Η ιστορία των Windows

Για να δούμε την ιστορία των Windows, θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω, όταν οι υπολογιστές υπήρχαν μόνο σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν η εποχή που 2 οραματιστές έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα. windows-logo-flag-field

Είναι η δεκαετία του '70. Στη δουλειά μας βασιζόμαστε στις γραφομηχανές. Αν χρειάζεται να αντιγράψουμε ένα έγγραφο, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύγραφο ή καρμπόν. Ελάχιστοι έχουμε ακουστά τους μικροϋπολογιστές, αλλά δύο νεαροί λάτρεις των υπολογιστών, ο Bill Gates και ο Paul Allen, διαβλέπουν στους προσωπικούς υπολογιστές το δρόμο προς το μέλλον.

 

c3265e0c-039e-417d-a23c-89100118d8a7_7Οι συνιδρυτές της Microsoft, Paul Allen (αριστερά) και Bill Gates

Το 1975, οι Gates και Allen προβαίνουν σε υπό την επωνυμία Microsoft. Όπως όλες οι νέες εταιρείες, η Microsoft είναι μικρή στο ξεκίνημά της, αλλά έχει τεράστιο όραμα — έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και κάθε σπίτι. Στα επόμενα χρόνια, η Microsoft αρχίζει να μεταβάλλει τον τρόπο εργασίας μας.windows logos

Η εμφάνιση του MS‑DOS

Τον Ιούνιο του 1980, οι Gates και Allen προσλαμβάνουν έναν παλιό συμφοιτητή του Gates από το Χάρβαρντ, τον Steve Ballmer, για να συμβάλει στη διαχείριση της εταιρείας. Τον επόμενο μήνα, η IBM προσεγγίζει τη Microsoft σχετικά με ένα έργο με την κωδική ονομασία “Chess”. Η Microsoft ανταποκρίνεται εστιάζοντας σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα — το λογισμικό που διαχειρίζεται, ή “εκτελεί”, το υλικό του υπολογιστή και γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στο υλικό και στα προγράμματα του υπολογιστή (π.χ. ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων). Πρόκειται για τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να εκτελούνται τα προγράμματα του υπολογιστή. Το νέο λειτουργικό τους σύστημα ονομάζεται “MS‑DOS”.

Όταν ο προσωπικός υπολογιστής της IBM με MS‑DOS διατίθεται στην αγορά το 1981, παρουσιάζει μια εντελώς καινούργια γλώσσα στο ευρύ κοινό. Η πληκτρολόγηση του “C:” και ποικίλων κωδικοποιημένων εντολών γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασίας. Οι χρήστες ανακαλύπτουν το πλήκτρο της ανάστροφης καθέτου (\).

Το MS‑DOS είναι αποτελεσματικό, αλλά αποδεικνύεται και δυσνόητο για πολλούς. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος.

Τεχνικές πληροφορίες: Τα αρχικά MS‑DOS σημαίνουν Microsoft Disk Operating System (Λειτουργικό σύστημα δίσκου της Microsoft).

1982–1985: Παρουσίαση των Windοws 1.0

 092e1335-9c7f-43ee-99f9-0846ae915dd7_7
Η επιφάνεια εργασίας των Windows 1.0

Η Microsoft εργάζεται για την πρώτη έκδοση ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Η κωδική ονομασία τους είναι Interface Manager και θεωρείται η τελική, αλλά τελικά υπερισχύει η ονομασία Windοws, επειδή περιγράφει καλύτερα τα πλαίσια ή “παράθυρα” υπολογιστή που αποτελούν το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος. Τα Windοws ανακοινώνονται το 1983, αλλά η ανάπτυξή τους χρειάζεται χρόνο. Οι σκεπτικιστές τα αποκαλούν vaporware (ανύπαρκτο προϊόν).

