Γράψτε το πρώτο σας αρχείο .bat

Ένα δέσμης ή αρχείο .bat περιέχει μια σειρά από DOS, και είναι συνήθως γραμμένο για την αυτοματοποίηση εργασιών που εκτελούνται συχνά. Αντί να πληκτρολογείτε τις ίδιες εντολές ξανά και ξανά, μπορείτε απλά κάντε διπλό κλικ στο αρχείο δέσμης. Το να γράψετε ένα αρχείο δέσμης είναι αρκετά πιο εύκολο από ό, τι φαντάζεστε. windows tools bat bat bat

Το δύσκολο κομμάτι είναι να διασφαλίσετε ότι όλα γίνονται με τη σωστή σειρά. Ένα καλογραμμένο script μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο μακροπρόθεσμα, ειδικά το χρησιμοποιείτε συχνά σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Πως;

Ανοίξτε το Σημειωματάριο ή notepad. Το σημειωματάριο σας επιτρέπει να γράψετε τον σαν αρχείο κειμένου και, στη συνέχεια, να το αποθηκεύσετε σαν αρχείο δέσμης.
Μπορείτε να ανοίξετε το Σημειωματάριο κάνοντας κλικ στο /Προτα/Βοηθήματα/Σημειωματάριο, ή με δεξί κλικ στην επιφάνεια Νέο/Αρχείο κειμένου.

Βασικές εντολές

Τα αρχεία Batch εκτελούν μια σειρά από εντολές DOS, και οι εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι παρόμοιες με τις εντολές DOS. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι:

ECHO – εμφανίζει το κείμενο στην οθόνη
ECHO OFF – Αποκρύπτει το κείμενο
START – Εκτέλεση ενός αρχείου
REM – Για να γράψετε μια γραμμή επεξηγήσεων στο πρόγραμμα σας
MKDIR / RMDIR – Δημιουργία και αφαίρεση φακέλων
DEL – Διαγράφει ένα αρχείο ή αρχεία
COPY – Αντιγράψτε ένα αρχείο ή αρχεία
XCOPY – Σας επιτρέπει να αντιγράψετε αρχεία με επιπλέον επιλογές
FOR/IN/DO – Αυτή η εντολή σας επιτρέπει να καθορίσετε αρχεία.
TITLE – Επεξεργαστείτε τον τίτλο

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθετε να γράφετε αρχεία δέσμης είναι να εστιάσετε πρώτα στα βασικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο δέσμης για να δημιουργήσετε γρήγορα ένα φάκελο:

MKDIR C: \ example

Αποθηκεύστε το αρχείο. Μόλις γράψετε τον παραπάνω κώδικα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο σαν txt. Μετά σβήστε την κατάληξη .txt και ονομάστε το αρχείο κειμένου με την επέκταση .bat ή .cmd. Αν τρέχετε τώρα το αρχείο που δημιουργήσατε θα φτιάξει ένα φάκελο στον C:\ με το όνομα example.
Βεβαιωθείτε ότι η κωδικοποίηση είναι ANSI πριν αποθηκεύσετε το αρχείο

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να γράψετε ένα βασικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Τα αρχεία Batch μπορούν να εκτελέσουν πάρα πολλές εντολές αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με τα βασικά.

Με την εντολή XCOPY, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο δέσμης που αντιγράφει αρχεία από επιλεγμένους φακέλους σε ένα φάκελο αντιγράφων ασφαλείας, αντικαθιστώντας μόνο τα αρχεία που έχουν ενημερωθεί μετά το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας:

Ας πούμε ότι θέλετε να αντιγράψετε τον φάκελο test από τον C:\ μέσα στον φάκελο iguru.gr. Η εντολή που θα γράψετε στο notepad θα είναι έτσι:

ECHO OFF 
XCOPY c:\test c:\iguru.gr /m /e /y

H εντολή όπως προαναφέραμε αντιγράφει τα αρχεία από το φάκελο “test” στο φάκελο “iguru.gr”. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ονόματα φακέλων που χρησιμοποιούμε με τις διαδρομές στους φακέλους που θέλετε. Το / m διευκρινίζει ότι θα αντιγραφούν μόνο τα ενημερωμένα αρχεία, το / e διευκρινίζει ότι όλοι οι φάκελοι που βρίσκονται μέσα στο φάκελο test θα αντιγραφούν και το / Υ  θα σας δίνει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης κάθε φορά που θα γίνεται αντικατάσταση κάποιου αρχείου.

Αποθηκεύστε το αρχείο. Μόλις γράψετε τον παραπάνω κώδικα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο σαν txt. Μετά σβήστε την κατάληξη .txt και ονομάστε το αρχείο κειμένου με την επέκταση .bat ή .cmd. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το τρέχετε.

Σας δίνουμε μερικά έτοιμα αρχεία που ίσως σας φανούν χρήσιμα.

Ανοίξτε το Microsoft Word

@echo off
start /d "C:\Program Files\Microsoft Word" WINWORD.EXE

(Αλλάξτε τη διαδρομή με τον φάκελο που βρίσκεται εγκατεστημένο το δικό σας )

Φτιάξτε μια λίστα με τα που έχετε μέσα στο Program Files

@echo off
dir "C:\Program Files" > C:\list_of_program_files.txt

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).