Cyberbullying και μερικές οδηγίες για Parental Control

Bullying

Bullying, ή σε απλά Ελληνικά, νταηλίκι και εκφοβισμός. Είναι ο ψυχικός εξαναγκασμός που ασκεί κάποιο άτομο, ή ομάδα ατόμων σε κάποιον. Το απλό bullying μπορεί να κυμανθεί, από τον απλό λεκτικό εκφοβισμό, στην ψυχολογική χειραγώγηση, μέχρι και στο τελικό στάδιο την σωματική βία.

Cyberbullying

1 cyberbullying

Το bullying δεν θα μπορούσε να λείπει δυστυχώς από τις διαδικτυακές κοινότητες, “cyberbullying“. Για κάποιον ενήλικα προφανώς και δεν αποτελεί σημαντική απειλή γιατί σύμφωνα με την κοινή λογική κάποιος μπορεί να αγνοήσει και να αποκλείσει προκλητικές και προσβλητικές συμπεριφορές μέσω του ίντερνετ με ένα κλικ, υπάρχουν βέβαια και τα άτομα που το παίρνουν κατάκαρδα και επηρεάζονται, κακώς. Αλλά δεν θα μπούμε σε πεδία ψυχολογίας.

Το θέμα όμως δεν είναι οι ενήλικες, αλλά τα παιδιά. Οι ηλικίες στις οποίες το άτομο ψάχνεται για να ανακαλύψει τον κόσμο και τι γίνεται γύρω του. Που οποιαδήποτε κακή επιρροή, θα μπορούσε να επηρεάσει όλη τη μετέπειτα ζωή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Και πλέον αυτές οι κακές επιρροές δεν είναι ένα ή δύο “κακά” παιδιά στην παρέα, που οι γονείς θα μπορούσαν να τα αποκλείσουν εύκολα, τη σήμερον ημέρα το παιδί μας και κάθε παιδί θα μπορούσε να είναι μέλος σε μερικά κοινωνικά δίκτυα, ή διαδικτυακά φόρουμ χωρίς την γνώση των γονιών. Και φυσικά οι γονείς να μην ξέρουν τη δράση του εκεί μέσα και πολύ χειρότερα τις επαφές του σε αυτές τις διαδικτυακές κοινότητες.

Που χρησιμεύει o Γονικός Έλεγχος (Parental Control) στους υπολογιστές;

Το λένε και οι λέξεις, είναι ένας τρόπος πρόγνωσης ώστε να μην έρθουμε προ τετελεσμένων γεγονότων και να αποφύγουμε όσο μπορούμε το cyberbullying. Τώρα ο καθένας βέβαια έχει τις δικές του αντιλήψεις και τον δικό του τρόπο να μεγαλώνει τα παιδιά του, τι θα του απαγορεύσει και πως, αν επιβάλλει στο παιδί κάτι μέσω της συζήτησης ή της απαγόρευσης και της τιμωρίας. Όπως είπα και παραπάνω, δεν θα μπω σε πεδία της ψυχολογίας. Μια λαϊκή ρήση λέει όμως, “φύλα τα ρούχα σου, για να ‘χεις τα μισά”.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορεί ένας γονιός να μειώσει και να περιορίσει, όχι μόνο τις ώρες που θα καταναλώνει ένα παιδί στον υπολογιστή, αλλά και την ακτίνα δράσης του. Τι να βλέπει και τι όχι, που να μπορεί να “σερφάρει” και που όχι. Σίγουρα είμαστε κατά της καθολικής απαγόρευσης του ίντερνετ στα παιδιά, είμαστε όμως  υπέρ της σωστής, ασφαλούς και εποικοδομητικής χρήσης του. Όπως άλλωστε και με την χρήση του μαχαιριού, κάποιος το χρησιμοποιεί για να απλουστεύσει τη ζωή του και κάποιος άλλος για να βλάψει τη ζωή του, ή τις ζωές άλλων. Δεν θα απαγορεύσουμε τα μαχαίρια επειδή κάποιοι κάνουν λανθασμένη χρήση!

Ενεργοποίηση Γονικού Ελέγχου (Parental Control) σε έναν τυπικό λογαριασμό χρήστη σε έναν υπολογιστή με Windows:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσουμε τις δραστηριότητες κάποιου στον υπολογιστή μέσω του Parental Control. Πολλές δυνατότητες δίνουν οι πλατφόρμες internet security, με πρόσθετες ρυθμίσεις, εκτός από αυτές της διαδικτυακής ασφάλειας. (Σε αυτό εξαρτάται από το τι σουίτα ασφαλείας χρησιμοποιεί ο καθένας, οπότε θα ήταν άσκοπο να μπω σε αναλύσεις).