Στις 20 Νοεμβρίου του 1985, δύο χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση, η Microsoft θέτει σε κυκλοφορία τα Windows 1.0. Πλέον, αντί της πληκτρολόγησης εντολών MS‑DOS, ο χρήστης πρέπει απλώς να μετακινεί ένα ποντίκι για να περιηγηθεί στις διάφορες οθόνες ή “παράθυρα”. Σύμφωνα με τον Bill Gates, “Πρόκειται για ένα μοναδικό λογισμικό που προορίζεται για τον σοβαρό χρήστη υπολογιστών”.5fceae54-7b41-47ae-b9ee-2af8b1336fb6_7

Τα πλήρη Windows 1.0

Υπάρχουν αναπτυσσόμενα μενού, γραμμές κύλισης, εικονίδια και παράθυρα διαλόγου που επιταχύνουν τη διαδικασία εκμάθησης και χρήσης των προγραμμάτων. Ο χρήστης μπορεί να κάνει εναλλαγή μεταξύ πολλών προγραμμάτων χωρίς να απαιτείται τερματισμός και επανεκκίνηση κάθε προγράμματος. Τα Windοws 1.0 συνοδεύονται από πολλά προγράμματα, όπως η Διαχείριση αρχείων MS‑DOS, η Ζωγραφική, το Windows Writer, το Σημειωματάριο και η Αριθμομηχανή, καθώς και από ένα ημερολόγιο, ένα αρχείο καρτών και ένα ρολόι για τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων του χρήστη. Υπάρχει ακόμα κι ένα παιχνίδι, το Reversi.

Τεχνικές πληροφορίες: Θυμάστε τις δισκέτες και τα kilobyte; Τα Windοws 1.0 απαιτούσαν τουλάχιστον 256 kilobyte (KB), δύο μονάδες δισκέτας διπλής όψης και κάρτα προσαρμογέα γραφικών. Για την εκτέλεση πολλών προγραμμάτων ή για τη χρήση του DOS 3.0 ή μεταγενέστερου, προτεινόταν μια μονάδα σκληρού δίσκου και μνήμη 512 KB.

1987–1990: Windοws 2.0–2.11 Περισσότερα παράθυρα, μεγαλύτερη ταχύτητα

d677f780-0082-4e09-8f60-5bc17607dfb0_7
Η επιφάνεια εργασίας των Windows 2.0

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1987, η Microsoft κυκλοφορεί τα Windοws 2.0 με εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και εκτεταμένη μνήμη. Χάρη στη βελτιωμένη υποστήριξη γραφικών, ο χρήστης μπορούσε να επικαλύπτει παράθυρα, να ελέγχει τη διάταξη της οθόνης και να χρησιμοποιεί συντομεύσεις πληκτρολογίου για την επιτάχυνση της εργασίας. Ορισμένοι προγραμματιστές λογισμικού αναπτύσσουν τα πρώτα τους προγράμματα με βάση τα Windows για αυτήν την έκδοση.390936d6-d88e-4cc5-ba6a-fa9adc639f76_7

Τα Windοws 2.0 σχεδιάζονται για τον επεξεργαστή Intel 286. Με την κυκλοφορία του επεξεργαστή Intel 386, σύντομα ακολουθούν τα Windows/386 για να επωφεληθούν από τις δυνατότητες εκτεταμένης μνήμης που διαθέτει. Οι μετέπειτα εκδόσεις των Windows συνεχίζουν να βελτιώνουν την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα του υπολογιστή.

Το 1988, η Microsoft γίνεται η μεγαλύτερη – με βάση τις πωλήσεις – εταιρεία παροχής λογισμικού. Οι υπολογιστές αρχίζουν να παίρνουν θέση στην καθημερινότητα ορισμένων υπαλλήλων γραφείου.

Τεχνικές πληροφορίες: Ο Πίνακας Ελέγχου κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα Windοws 2.0.

