Linux διανομές που προτιμούμε (χωρίς Ubuntu και Mint)

Το έπαψε να είναι ένα λειτουργικό σύστημα που προορίζεται μόνο για “hackers” εδώ και πολύ καιρό. Η γραμμή εντολών είναι ακόμα απαραίτητη, αλλά όλες οι δημοφιλείς διανομές Linux προσφέρουν ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον, που ονομάζεται desktop environment ή εν συντομία DE, στο οποίο μπορείτε να εργαστείτε όπως και σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

Αν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε το Linux πρώτα θα πρέπει να διαβάστε εδώ, και μετά να επιλέξετε μια διανομή που σας κάνει κλικ. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις διανομές που προτιμούμε (όχι δεν θα βρείτε Ubuntoειδή).

CentOS

Ότι πιο σταθερό, και αξιόπιστο έχω δοκιμάσει μαζί με το Debian και το OpenSUSE. Παρακάτω αναφέρω γιατί το έχω στην κορυφή της λίστας.

Η διανομή CentOS είναι η κοινοτική πρόταση μιας διανομής με χαρακτήρα Enterprise. Το CentOS 7 όπως και κάθε άλλη έκδοση της διανομής βασίζεται απόλυτα στον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να τρέχουν μια διανομή συμβατή με το RedHat Enterprise, αλλά δεν χρειάζονται την υποστήριξη που προσφέρει η Red Hat.

Η διανομή είναι LTS δηλαδή υποστηρίζεται για πολλά χρόνια κάτι που την κάνει ιδανική για περιβάλλον server ή για αυτούς που επιθυμούν ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό.

Η διανομή CentOS είναι αυτή που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Το CentOS 7, δεν θα σας απογοητεύσει εφόσον έχετε διάθεση να χτίσετε ένα μηχάνημα όπως το θέλετε από την αρχή, ότι hardware και αν διαθέτετε. To CentOS 7 καταφέρνει να παραδώσει ένα σύστημα workstation που απλά λειτουργεί.
Να αναφέρω ότι κάθε επιδιόρθωση στο σύστημα μένει μόνιμα και δεν θα χαλάσει με την επόμενη ενημέρωση.

Debian

Το Debian είναι η δεύτερη μου προτίμηση στη λίστα των Linux διανομών που χρησιμοποιώ.

Γιατί;

Το λειτουργικό του Ian Murdock είναι επίσης αξιόπιστο και σταθερό, αλλά είναι η δεύτερη προτίμησή μου καθώς το CentOS έρχεται με καλύτερη υποστήριξη στο hardware των υπολογιστών μου out of the box. Τι σημαίνει αυτό;

Μετά την εγκατάσταση του CentOS δεν χρειάστηκε να εγκαταστήσω drivers, καθώς το λειτουργικό αναγνώρισε κάθε κομμάτι hardware που “φοράνε” οι υπολογιστές μου. Με το Debian αντίθετα χρειάζεται να εγκαταστήσω κάθε φορά το firmware-linux αφού επεξεργαστώ το sources.list για να προσθέσω τα contrib και non-free repos.

To Debian είναι μια από τις παλαιότερες και καλύτερα υποστηριζόμενες διανομές Linux που κυκλοφορούν. Από τεχνική άποψη, είναι ο πατέρας πολλών άλλων διανομών. Επικεντρώνεται στη σταθερότητα. Έτσι δεν βγαίνουν συχνά νέες εκδόσεις αλλά όταν το κάνουν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά. Το Debian προσφέρει πάνω από 37.000 πακέτα, αφού σχεδόν κάθε λογισμικό που υπάρχει για το Linux έχει και ένα πακέτο Debian. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Debian live πριν από την εγκατάσταση του, και να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ελάχιστη ή πλήρη εγκατάσταση. Υπάρχει γραφικός εγκαταστάτης που θα σας καθοδηγήσει στη , και μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιο DE θέλετε, καθώς τα υποστηρίζει όλα.

