Γνωρίζετε ότι ο Chrome αποθηκεύει όλους σας τους κωδικούς στο web;

Ο Chrome είναι λογικό σαν ιδιοκτησία της να είναι προσαρμοσμένος και συνδεδεμένος με τις άλλες υπηρεσίες της εταιρείας όπως το Gmail, κλπ.

Όμως κατά πόσο όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και τι επικινδυνότητα κρύβεται? Θεωρούμε ότι τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ, ειδικά όταν πρόκειται για τους κωδικούς σας.  

chrome security

Αν ψάξετε λίγο παραπάνω τις ρυθμίσεις του Chrοme που σχετίζονται με τους αποθηκευμένους κωδικούς θα πέσετε επάνω στην προτροπή

“Δείτε τους κωδικούς πρόσβασή σας από οποιαδήποτε συσκευή στην διεύθυνση: passwords.chrome.com“.

Αν ανοίξετε την συγκεκριμένη διεύθυνση και αφού δώσετε ένα Gmail και το password αυτού για να συνδεθείτε θα ανακαλύψετε ότι όλοι οι κωδικοί σας που βρίσκονται τοπικά στον υπολογιστή σας στο Chrοme είναι αναρτημένοι και στο web.

password 1

Ok, θα μας πείτε. Και που είναι το θέμα?

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αν κάποιος σας κλέψει ένα και μόνο κωδικό – του Gmail ας πούμε- τότε έχει αυτόματα πρόσβαση σε όλη την ηλεκτρονική ζωή σας.

Σκεφτείτε το λίγο,  οι περισσότεροι χρήστες αποθηκεύουν τοπικά στον υπολογιστή τους όλους τους ευαίσθητους κωδικούς τους, ειδικά τους δυσκολο-μνημόνευτους. Εκεί υπάρχουν κωδικοί που μας συνδέουν σε τράπεζες, εφορία, εργασία κλπ.

Και μην φανταστείτε ότι είναι σχετικά δύσκολο να σας πάρει κάποιος τον κωδικό σας στο Gmail. Ο σύνηθες τρόπος είναι να τον ψαρέψει από εσάς είτε επειδή τε τον ίδιο κωδικό και σε άλλους ιστότοπους, είτε γιατί πέσατε θύμα κάποιας επίθεσης phishing.

Θεωρώντας ότι δεν πρέπει οι κωδικοί του browser μας να βρίσκονται στο Ιnternet αρχίσαμε να διαβάζουμε “λίγο προσεκτικότερα” τις σημειώσεις του Chrοme.

Πήγαμε στις Ρυθμίσεις > Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων > Κωδικοί πρόσβασης και φόρμες.

Εκεί διαβάσαμε το εξής ωραίο: “Πρόταση αποθήκευσης των κωδικών σας πρόσβασης στον ιστό” το οποίο ήταν και προεπιλεγμένο.   Ακριβώς μάλιστα δίπλα του υπάρχει το “Διαχείριση κωδικών πρόσβασης”

password 3

Μα τι μας λέει εδώ; Οι κωδικοί μας στο ιστό;

Αφαιρέσαμε το τικ και στις επόμενες δοκιμές μας ανακαλύψαμε ότι απλά το Chrome δεν αποθηκεύει πλέον κανένα νέο κωδικό, ούτε τοπικά, γιατί απλά δεν εμφανίζεται το μήνυμα της προτροπής να αποθηκεύσει ένα κωδικό μετά από μία επιτυχημένη σύνδεση σε ένα ιστότοπο.

Περίεργα πράγματα… προσθέσαμε και πάλι το τικ και αρχίσαμε να ψάχνουμε την υπηρεσία του συγχρονισμού.

password 4

Ο Chrome από την στιγμή που θα τον συνδέσετε μόνιμα με ένα Gmail λογαριασμό τότε από προ συγχρονίζει στο σύννεφο όλα τα του λογαριασμού αυτού.

Και όταν λέμε όλα εννοούμε: Εφαρμογές, Αυτόματη Συμπλήρωση, Σελιδοδείκτες, Επεκτάσεις,  Κωδικοί πρόσβασης, Προτιμήσεις και Θέματα. Αν ξεμαρκάρετε την επιλογή των Κωδικών πρόσβασης τότε το Chrοme σταματά να ανεβάζει τους κωδικούς σας στο web.

Ακόμα και αν διαγράψουμε τους κωδικούς μας στο σύννεφο αρκεί ένας συγχρονισμός για να τους επαναφέρει όλους πίσω.

password 2

Βέβαια υπάρχει και η λύση να μην συνδέσετε καθόλου τον Chrοme με κάποιον Gmail λογαριασμό, ή για πιο ριζοσπαστική λύση να χρησιμοποιείτε τον Firefox. Όλα εξαρτώνται από τις δικές σας προτιμήσεις.

Εμείς από το iGuRu.News οφείλαμε απλά να σας ενημερώσουμε, αλλά και να σας τονίσουμε, το πόσο σημαντική είναι η χρήση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

Ειδικά για υπηρεσίες που περιέχουν τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).