1990–1994: Windοws 3.0–Windοws NT—Εισ στα γραφικάe11a47b1-e28a-4181-91ca-b880a7b9aa64_6

 Η επιφάνεια εργασίας των Windows 3.0

Windοws 3.0

Στις 22 Μαΐου 1990, η Microsoft ανακοινώνει την κυκλοφορία των Windοws 3.0 που σύντομα ακολουθούνται από τα Windοws 3.1 το 1992. Πωλούνται συνολικά 10 εκατομμύρια αντίγραφα και των δύο εκδόσεων μαζί μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα Windows να είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα μέχρι εκείνη την εποχή. Αυτή η τόσο μεγάλη επιτυχία οδηγεί τη Microsoft στην αναθεώρηση των σχεδίων της. Η Εικονική μνήμη βελτιώνει τα οπτικά γραφικά. Το 1990, τα Windοws αρχίζουν να παίρνουν την όψη που έχουν σήμερα.

Τα Windοws έχουν πλέον σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, εξελιγμένα γραφικά με 16 χρώματα και βελτιωμένα εικονίδια. Ένα νέο κύμα υπολογιστών με επεξεργαστή 386 συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοτικότητας των Windοws 3.0. Παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον επεξεργαστή Intel 386, τα προγράμματα εκτελούνται αισθητά ταχύτερα. Η Διαχείριση Προγραμμάτων, η Διαχείριση Αρχείων και η Διαχείριση Εκτυπώσεων εμφανίζονται για πρώτη φορά στα Windows 3.0.

10209792-ebfa-4453-a252-538da15ab045_6
 Ο Bill Gates παρουσιάζει τα Windows 3.0 που μόλις κυκλοφόρησαν

Η εγκατάσταση του λογισμικού Windοws γίνεται από δισκέτες οι οποίες αγοράζονται σε μεγάλες συσκευασίες και συνοδεύονται από βαριά εγχειρίδια οδηγιών.

Η δημοτικότητα των Windοws 3.0 αυξάνεται με την κυκλοφορία ενός νέου Software Development Kit (SDK) των Windοws, το οποίο βοηθά τους προγραμματιστές να εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία προγραμμάτων και λιγότερο στη δημιουργία προγραμμάτων οδήγησης συσκευών.

Τα Windows χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην εργασία και στο σπίτι και περιλαμβάνουν πλέον παιχνίδια όπως την Πασιέντζα, τις Κούπες και τον Ναρκαλιευτή. Διαφήμιση της εποχής: “Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απίστευτη ισχύ των Windows 3.0 για να χαλαρώσετε”.

Τα Windοws for Workgroups 3.11 προσθέτουν υποστήριξη ομότιμων ομάδων εργασίας και δικτύωσης τομέων και, για πρώτη φορά, οι υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των νέων τεχνολογικών εξελίξεων υπολογιστών πελατών/διακομιστών.

Windοws NT

Με την κυκλοφορία των Windοws NT στις 27 Ιουλίου 1993, η Microsoft επιτυγχάνει έναν πολύ σημαντικό στόχο: την ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός εντελώς νέου εξελιγμένου λειτουργικού συστήματος. “Τα Windοws NT αποτελούν μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις ως προς τη χρήση των υπολογιστών” δήλωσε ο Bill Gates κατά την επίσημη κυκλοφορία τους.

Σε αντίθεση με τα Windows 3.1, τα Windοws NT 3.1 ήταν ένα λειτουργικό σύστημα 32 bit, το οποίο αποτελούσε στρατηγική επιχειρησιακή πλατφόρμα και υποστήριζε εξελιγμένα προγράμματα πληροφορικής και επιστημών.

Τεχνικές πληροφορίες: Η ομάδα που ανέπτυξε τα Windοws NT αρχικά ονομαζόταν ομάδα “φορητών συστημάτων”.

1995–1998: Windοws 95—το PC ενηλικιώνεται (και ας μην ξεχνάμε και το Internet)

c6290e8b-84bb-4375-b7bc-e46becd23321_6
 Η επιφάνεια εργασίας των Windοws 95

Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft θέτει σε κυκλοφορία τα Windοws 95, πουλώντας 7 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες. Πρόκειται για την κυκλοφορία προϊόντος της Microsoft με τη μεγαλύτερη διαφήμιση. Στα τηλεοπτικά διαφημιστικά εμφανίζονται οι Rolling Stones να τραγουδούν το “Start Me Up”, ενώ προβάλλονται εικόνες του νέου κουμπιού “Έναρξη” (Start). Το δελτίο Τύπου ξεκινάει με απλά λόγια: “Είναι εδώ”.

