε στο της RedHat και η εφαρμογή θα βρει την συνδρομή σας.

Ας κάνουμε και μερικές απαραίτητες προσθήκες:

Εγκατάσταση των Epel και Nux Dextop repository’s

Πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές στο terminal

cd /tmp
wget https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm

H τελευταία εντολή θα σας εμφανίσει ακριβώς το όνομα του rpm

ls *.rpm

Για την εγκατάσταση του τελευταίου epel- rpm που κυκλοφορεί, πληκτρολογήστε:

sudo yum install epel-release-latest-7.noarch.rpm

Ενημέρωση συστήματος

Μετά από ένα sudo yum clean all τρέξτε την παρακάτω εντολή:

sudo yum update && sudo yum upgrade

Εγκατάσταση εφαρμογών

Αντιγραφή και επικόλληση της παρακάτω εντολής στο terminal σας

sudo yum install p7zip ntfs-3g pinta geany filezilla vlc yumex

To yumex είναι ένας γραφικός εγκαταστάτης πακέτων που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη:

Από το παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε το ISO του Server και να ζητήσετε την δωρεάν ετήσια συνδρομή για developers

Κατεβάστε τον server

Πληροφορίες από το WikiPedia
Εικόνες από την RedHat

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).