Deep Web μηχανές αναζήτησης για ερευνητές

Με τον όρο Deep Web αναφερόμαστε στο τμήμα του Internet το οποίο δεν ευρετηριάζεται από τις γνωστές μηχανές . Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι αυτές οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google και το Bing βλέπουν τα πάντα.

Δυστυχώς, δεν μπορούν. Απλώς κυκλοφορούν στον ιστό, ακολουθώντας το ένα link μετά το άλλο καταγράφοντας τα αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και κάποια μέρη που δεν μπορούν να εισέλθουν.Deep Web

Για παράδειγμα βάσεις δεδομένων μιας βιβλιοθήκης που χρειάζονται κάποιο κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση, ή σελίδες που ανήκουν σε ιδιωτικά δίκτυα οργανισμών.

Αν και η τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης έχει κάνει τεράστια άλματα (αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα αποτελεσμάτων με περιεχόμενο Flash και PDF) υπάρχουν τμήματα στον ιστό που δεν μπορούν να ευρετηριαστούν με τις γνωστές τεχνικές. Όπως το που αναφέρουμε σαν Deep Net, Deep Web ή Αόρατο ιστό.

Για να έχετε πρόσβαση στο συγκεκριμένο internet, χρειάζεστε επιπλέον λογισμικό, και για να πραγματοποιήσετε αναζητήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία.

Παρακάτω θα δούμε δέκα online εργαλεία αναζήτησης του Deep Web.

WWW Virtual Library

Θεωρείται ο παλαιότερος κατάλογος στον ιστό και ξεκίνησε από τον Tim Berners-Lee, τον δημιουργό του internet. Έτσι, δεν είναι περίεργο το ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε αόρατους π του διαδικτύου. Η Εικονική Βιβλιοθήκη WWW ή WWW Virtual Library παραθέτει αρκετούς σχετικούς πόρους για πολλά θέματα.

Για παράδειγμα, στην κεντρική βιβλιοθήκη υπάρχουν 300 υπο-βιβλιοθήκες με τις δικές τους κατηγορίες. Η υπο-βιβλιοθήκη της Ιστορίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τις κατηγορίες ή να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή αναζήτησης. Η οθόνη σας παρουσιάζει μια αλφαβητική διάταξη των θεμάτων.

USA.gov

Ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η πύλη σε όλες τις δημόσιες πληροφορίες που χρειάζεστε για κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία ή κράτος, τοπική και φυλετική κυβέρνηση. Ο ιστότοπος έχει ένα ευρετήριο από το A ως το Z για όλα τα θέματα του portal και σας βοηθάει να εντοπίσετε τις πληροφορίες που θέλετε.

Εκτός από την άμεση πρόσβαση, μπορείτε να χρησιμοποιήστε φίλτρα όπως “Εικόνες” ή “Βίντεο” από την κορυφή της σελίδας για πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες συνεργαζόμενες ιστοσελίδες όπως το Kids.USA.gov και το Publications.USA.gov οι οποίες διαθέτουν περισσότερο εξειδικευμένες πληροφορίες.

Science.gov

Η εισαγωγή στην αρχική σελίδα τα λέει όλα. Η επιστημονική μηχανή αναζήτησης, έχει πρόσβαση σε 60 βάσεις δεδομένων και πάνω από 2.200 επιστημονικούς ιστότοπους που διαθέτουν επιστημονικές πληροφορίες όπως τλευταία αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης. Δοκιμάστε την πιο εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης για όλες τις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Φανταστείτε την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης σαν μια πρώτη πόρτα για διεπιστημονική έρευνα που καλύπτει τα πάντα, από γεωργικές πληροφορίες έως τις τρέχουσες τάσεις της επιστημονικής έρευνας στις Η.Π.Α.

U.S Geological Survey

Η ιστοσελίδα είναι κυβερνητική και είναι δωρεάν. Μεταδίδει δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες συνθήκες και παρατηρήσεις της Γης. Είναι ένα χρυσωρυχείο για ακαδημαϊκή ή και περιστασιακή έρευνα.

Δοκιμάστε τον κατάλογο της βάσης δεδομένων του Εθνικού Γεωλογικού Χάρτη. Ερευνήστε τις δορυφορικές φωτογραφίες και τις εικόνες της Γης με το εργαλείο EarthExplorer. Ανακαλύψτε 100.000+ επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία. Το κάνατε; Είστε ακόμα στην αρχή…

Directory of Open Access Journals

Αναζήτηση άρθρων σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Πρόκειται για ακαδημαϊκά έγγραφα που είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε “χωρίς οικονομικούς, νομικούς ή τεχνικούς φραγμούς.” Εν ολίγοις, η γνώση είναι ελεύθερη.