Είναι η εποχή των φαξ/μόντεμ, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του νέου ηλεκτρονικού κόσμου, των εντυπωσιακών παιχνιδιών πολυμέσων και του εκπαιδευτικού λογισμικού. Τα Windοws 95 διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη Internet, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο μέσω τηλεφώνου και νέες δυνατότητες Τοποθέτησης και Άμεσης Λειτουργίας που διευκολύνουν την εγκατάσταση υλικού και λογισμικού. Το λειτουργικό σύστημα 32 bit παρέχει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες πολυμέσων, πιο ισχυρές λειτουργίες για χρήση φορητών υπολογιστών και ενσωματωμένη δυνατότητα δικτύωσης.

78d9d0dc-820a-47bb-baf3-b9aed638786e_6
 Ημέρα κυκλοφορίας: Ο Bill Gates παρουσιάζει τα Windοws 95

Την εποχή της κυκλοφορίας των Windοws 95, τα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα Windοws και MS‑DOS εκτελούνταν περίπου στο 80% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Τα Windows 95 αποτελούσαν την αυτών των λειτουργικών συστημάτων. Για την εκτέλεση των Windows 95, απαιτούνταν ένας υπολογιστής με επεξεργαστή 386DX ή μεγαλύτερο (προτεινόταν 486) και RAM τουλάχιστον 4 MB (προτεινόταν RAM 8 MB). Οι εκδόσεις αναβάθμισης διατίθενταν σε δισκέτες και CD-ROM. Κυκλοφορούσαν σε 12 γλώσσες.

Στα Windοws 95 εμφανίζεται για πρώτη φορά το μενού “Έναρξη”, η γραμμή εργασιών, τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος σε κάθε παράθυρο.

f90ed49e-5c4b-482c-a722-3f05c3e7cb8b_6
 Windows 95

Ακολουθώντας το ρεύμα του Internet

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90, οι ειδήμονες της τεχνολογίας μιλούν για το Internet—ένα δίκτυο που αποτελείται από άλλα δίκτυα και έχει τη δύναμη να συνδέει υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Το 1995, ο Bill Gates, στο υπόμνημά του με τίτλο “Το παλιρροιακό κύμα του Internet”, προκηρύσσει το Internet ως “την πιο σημαντική εξέλιξη από την εμφάνιση του υπολογιστή”.

Το καλοκαίρι του 1995, κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του Internet Explorer. Το πρόγραμμα περιήγησης έρχεται να προστεθεί σε εκείνα που ήδη συναγωνίζονται για μια θέση στο World Wide Web.

Τεχνικές πληροφορίες: Το 1996, η Microsoft κυκλοφορεί το Flight Simulator για Windows 95—Είναι η πρώτη φορά στην 14ετή ιστορία του που είναι διαθέσιμο για τα Windows.

1998–2000: Windοws 98, Windοws 2000, Windοws Me Τα Windοws εξελίσσονται για εργασία και ψυχαγωγίαabf27700-968d-47c8-b1d9-5b12c9ee21cd_8

 Η επιφάνεια εργασίας των Windοws 98
9521b6b3-cd5c-4ec0-8105-1d2945223847_7
 Windοws 98

Windοws 98

Τα Windows 98 τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 25 Ιουνίου 1998 και είναι η πρώτη έκδοση των Windows που σχεδιάστηκε ειδικά για καταναλωτές. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται ευρέως στην εργασία και στο σπίτι, ενώ παντού εμφανίζονται Internet cafe όπου υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης. Τα Windοws 98 περιγράφονται ως λειτουργικό σύστημα με καλύτερη λειτουργία και βελτιωμένες επιδόσεις.

