Linux Οι δυσκολότερες διανομές για εγκατάσταση

Κάθε σύστημα Linux τον ίδιο πυρήνα (kernel) και έτσι είναι φυσικό να μοιάζουν κάπως. Φυσικά υπάρχουν και λειτουργίες (εφαρμογές) που τα ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές πακέτων διαφέρουν μεταξύ των μεγάλων διανομών, καθώς και ο τρόπος εγκατάστασης κάθε διανομής.

Να αναφέρουμε ότι αν και οι περισσότερες σήμερα είναι εύκολο να εγκατασταθούν, υπάρχουν μερικοί που δυσκολεύονται, ίσως γιατί περιμένουν να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και να δουλέψει…
Παρακάτω θα δούμε μερικές διανομές που η εγκατάστασή τους είναι πολύ δύσκολη. Οι παρακάτω διανομές δεν κάνουν για όλους, ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα: αν δεν έχετε χρόνο να διαθέσετε καλύτερα μην ασχοληθείτε. Linux

Τι κάνει μια εγκατάσταση δύσκολη;

Σε γενικές γραμμές, όσες λιγότερες επιλογές διαθέτει μια διανομή τόσο δυσκολότερο είναι να εγκατασταθεί. Παρακάτω θα δούμε μια λίστα, στην οποία δεν θα αναφέρουμε το Debian ή το Arch. Ναι έχω ακούσει ότι το Debian είναι δύσκολο στην εγκατάσταση γιατί τα drivers δεν εγκατασταίνονται αυτόματα…

Γιατί να εγκαταστήσει κάποιος μια από τις παρακάτω διανομές;

Προσωπικά, για μένα ήταν η πρόκληση, η περιέργεια και η έρευνα και φυσικά η αναζήτηση νέας γνώσης.

Slackware

Το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα Linux, είναι το Slackware, και είναι λίγο δύσκολο να εγκατασταθεί, αν και παρέχει πολύ καλή τεκμηρίωση στον δίσκο εγκατάστασης, εγκαθιστά ένα root system μόνο του και δεν απαιτεί καν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όπως το Debian (και σε αντίθεση με τα πιο απλά λειτουργικά συστήματα Linux όπως το Mint), κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εγκατάστασης, σας δίνεται η δυνατότητα επιλογής ομάδων πακέτων λογισμικού που θέλετε να έχετε από προεπιλογή, αλλά και να αποκλείσετε άλλα πακέτα που δεν χρειάζεστε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ίσως χρειαστεί να γνωρίζετε τι κάνει το κάθε πακέτο και γιατί ακριβώς χρειάζεται.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το Slackware λίγο πιο δύσκολο είναι ότι θα πρέπει δημιουργήσετε χώρο στον δίσκο σας με ένα μη αυτόματο τρόπο χρησιμοποιώντας το εργαλείο γραμμής εντολών fdisk ή cfdisk.

Σας δίνονται όμως πολλά βασικά εργαλεία γραμμής εντολών για να ρυθμίσετε το Slackware, αφού δεν χρησιμοποιεί κάποιο GUI όπως κάνει το Debian.

Δυσκολευτήκατε; Σε σύγκριση με τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα Linux, η εγκατάσταση του Slackware είναι “παιχνιδάκι.”

NuTyX

Το λειτουργικό σύστημα NuTyX Linux απευθύνεται σε χρήστες που επιθυμούν ευελιξία και δύναμη. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να σας κτυπήσει καμπανάκι αν ενδιαφέρεστε για πιο εύκολες διανομές.

Σε αντίθεση με το Arch, που από ένα σημείο της εγκατάστασης και μετά διαθέτει ένα υποτυπώδες γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να το εγκαταστήσετε με ένα εργαλείο γραμμής εντολών, αρχικά για να χωρίσετε το σκληρό σας δίσκο, και μετά για να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Τελειώνοντας με τη διαδικασία της εγκατάστασης του NuTyX θα έχετε ένα πολύ βασικό σύστημα για να το χτίσετε από το μηδέν. Αντίθετα όμως με το Slackware, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που χρειάζεστε από τη γραμμή εντολών.

Gentoo

Φυσικά, η Linux διανομή που είναι γνωστή για τη δύσκολη εγκατάστασή της δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

Όπως και το NuTyX, θα πρέπει να γνωρίζετε πολλά για το σύστημά σας και γενικότερα για το Linux, μαζί με τα σωστά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις ρυθμίσεις. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει εγκαταστάτης και όλα γίνονται από τη γραμμή εντολών ή terminal.

Με το η επιλογή είναι δική σας. Θα φτιάξετε ακριβώς το σύστημα που θέλετε, χωρίς να το φτιάξετε στην πραγματικότητα από το μηδέν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Chrome OS της Google βασίζεται στο Gentoo.

Να αναφέρουμε ότι η τεκμηρίωση του Gentoo είναι εξαιρετική, για κάθε φορά που αντιμετοπίζετε πρόβλημα. Τα που διαθέτει η διανομή είναι πολύ λεπτομερή, και οι πάρα πολλές πληροφορίες που περιέχουν τα κάνουν δύσκολα στην ανάγνωση.

Έτσι είναι όμως, γιατί στην διανομή δεν υπάρχουν πολλές λειτουργίες που σε άλλα λειτουργικά συστήματα Linux είναι δεδομένες. Χρειάζονται πολλές σελίδες στο wiki για τις χειροκίνητες επιλογές του Gentoo. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε το δικό σας kernel….

Lιnux From Scratch (LFS)

Το Linux From Scratch (LFS) δεν είναι από μόνο του κάποιο λειτουργικό σύστημα. Παρέχει σε αυτούς που το χρησιμοποιούν έναν τρόπο να φτιάξουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα. Μπορούμε να το ονομάσουμε περισσότερο “σχέδιο” που χρησιμοποιείται για να χτιστεί η βάση.

Το σχέδιο λοιπόν του Linux From Scratch (LFS) δίνει στον αναγνώστη κάθε βήμα για να κάνει το δικό του λειτουργικό σύστημα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (;)

Εμφανισιακά τουλάχιστον. Προτιμάτε ασφάλεια, ή να βλέπετε ταινίες και να γράφετε στο Facebook; Αν θέλετε το δεύτερο διαβάσατε τσάμπα όλα τα παραπάνω… βρίσκεστε σε λάθος δημοσίευση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα Linux που θα επιλέξετε να εγκαταστήσετε, αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Σίγουρα, υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα στις συγκρίσεις διανομών, αλλά μιλάμε πάντα για το Linux.

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Θέλετε να μάθετε και να πειραματιστείτε ή θέλετε κάτι σε πιο αυτοματοποιημένο;

Όπως και να ‘χει όλα είναι Linux.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).