11 Ιουνίου 2018 σήμερα το τέλος του Net neutrality

Net neutrality: Από σήμερα 11 Ιουνίου 2018, κάθε νομική προστασία κατά της διάκρισης περιεχομένου στο διαδίκτυο θα εξαφανιστεί. Τι σημαίνει αυτό; Η ουδετερότητα του διαδικτύου απλά δεν υπάρχει πια.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, κατέθεσε το Restoring Internet Freedom Order, που εγκρίθηκε με 3-2 ψήφους από τα κόμματα. Η εντολή που έλαβε ο Pai, τίθεται σε ισχύ από σήμερα, που σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα μπορούν να κάνουν σχεδόν ό, τι θέλουν.Net neutrality

Τι μπορεί να δούμε; Αμειβόμενη ιεράρχηση προτεραιοτήτων της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα του νέου κανονισμού, αλλά θα τα δούμε. Πρόκειται για μια μακρά και διαδικασία που θα διαμορφώσει το Διαδίκτυο με πολύ άσχημο τρόπο.

Net neutrality: Τι αλλάζει ακριβώς;

Στον πυρήνα της, η ουδετερότητα του δικτύου σημαίνει ότι όλες οι διαδικτυακές αντιμετωπίζονται εξίσου. Οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν (Open Internet Order) το 2015 από τον Wheeler εμπόδιζαν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να περιορίζουν ή να εμποδίζουν την κυκλοφορία προσφέροντας γρήγορες γραμμές.  Οι κανονισμοί του Wheeler παρείχαν ισχυρή νομική για την χρήση του διαδικτύου σαν μια δημόσια υπηρεσία, όπως τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, την ηλεκτρική ενέργεια και το .

Οι κανονισμοί του Pai ακυρώνουν τον προηγούμενο νόμο. Η εντολή που πήρε σημαίνει με λίγα λόγια ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν νομική βάση για την παρεμπόδιση της πληρωμένης εξαίρεσης για γρηγορότερες γραμμές, του περιορισμού ή άλλων παραβιάσεων της δικτυακής ουδετερότητας. Στην ουσία, οι μεταφορείς είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν.

Τι συμβαίνει τώρα στο Διαδίκτυο;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα φανεί δραματικά διαφορετικό στο άμεσο μέλλον. Οι ιστοσελίδες σας θα συνεχίσουν να φορτώνονται με τον ίδιο ρυθμό και το περιεχόμενο που θέλετε δείτε θα το βλέπετε χωρίς μηνύματα του τύπου 404. Οι πάροχοι δεν πρόκειται να αρχίσουν από την πρώτη μέρα, αλλά θα συνεχίσουν να ακολουθούν το μονοπάτι που ακολουθούν εδώ και χρόνια: Θα χρησιμοποιούν τον έλεγχό τους στο δίκτυο για να προωθήσουν υπηρεσίες και προϊόντα που διαθέτουν.

Θεωρητικά, και μόνο θεωρητικά ο ανταγωνισμός μεταξύ των υπηρεσιών διαδικτύου θα απέτρεπε κάτι τέτοιο, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό θα αφήσει τους παρόχους να περιορίζουν την και να χρεώνουν περισσότερο όποιον θέλει να έχει μια σοβαρή υπηρεσία.

Τι κάνουν οι ομάδες που υποστηρίζουν την ουδετερότητα;

Οι ομάδες που υποστηρίζουν την ουδετερότητα του διαδικτύου προσπαθούν να βρουν ήδη τρόπους πρόληψης, είτε μέσω της νομοθεσίας σε επίπεδο κράτους είτε μέσω καταγγελιών σε ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η πολιτεία της Ουάσινγκτον και το Όρεγκον έχουν ήδη εγκρίνει την νομοθεσία με τους κανόνες ουδετερότητας του Wheeler. Η Καλιφόρνια πέρασε ένα νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, που θα αποκαθιστούσε την ουδετερότητα του διαδικτύου στην πολιτεία. Όμως πρόκειται για τρεις πολιτείες μόνο από τις 29 που υπέγραψαν το νομοσχέδιο του Pai τον Δεκέμβριο. Οι κυβερνήτες σε έξι πολιτείες – μεταξύ των οποίων η Χαβάη, η Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ, έχουν υπογράψει εντολές που απαγορεύουν σε οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών να λειτουργεί αν δεν υιοθετεί τους κανονισμούς του 2015.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι απίθανο οι πάροχοι να αρχίσουν να παραβιάζουν άμεσα τους κανονισμούς από τον φόβο επερχόμενων αγωγών.

Net neutrality: Τι μπορείς να κάνεις

Η ουδετερότητα δικτύου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει μια κίνηση στο Αμερικάνικο Κογκρέσο αυτή τη στιγμή που ετοιμάζεται να αναγκάσει την Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία να ψηφίσει ακύρωση της εντολής του Pai και να επαναφέρει τους κανόνες του 2015. Αντίσταση; Διαδικτυακές υπογραφές; Όπως και να έχει η φωνή της διαδικτυακής κοινότητας, τουλάχιστον όσων συνεχίζουν να ενδιαφέρονται θα πρέπει να ακουστεί δυνατά.

Πάντως μακροπρόθεσμα, το μέλλον της δικτυακής ουδετερότητας και γενικότερα του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε δεν είναι σαφές.
Βέβαια στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακριβώς για δικτυακή ουδετερότητα.

_____________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).