Με τα Windοws 98 ο χρήστης μπορούσε να βρει πληροφορίες πιο εύκολα στον υπολογιστή, αλλά και στο Internet. Άλλες βελτιώσεις περιλάμβαναν τη δυνατότητα ανοίγματος και κλεισίματος προγραμμάτων πιο γρήγορα καθώς και υποστήριξης για ανάγνωση δίσκων DVD και συσκευών ενιαίου σειριακού διαύλου (USB). Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά είναι η γραμμή γρήγορης εκκίνησης, η οποία επέτρεπε στο χρήστη να εκτελεί προγράμματα χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσει μετάβαση στο μενού “Έναρξη” ή αναζήτηση στην επιφάνεια εργασίας.

Τεχνικές πληροφορίες: Τα Windοws 98 ήταν η τελευταία έκδοση που βασιζόταν σε MS‑DOS.

6f989cd6-2a5e-4895-a6d0-d1b54c587ffe_7
Η εμπειρία πολυμέσων των Windows Me

Windοws Me

Σχεδιασμένα για χρήση σε οικιακούς υπολογιστές, τα Windοws Me παρείχαν αρκετές βελτιώσεις στις λειτουργίες μουσικής, βίντεο και οικιακής δικτύωσης καθώς και στην αξιοπιστία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Νέες εμφανίσεις: Επαναφορά συστήματος, μια δυνατότητα που μπορεί να επαναφέρει τη ρύθμιση παραμέτρων του λογισμικού του υπολογιστή σε ημερομηνία ή ώρα προγενέστερη αυτής κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Το Movie Maker παρέχει στους χρήστες τα εργαλεία για ψηφιακή επεξεργασία, αποθήκευση και κοινή χρήση οικιακών βίντεο. Και με τις τεχνολογίες Microsoft Windows Media Player 7, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, οργάνωσης και ανα ψηφιακών μέσων.

Τεχνικές πληροφορίες: Από τεχνική άποψη, τα Windοws Me ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που αναπτύχθηκε βασισμένο στον κώδικα των Windοws 95. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι όλα τα μελλοντικά προϊόντα λειτουργικών συστημάτων θα βασίζονταν στον πυρήνα των Windοws NT και Windοws 2000.

c132a1b8-7f3d-4bcc-9837-f56514d7e932_6
Windows 2000 Professional

Windοws 2000 Professional

Πολύ περισσότερο από μια απλή αναβάθμιση των Windοws NT Workstation 4.0, τα Windows 2000 Professional σχεδιάστηκαν με σκοπό να αντικαταστήσουν τα Windows 95, τα Windows 98 και τα Windοws NT Workstation 4.0 σε όλους τους επιχειρησιακούς επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Σχεδιασμένα με γνώμονα τη δοκιμασμένη βάση κώδικα των Windows NT Workstation 4.0, τα Windows 2000 πρόσθεσαν σημαντικές βελτιώσεις στην αξιοπιστία, στην ευκολία χρήσης, στη συμβατότητα Internet και στην υποστήριξη της χρήσης φορητών υπολογιστών.

Μεταξύ άλλων βελτιώσεων, τα Windοws 2000 Professional απλούστευσαν την εγκατάσταση υλικού προσθέτοντας υποστήριξη σε ένα εύρος προϊόντων υλικού Τοποθέτησης και Άμεσης Λειτουργίας, στα οποία περιλαμβάνονταν εξελιγμένα προϊόντα δικτύωσης και ς λειτουργίας, συσκευές USB, συσκευές IEEE 1394 και συσκευές υπερύθρων.

Τεχνικές πληροφορίες: Ο έλεγχος ανταπόκρισης σε συνθήκες πίεσης, που γινόταν στα Windows 2000 κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αντιστοιχούσε σε τρεις μήνες λειτουργίας μέχρι και 1.500 υπολογιστών.

