Πώς να προγραμματίσετε την αυτόματη συντήρηση στα Windows 10

Τα Windows 10 εκτελούν αυτόματα εργασίες συντήρησης του συστήματος, όπως η σάρωση ασφαλείας και βελτιστοποίησης του δίσκου, βάση χρονοδιαγράμματος. Από προεπιλογή, τα Windows τρέχουν αυτές τις εργασίες κάθε μέρα στις δύο το πρωί, και “ξυπνούν” το PC σας για αυτό το σκοπό (αν κοιμάται).

windows

Τι είναι η αυτόματη συντήρηση;

Η δυνατότητα αυτόματης συντήρησης προστέθηκε στα Windows 8, συνεχίζεται μέχρι και τα σημερινά Windows 10, και χρησιμοποιείται για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του συστήματος. Συνδυάζει μια σειρά από διαφορετικές εργασίες υπόβαθρου και τις εκτελεί ταυτόχρονα.

Αυτές οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιούνται στις δύο το πρωϊ από προεπιλογή, και εκτελούνται μόνο εάν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας εκείνη τη στιγμή. Από προεπιλογή και πάλι, τα Windows θα ξυπνήσουν τον υπολογιστή σας, εάν είναι κοιμισμένος, για την εκτέλεση των εργασιών (δεν θα ξυπνήσει όμως ένα φορητό υπολογιστή που λειτουργεί με μπαταρία εκείνη τη στιγμή). Τα Windows θα βάλουν το PC σας ξανά για ύπνο ( λειτουργίας) όταν τελειώσουν.

Το παράθυρο συντήρησης λειτουργεί μόνο για μία ώρα. Αν οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν εντός αυτής της ώρας, τα Windows θα σταματήσουν και θα ολοκληρώσουν το έργο τους κατά τη διάρκεια της επόμενης συντήρησής του. Ορισμένες εργασίες έχουν «προθεσμίες» και θα ολοκληρωθεί πλήρως, άσχετα αν το παράθυρο συντήρησης κλείσει και αυτές δεν έχουν τελειώσει.

Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας κατά την προγραμματισμένη ώρα, ή αν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος κατά την προγραμματισμένη ώρα, αυτές οι εργασίες συντήρησης θα γίνουν στο επόμενο χρόνο όταν τα Windows δούνε ότι δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, αν αφήσετε τον υπολογιστή σας ανοικτό και σταματήσετε να κάνετε εργασίες πλέον, τα Windows θα αρχίσουν την συντήρηση τους.

Ποιες λειτουργίες εκτελεί η Αυτόματη συντήρηση;

Οι εργασίες συντήρησης περιλαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού, σάρωσης ασφαλείας με εφαρμογές όπως το Windows Defender, ανασυγκρότηση δίσκου και βελτιστοποίηση του, και άλλες διαγνωστικές εργασίες του συστήματος.

Στα Windows 10, το Windows Update είναι πολύ επιθετικό και θα εγκαταστήσει ενημερώσεις ακόμα και εκτός του συντήρησης, από προεπιλογή. Ωστόσο, η πολιτικής ομάδας επιτρέπει στους διαχειριστές του συστήματος να αναγκάσουν το Windows Update να εγκαταστεί τις ενημερωμένες εκδόσεις κατά τη διάρκεια του παραθύρου συντήρησης .

Η ακριβής σειρά των εργασιών ποικίλει από υπολογιστή σε υπολογιστή, καθώς οι τρίτοι προγραμματιστές λογισμικού ορίζουν οι προγραμματισμένες εργασίες τους να τρέχουν κατά τη διάρκεια του παραθύρου συντήρησης. Με άλλα λόγια, τα Windows ενδέχεται να εκτελούν και λειτουργίες συντήρησης που δημιουργήθηκαν από εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει.

Πώς να ελέγξετε πότε να τρέχει η Συντήρηση

Για να ελέγξετε αυτή τη λειτουργία, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου > Σύστημα και Ασφάλεια > Ασφάλεια και Συντήρηση. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το , κάντε αναζήτηση για «Συντήρηση», και κάντε κλικ στη συντόμευση «Ασφάλεια και Συντήρηση» για να μεταβείτε απευθείας σε αυτήν την οθόνη.

Αναπτύξτε την ενότητα «Συντήρηση» για να δείτε τις επιλογές της Αυτόματης Συντήρησης.

Θα δείτε πότε συνέβη η τελευταία συντήρηση (ημερομηνία και ώρα συντήρησης). Αν θέλετε να εκτελέσετε εργασίες συντήρησης αμέσως, κάντε κλικ στο « συντήρησης». Μπορείτε να κάνετε κλικ στο «Διακοπή Συντήρησης» για να σταματήσει τις εργασίες συντήρησης, εάν τρέχουν εκείνη τη στιγμή.

Για να προγραμματίσετε την ώρα που θέλετε να γίνεται συντήρηση και να επιλέξετε αν θα ξυπνάει τον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο «Αλλαγή ρυθμίσεων συντήρησης».

Για τον έλεγχο της ώρα κάντε κλικ στο κουτί «Εκτέλεση εργασιών συντήρησης καθημερινά στις» και επιλέξτε έναν χρόνο. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε στιγμή ανά μία ώρα, από τις 12:00 π.μ. έως τις 23:00.

Αν θέλετε να εμποδίσετε τα Windows να ξυπνάνε αυτόματα το PC σας για την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, καταργήστε την επιλογή «Να επιτρέπεται στη προγραμματισμένη συντήρηση να αφυπνίζει τον υπολογιστή κατά την προγραμματισμένη ώρα».

Δεν συνιστάται πραγματικά να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία. Τα Windows θα θέσουν το PC πίσω για ύπνο όταν τελειώσουν, και αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα καθήκοντα αυτά δεν θα επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας, ενώ τον χρησιμοποιείτε, αλλά η τελική επιλογή είναι δική σας.

Κάντε κλικ στο «OK» όταν τελειώσετε για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταματήσει πραγματικά αυτές τις αυτόματες εργασίες συντήρησης. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον υπολογιστή σας να λειτουργεί ομαλά. Οι εργασίες συντήρησης τρέχουν μόνο όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, έτσι δεν θα πρέπει να σας εμποδίζουν στην εργασία σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).