Η DOAJ διαθέτει ποιοτικό έλεγχο με αυστηρή αξιολόγηση από ομότιμους (peers). Η τρέχουσα σελίδα διαθέτει 9000+ περιοδικά με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άρθρα με όλα τα θέματα. Αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες στην Αναζήτηση της Google, αν και το Google Scholar μπορεί να έχει πρόσβαση σε ορισμένες από τις πληροφορίες.

Voice of The Shuttle

Σας αρέσει η λογοτεχνία; Δοκιμάστε το Voice of The Shuttle. Είναι ένας πλούσιος κατάλογος για online πόρους λογοτεχνίας, για ανθρωπιστικές επιστήμες και πολιτιστικές σπουδές. Ο κατάλογος αναζήτησης έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει θέματα επιστημονικής φαντασίας, πολιτισμού, Cyberculture και τεχνολογίας.

Ξεκίνησε σαν εργαλείο υποστήριξης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα το 1994. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ενημερώνεται και μπορείτε να ανακαλύψετε πρωτογενείς και δευτερογενείς πόρους.

RxList

Αν και η Google διαθέτει ιατρικές πληροφορίες, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες. Το RxList είναι μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που περιέχει όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα των ΗΠΑ. Είναι μια εγκυκλοπαίδεια φαρμάκων .
Τα δεδομένα προέρχονται από πηγές όπως η FDA, η Cerner Multum και η First Data Bank, Inc.

Infoplease

Αυτή η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ξεκίνησε σαν εκπομπή κουίζ στο ραδιόφωνο το 1938. Σήμερα, η Infoplease είναι μια τεράστια πύλη πληροφοριών. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πάρα πολλές βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ενημερωτικά δελτία, λίστες αλληλογραφίας, κάρτες βιβλιοθήκης, άρθρα και εργασίες ερευνητών.

WorldCat

Η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης έχει πρόσβαση σε 72.000 βιβλιοθήκες από 170 χώρες και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε βιβλία, διατριβές, βίντεο, πολυμέσα ή ακόμη και εκθέματα μουσείων.

Αν δυσκολευτείτε λόγω του τεράστιου όγκου των πληροφοριών, μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “Ask a Librarian” για να ζητήσετε βοήθεια από τους υπεύθυνους βιβλιοθηκονόμους.

National Security Archive

Πρόκειται για μια μη κυβερνητική πηγή για αδιάβατα έγγραφα και θα σας δώσει πρόσβαση σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια σελίδες κυβερνητικών εγγράφων.

Τα έγγραφα αυτά απευθύνονται κυρίως σε δημοσιογράφους, και ερευνητές ασφαλείας.

Άλλες σελίδες που αξίζει να αναφέρουμε:

  1. Elephind
  2. MagPortal
  3. Free Lunch
  4. Clinical Trials
  5. Project Gutenberg
  6. The Library of Congress
  7. Internet Archive (Including the Way Back Machine)
  8. The National Gallery of Art
  9. Scitation
  10. PubSpace

Πώς να συνδεθείτε στο Deep Web;

Το μέγεθος του Deep Web εκτιμάται ότι είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από τον ιστό που γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή με απίστευτες πληροφορίες. Όμως πόσο χρήσιμο είναι για το ευρύ κοινό, όταν σε μια αναζήτηση στην Google δεν φτάνει ποτέ πέρα από την δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων;

Ο αόρατος ιστός φέρεται να κυριαρχείται από ιστότοπους TOR και παράνομες υπηρεσίες. Όχι το βάθος αλλάζει. Οι παράνομες υπηρεσίες βρίσκονται στο Dark Web όπως δείχνει και η εικόνα παρακάτω:

Όσον αφορά το Deep Web, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα τεράστιο dump πληροφοριών που χρειάζονται κάποια τεχνική για να αποκτήσετε πρόσβαση. Ο αόρατος ιστός σίγουρα δεν είναι για τον περιστασιακό ερευνητή. Οι πληροφορίες είναι απεριόριστες  αλλά αν ξέρετε τι ψάχνετε, και που να ψάξετε είναι μερικές λέξεις-κλειδιά μακριά.

Δοκιμάστε το TOR

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).