2001–2005: Windows XP Σταθερά, εύχρηστα και γρήγοραacf7072d-7a4c-4de0-965f-c50d6acf04fd_7

 Η επιφάνεια εργασίας των Windows XP Home Edition

Στις 25 Οκτωβρίου 2001, τα Windows XP κυκλοφορούν με ανανεωμένη εμφάνιση που επικεντρώνεται στη δυνατότητα χρήσης και ένα ενοποιημένο Κέντρο υπηρεσιών Βοήθειας και Υποστήριξης. Κυκλοφορούν σε 25 γλώσσες. Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 μέχρι την κυκλοφορία των Windows XP, έχουν πουληθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Για τη Microsoft, τα Windows XP θα γίνουν ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι γρήγορα και σταθερά. Η περιήγηση στο μενού “Έναρξη”, στη γραμμή εργασιών και στον Πίνακα Ελέγχου είναι πιο διαισθητική. Αυξάνεται η ενημέρωση σχετικά με τους ιούς των υπολογιστών και τους εισβολείς, αλλά οι φόβοι καθησυχάζονται ως ένα σημείο από την παροχή ενημερώσεων ασφαλείας μέσω Internet. Οι καταναλωτές αρχίζουν να κατανοούν τις προειδοποιήσεις σχετικά με ύποπτα συνημμένα και ιούς. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη Βοήθεια και Υποστήριξη.

e1431c25-8579-45e5-8aea-fcdad5f0301c_7
Συσκευασία Windows XP Professional

Τα Windοws XP Home Edition έχουν άψογη, απλουστευμένη οπτική σχεδίαση που κάνει περισσότερο προσβάσιμες τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες. Σχεδιασμένα για οικιακή χρήση, τα Windοws XP παρέχουν βελτιώσεις όπως ο Οδηγός εγκατάστασης δικτύου, το Windοws Media Player, το Windοws Movie Maker, καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες ψηφιακής φωτογραφίας.

Τα Windοws XP Professional παρέχουν την ενιαία υποδομή των Windοws 2000 στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, βελτιώνοντας την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τις επιδόσεις. Με ανανεωμένη οπτική σχεδίαση, τα Windοws XP Professional προσφέρουν δυνατότητες για επιχειρήσεις και εξελιγμένη οικιακή χρήση υπολογιστών, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποστήριξη της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, ένα σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων, η επαναφορά συστήματος και σύνθετες δυνατότητες δικτύωσης. Στις βασικές βελτιώσεις για χρήστες φορητών υπολογιστών περιλαμβάνεται η υποστήριξη ασύρματης δικτύωσης 802.1x, το Windοws Messenger και η Απομακρυσμένη Βοήθεια.

Τα Windοws XP κυκλοφόρησαν σε αρκετές εκδόσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ετών:

  • Η έκδοση 64 bit των Windοws XP (2001) είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft για επεξεργαστές 64 bit, το οποίο σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με μνήμη μεγάλης χωρητικότητας και για εργασίες όπως τα ειδικά εφέ ταινιών, τα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, τα προγράμματα πληροφορικής και επιστημών.

  • Τα Windοws XP Media Edition (2002) σχεδιάστηκαν για οικιακή χρήση υπολογιστών και διασκέδαση. Ο χρήστης μπορούσε να περιηγηθεί στο Internet, να παρακολουθήσει ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα, να απολαύσει ψηφιακές συλλογές μουσικής και βίντεο και να δει DVD.

  • Τα Windοws XP PC Edition (2002) έκαναν πραγματικότητα το όραμα της χρήσης υπολογιστών με πένα. Τα Tablet PC περιλαμβάνουν μια ψηφιακή πένα για αναγνώριση χειρόγραφου, αλλά ο χρήστης μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο.

Τεχνικές πληροφορίες: Τα Windοws XP αποτελούνται από 45 εκατομμύρια γραμμές κώδικα.