Καλύτερο για: servers και χρήστες που θέλουν ένα σταθερό και ασφαλές σύστημα, που δεν χρειάζεται συνεχώς ενημερώσεις.

openSUSE

Ένα επίσης αξιόπιστο και σταθερό λειτουργικό σύστημα, ακόμα και στην rolling έκδοσή του Tumbleweed. Το openSUSE είναι μια δημοφιλής διανομή Linux. Βασίζεται στο σύστημα διαχείρισης πακέτων RPM, έχει το KDE σαν κύριο περιβάλλον εργασίας, αλλά προσφέρει επίσης τα: GNOME, XFCE, LXDE, Mate και άλλα. Εκτός από τη σταθερή έκδοση, το openSUSE διαθέτει επίσης ένα rolling release (το Tumbleweed) για όσους θέλουν το πιο πρόσφατο λογισμικό. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης συστήματος που ονομάζεται YaST και έρχεται με αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές για να ξεκινήσετε.

Αποφεύγω το openSUSE αν και είναι ένα πολύ σταθερό λειτουργικό σύστημα, λόγω της συνεργασίας της εταιρείας με την Microsoft. Η συνεργασία της SUSE και της Microsoft διαρκεί πάνω από μία δεκαετία, με 1000+ κοινόχρηστους πελάτες και επιχειρήσεις που επωφελούνται από την εστίαση στη διαλειτουργικότητα, την καινοτομία και τις λύσεις υψηλής απόδοσης που προσφέρουν οι δύο εταιρείες.

Καλύτερο για τους χρήστες που θέλουν ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα με πολύ καλή υποστήριξη.

MX Linux

Το MX Linux, μια διανομή Linux βασισμένη στο σταθερό Debian. Η διανομή προήλθε από μια συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του antiX και του MEPIS Linux που έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Χρησιμοποιεί το Xfce ως επιφάνεια εργασίας, και είναι ένα λειτουργικό σύστημα που συνδυάζει μια κομψή και αποδοτική επιφάνεια εργασίας με απλές ρυθμίσεις, υψηλή σταθερότητα, σταθερή απόδοση και ελάχιστο αποτύπωμα. Με λίγα λόγια είναι μια αρκετά light διανομή που δεν θυσιάζει την ποιότητα..

Καλύτερο για τους χρήστες που θέλουν ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα Debian. Περιέχει πολλές custom εφαρμογές που κάνουν την διαχείριση παιχνιδάκι, χωρίς την ανάγκη εντολών από το terminal.

Manjaro Linux

Το Manjaro Linux διαθέτει την απίστευτη δύναμη του Arch Linux αλλά και ένα ένα φιλικό περιβάλλον προς το χρήστη σε ό, τι αφορά την εγκατάσταση της διανομής και τη διατήρηση του συστήματός σας. Η προεπιλογή του DE είναι το ελαφρύ και αξιόπιστο XFCE, αλλά διαθέτει και εκδόσεις KDE, GNOME και Cinnamon.

Το Manjaro ανιχνεύει αυτόματα το hardware που “φοράει” ο υπολογιστής σας και βρίσκει τα drivers, υποστηρίζει παράλληλα πολλά kernels, διαθέτει δικά του αποθετήρια με δοκιμασμένο λογισμικό. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να έχουν επίσης και στα αποθετήρια του Arch Linux.

Είναι μια κυλιόμενη διανομή και έτσι το σύστημά σας θα είναι ενημερωμένο με το τελευταίο λογισμικό. Το Manjaro είναι μια καλή επιλογή, αν θέλετε το πιο πρόσφατο λογισμικό και drivers, αλλά δεν θέλετε να γίνετε κασκαντέρ για να το εγκαταστήσετε.

Καλύτερο για χρήστες που θέλουν το πιο πρόσφατο λογισμικό, ή για χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το Arch Linux, αλλά δεν αισθάνονται ακόμα έτοιμοι.

Fedora

Το Fedora συχνά αναφέρεται και σαν διανομή “bleeding-edge” κάτι που δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ότι επικεντρώνεται τόσο πολύ στην καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που μερικές φορές το κάνει σε βάρος της σταθερότητας. Έρχεται σε τρεις βασικές εκδόσεις: Workstation, Server και Cloud, και υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Fedora που παρέχουν διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας και συλλογές λογισμικού. Το προεπιλεγμένο DE όμως είναι το GNOME. Το Fedora είναι μια διανομή RPM με δικά της αποθετήρια.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ενισχυμένη ασφάλεια (SE) του Linux το οποίο εφαρμόζεται στον πυρήνα και χρησιμεύει για να κάνει το Fedora μια από τις ασφαλέστερες διανομές που κυκλοφορούν.