Ένας άλλος τρόπος όμως που μπορούν να το δοκιμάσουν όλοι, και όταν λέω όλοι, εννοώ το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών που δεν είναι άλλοι από τους χρήστες λειτουργικού Windows, είναι ο παρακάτω:

  • Κάντε κλικ στον λογαριασμό χρήστη στον οποίο θέλετε να επιβάλλετε γονικό έλεγχο (ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν μπορείτε να επιβάλλετε γονικό έλεγχο σε λογαριασμό διαχειριστή, πρέπει να φτιάξετε έναν τυπικό λογαριασμό χρήστη αν δεν υπάρχει ήδη, πχ με το όνομα του παιδιού σας, τον οποίο λογαριασμό θα ελέγχετε μέσω του διαχειριστή “adminitrator” του υπολογιστή). Αν δεν υπάρχει λογαριασμός τυπικού χρήστη, απλά δημιουργήστε έναν πατώντας στο ” Δημιουργία νέου λογαριασμού χρήστη“.

Cyberbullying

  • Ακολουθήστε τα βήματα και προσοχή, ο νέος να είναι “Τυπικός χρήστης”, (standard) και όχι “διαχειριστής” (administrator). Ο τυπικός χρήστης κάνει ότι κάνει και ο διαχειριστής, με την μόνη διαφορά ότι, όταν ο τυπικός χρήστης πάει να κάνει κάποια αλλαγή συστήματος, ζητείται κωδικός επιβεβαίωσης από τον διαχειριστή.
  • Εφόσον επιλέξουμε σε ποιον λογαριασμό θέλουμε να εφαρμόσουμε έλεγχο, τον επιλέγουμε.

Cyberbullying

 

  • Αν ο λογαριασμός διαχειριστή δεν προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης το οποίο είναι προαπαιτούμενο θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα. Θέστε έναν κωδικό πρόσβασης για να συνεχίσετε.

Cyberbullying

  • Στη συνέχεια αφού θέσετε κωδικό πρόσβασης στον διαχειριστή, θα σας εμφανιστεί η κάτω εικόνα, κάντε κλίκ στο On δίπλα στο Parental Control, εφαρμογή τρεχουσών ρυθμίσεων. Στη συνέχεια μπορείτε να διαμορφώσετε την ώρα χρήσης, τα α κτλ.6 6cont
  • Χρονικά όρια. Θέτετε χρονικά όρια κάνοντας δεξί κλικ κ σέρνοντας το ποντίκι ανάλογα με το πόσες ώρες θέλετε να επιτρέψετε στο παιδί σας την χρήση του υπολογιστή.

8

  • Έλεγχος Παιχνιδιών. Μπορείτε να απαγορεύσετε στην πρόσβαση σε παιχνίδια. Εμφανίζονται σε λίστα ανάλογα με τις αξιολογήσεις.

9

Cyberbullying

  • Έλεγχος προγραμμάτων. Το ίδιο, μπλοκάρετε ή επιτρέπεται την χρήση προγραμμάτων.

Cyberbullying

  • Αν επιθυμείτε επιπλέον επιλογές ελέγχου, όπως φιλτράρισμα σε ιστοσελίδες στο ίντερνετ ή έλεγχο για το που σερφάρει το παιδί σας, πρέπει να εγκαταστήσετε το Windows Live Family Safety, που είναι μέρος του Window Live Essentials suite. Download
  • Επίσης, τα Windows προσφέρουν την δυνατότητα όλα αυτά να μπορείτε να τα ελέγξετε και απομακρυσμένα, από τη δουλειά πχ.

Cyberbullying

 

Cyberkid

Είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού  με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το διαδίκτυο.

Στόχος του Cyberkid είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου. Και παράλληλος στόχος η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους.

Επισκεφθείτε την ιστο από εδώ.

Εν κατακλείδι

Ο γονικός έλεγχος είναι εύκολος στη χρήση, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει όμως να αντικαταστήσει εσάς στην σωστή ανατροφή των παιδιών, στο τι είναι σωστό και στο τι όχι. Στο τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και στο τι όχι. Ο γονικός έλεγχος είναι απλά ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει ευκολότερη την ανατροφή των παιδιών σας και να σας γλυτώσει από εκπλήξεις! Και έτσι πρέπει να παραμείνει, ως εργαλείο!

Photos: HTG

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).