2006–2008: Windοws Vista…….f849a3d2-bff0-4325-8011-794deb602d89_7

Η επιφάνεια εργασίας των Windows Vista

Τα Windοws Vista κυκλοφόρησαν το 2006 και διέθεταν το ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας. Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή αλλαγών στον υπολογιστή από δυνητικά επικίνδυνο λογισμικό. Στα Windοws Vista Ultimate, η κρυπτογράφηση μονάδων δίσκου BitLocker παρέχει βελτιωμένη προστασία δεδομένων για τον υπολογιστή, καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών και οι ανάγκες ασφάλειας. Τα Windοws Vista διαθέτουν επίσης βελτιώσεις στο Windοws Media Player, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τους υπολογιστές τους ως κύριες συσκευές για ψηφιακά μέσα. Με αυτό το λογισμικό μπορούσαν να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να δουν και να στείλουν φωτογραφίες και να επεξεργαστούν βίντεο.

d86539d1-f324-4074-80c6-a100600e1ad9_7
Windows Vista Ultimate

Η σχεδίαση παίζει μεγάλο ρόλο στα Windοws Vista και δυνατότητες όπως η γραμμή εργασιών και τα πλαίσια γύρω από τα παράθυρα αποκτούν μια εντελώς νέα εμφάνιση. Η αναζήτηση αποκτά νέα σημασία και βοηθά τους χρήστες να εντοπίζουν αρχεία στους υπολογιστές τους πιο γρήγορα. Τα Windοws Vista παρουσιάζουν νέες εκδόσεις οι οποίες παρέχουν διαφορετικό συνδυασμό δυνατοτήτων. Κυκλοφορούν σε 35 γλώσσες. Το ανανεωμένο κουμπί “Έναρξη” εμφανίζεται για πρώτη φορά στα Windows Vista.

Τεχνικές πληροφορίες: Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο συσκευές είναι συμβατές με τα Windοws Vista την ημέρα της κυκλοφορίας τους.

2009: Τα Windows 7 διαθέτουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα Windows Touch796f44b8-0746-421b-83a3-d4a7625ea432_7

 Η επιφάνεια εργασίας των Windows 7

Τα Windοws 7 κυκλοφορούν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, για τη νέα εποχή της ασύρματης δικτύωσης. Οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ξεπερνούσαν αυτές των επιτραπέζιων και είναι συνηθισμένη η σύνδεση στο Internet μέσω δημόσιων hotspot ασύρματης σύνδεσης σε καφετέριες καθώς και μέσω ιδιωτικών δικτύων στα σπίτια.

Τα Windοws 7 περιλαμβάνουν νέους τρόπους εργασίας με τα παράθυρα, όπως είναι οι δυνατότητες “Συγκράτηση”, “Peek” και “Shake”, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και κάνουν τη χρήση του περιβάλλοντος εργασίας πιο διασκεδαστική. Επίσης, σηματοδοτούν την πρώτη εμφάνιση της δυνατότητας Windοws Touch, η οποία επιτρέπει στους χρήστες συστημάτων με οθόνη αφής να περιηγούνται στο Web, να βλέπουν φωτογραφίες και να ανοίγουν αρχεία και φακέλους.

cd10895a-3194-49da-a68e-8078878af376_7
 Windows 7

Τεχνικές πληροφορίες: Πριν την κυκλοφορία τους, τα Windοws 7 αξιολογούνται από 8 εκατομμύρια beta tester σε ολόκληρο τον κόσμο.

2012: Τα Windοws 8 διαθέτουν εφαρμογές και πλακίδια

 7d1cce15-3af7-414e-aca3-d9bb16c63dd5_5
Υπολογιστής με Windows 8

Τα Windοws 8 αντιπροσωπεύουν μια νέα φιλοσοφία για το λειτουργικό σύστημα, από το τεχνολογικό επίπεδο έως και την εμπειρία χρήστη, και διαθέτουν ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον εργασίας, το οποίο λειτουργεί απρόσκοπτα τόσο σε συστήματα αφής όσο και σε συστήματα με ποντίκι και πληκτρολόγιο. Λειτουργούν σε tablet για ψυχαγωγία, αλλά και σε πλήρη υπολογιστή για την εκτέλεση εργασιών. Τα Windοws 8 χαρακτηρίζονται επίσης από βελτιώσεις στη γνώριμη επιφάνεια εργασίας των Windows, οι οποίες περιλαμβάνουν μια νέα γραμμή εργασιών και απλοποιημένη διαχείριση αρχείων.