Καλύτερο για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το πιο πρόσφατο λογισμικό, αλλά και για χρήστες που εκτιμούν τα ασφαλή συστήματα. Η σταθερότητα πολλές φορές έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στη φιλοσοφία του bleeding-edge.

Arch Linux

Το Arch Linux είναι μια ισχυρή διανομή Linux. Μεγάλη δύναμη όμως σημαίνει και μεγάλη ευθύνη, και σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι εσείς έχετε την ευθύνη για το λειτουργικό σας σύστημα. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση του Arch Linux απαιτεί σχετικά προχωρημένες γνώσεις, αλλά υπάρχει πάντα και η βοήθεια λεπτομερών tutorials και επίσημων οδηγών.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα πάντα στο Arch: Linux, KDE, Cinnamon, GNOME … και υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Arch User Repository (AUR). Είναι μια κυλιόμενη διανομή και νέα snapshots κυκλοφορούν αρκετά συχνά. Οι ενημερώσεις μπορούν μερικές φορές να καταστρέψουν το σύστημά σας, καθώς το Arch Linux σας δίνει τον πλήρη έλεγχο στο τι να επιλέξετε και για να ρυθμίσετε την παραμικρή λεπτομέρεια. Διαθέτει ένα πολύ καλό forum και ένα επίσης πολύ καλό wiki, όπου μπορείτε να βρείτε βοήθεια για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Καλύτερο για προχωρημένους χρήστες, για χρήστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την δομή του Linux, και για χρήστες που προτιμούν μια μινιμαλιστική εγκατάσταση και έχουν χρόνο να αφιερώσουν…

Qubes OS

Όχι για όλους: Το Qubes OS είναι μια διανομή Linux που βασίζεται το Fedora. Είναι φτιαγμένο για να παρέχει ασφάλεια και μάλιστα “ασφάλεια με απομόνωση”, χρησιμοποιώντας domains που δημιουργούνται σαν light εικονικές μηχανές Xen (virtualization Xen Hypervisor). Προσπαθεί να συνδυάσει δύο αντιφατικούς στόχους: την απομόνωση μεταξύ των domains (όσο το δυνατόν ισχυρότερη), κυρίως λόγω της έξυπνης αρχιτεκτονικής του και πώς να κάνει την απομόνωση όσο το δυνατόν πιο απλή και πιο εύκολη.

Ουσιαστικά η διανομή, απομονώνει στοιχεία και εφαρμογές διαχωρίζοντας τα από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.

Επεξήγηση:

Μετά από το σχόλιο που υπάρχει παρακάτω, μάλλον θα πρέπει να διευκρινίσω γιατί αποφεύγω τις Ubuntοειδείς διανομές.

Το Ubuntu ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian. Στόχος του Ubuntu είναι η παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με ενισχυμένη έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης.

Το Ubuntu είναι ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λειτουργικό, διανέμεται χωρίς χρέωση και μπορεί να βελτιωθεί από κάθε προγραμματιστή που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα ανάπτυξης. Το Ubuntu χρηματοδοτείται από την Canonical Ltd., μία ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Mark Shuttleworth. Αντί να πωλεί το Ubuntu καθεαυτό, η Canonical καταγράφει έσοδα από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το προϊόν της.

Διατηρώντας το Ubuntu ελεύθερο και ανοικτό η Canonical δέχεται και την βοήθεια τρίτων προγραμματιστών για την ανάπτυξή του.

Με την διαχείριση της Canonical η διανομή ξεφεύγει από την έννοια της παραδοσιακής κοινότητας ανάπτυξης του Linux, όπως ακριβώς γίνεται με τη Novell την εταιρεία πίσω από την ανάπτυξη του openSUSE. Δεν είναι τυχαίο ότι η Microsoft επέλεξε για πρώτους συνεργάτες της, την Canonical και τη Novell με στόχο την ενσωμάτωση του Linux στο 10.

Έτσι επιλέγω από το να χρησιμοποιήσω μια forked διανομή του Debian (Ubuntu, Mint), να χρησιμοποιώ το ίδιο το Debian, που υιοθετεί πιστά την φιλοσοφία του GNU/Linux.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).