Aurora Ετοιμάζεται νέο Super Computer 180 petaflops

Το Αμερικάνικο Υπουργείο Ενέργειας (Department of Energy) ανακοίνωσε τα σχέδια του, για την κατασκευή ενός νέου υπερυπολογιστή που θα ονομάζεται . Το νέο σύστημα θα γίνει ο γρηγορότερος υπολογιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως σε όλο τον κόσμο. Aurora

Ο υφυπουργός του DOE Franklin “Lynn” Orr, ανακοίνωσε ότι η Intel Corp. και η Cray Inc. είχαν επιλεγεί για να εξοπλίσουν το Εθνικό Εργαστήριο Argonne (Argonne Leadership Facility ή ALCF) με ένα σύστημα που στο peak του θα “χτυπάει” τα 180 . Το νέο σύστημα πριν κατασκευαστεί έχει ονομαστεί Aurora και θα κοστίσει 200 δολάρια. Στα σχέδια είναι επίσης και η κατασκευή ενός βοηθητικού συστήματος με 8 petaflops, που θα ονομάζεται Θήτα ή Theta, σηματοδοτώντας την συνεργασία του Oak Ridge, Argonne, και Lawrence Livermore (CORAL).

“Το Aurora αναμένεται να είναι 18 φορές πιο ισχυρό από το σημερινό σύστημα Mira της Argonne, αλλά θα χρησιμοποιεί μόνο 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια”, δήλωσε ο υφυπουργός Orr. Αυτό το είδος της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υπερυπολογιστών, επόμενης γενιάς κλίμακας exa-class, συνέχισε.

Το σύστημα Αurora έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2018, ενώ το σύστημα Θήτα θα φτάσει το 2016 για να υποστηρίξει την μετάβαση της Argonne από τον Mira στον Αurora.

Ως κύριος ανάδοχος του συμβολαίου είναι η Intel Federal, μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Intel Corp.

Η Intel θα συνεργαστεί με την Cray Inc. που έχει αποδεδειγμένη τεχνογνωσία για supercomputing και HPC software stack. το σύστημα Αurora θα βασίζεται σε ένα super computer επόμενης γενιάς, με το κωδικό όνομα “Shasta,” που ανήκει στα Cray® XC™ series. Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο σύστημα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Cray του «Shasta»

Η Intel ανακοίνωσε στο ComputerWorld ότι το super computer επόμενης γενιάς θα χρησιμοποιεί ειδικούς Intel Xeon, multi-socket web servers, καθώς και Xeon Phi chips, που έχουν μέχρι και 72 cores.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).