Τα Windοws 8 περιλαμβάνουν μια οθόνη Έναρξης η οποία αποτελείται από πλακίδια που συνδέονται με επαφές, αρχεία, εφαρμογές και τοποθεσίες Web. Οι εφαρμογές βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ υπάρχει και νέα τοποθεσία για τη λήψη εφαρμογών, το Windows Store, η οποία είναι ενσωματωμένη στην οθόνη Έναρξης.f059d1e2-9460-4f7e-a534-8b3c654982f9_6

Windows 8 Pro

Μαζί με τα Windοws 8, η Microsoft κυκλοφορεί επίσης και τα Windows  τα οποία εκτελούνται σε ορισμένα tablet και PC. Τα Windows RT προορίζονται για κομψές συσκευές με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και μπορούν να εκτελούν μόνο εφαρμογές από το Windows Store. Συνοδεύονται επίσης από μια έκδοση του Office που έχει βελτιστοποιηθεί για οθόνες αφής.

Τεχνικές πληροφορίες: Οι έμπειροι χρήστες θα παρατηρήσουν ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση σφαλμάτων του συστήματος αρχείων στα Windοws 8 γίνονται πιο εύκολα και με λιγότερη παρέμβαση.

2013: Τα Windοws 8.1 διευρύνουν τις δυνατότητες των Windοws 8

6669b390-fa03-4e8d-bf55-f1d3429ec8fe_4
Tablet με Windows 8.1

Τα Windows 8.1 διευρύνουν τις δυνατότητες των Windows 8 παρέχοντας μια πλούσια συλλογή εφαρμογών και σύνδεση στο cloud σε εξαιρετικές συσκευές. Όλα όσα λάτρεψαν οι χρήστες των Windows 8, με πρόσθετες βελτιώσεις.

Τα Windows 8.1 είναι η επίτευξη του οράματος της Microsoft για την καινοτομία, αξιοποιώντας τα σχόλια των πελατών για τα Windows 8, προσφέροντας πολλές βελτιώσεις και νέες δυνατότητες: περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης της οθόνης Έναρξης με συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές, επιλογή απευθείας εκκίνησης στην επιφάνεια εργασίας, Έξυπνη αναζήτηση Bing για να μπορείτε να βρίσκετε ό,τι αναζητάτε σε ολόκληρο τον υπολογιστή ή στο Web, κουμπί “Έναρξη” για περιήγηση μεταξύ της επιφάνειας εργασίας και της οθόνης Έναρξης και πιο ευέλικτες επιλογές για την προβολή πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα σε μία ή σε όλες τις οθόνες. Επίσης, περιλαμβάνονται διάφορες νέες ενσωματωμένες εφαρμογές όπως “Συνταγές Bing”, “Υγεία και ευεξία Bing” και εξαιρετικές βοηθητικές εφαρμογές όπως η Λίστα ανάγνωσης, η Αριθμομηχανή και οι Αφυπνίσεις. Πολλές από αυτές τις εξαιρετικές εφαρμογές που περιλαμβάνονται στα Windows 8 είναι βελτιωμένες, κάνοντας την εμπειρία σας πιο απολαυστική από το πρώτο λεπτό.9b171f0a-98c9-4170-ad1f-a759f541b360_6

Εκτός από αυτές τις αλλαγές στην εμπειρία χρήστη, τα Windows 8.1 περιλαμβάνουν νέες και βελτιωμένες δυνατότητες όπως η Σύνδεση στο χώρο εργασίας και οι Φάκελοι εργασίας. Με τις δυνατότητες αυτές, οι συσκευές με Windows μπορούν να συνδέονται πιο εύκολα στους εταιρικούς πόρους.

Τεχνικές πληροφορίες: Οι έμπειροι χρήστες που χρησιμοποιούν πολλές οθόνες μπορούν τώρα να εμφανίζουν σε κάθε οθόνη συνδεδεμένη στον υπολογιστή έως τέσσερις εφαρμογές από το Windows Store.

Πηγή: Microsoft

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).