Windows 10 και αναζητείτε λύσεις προστασίας; Με την κυκλοφορία του Windows 10 δεν είναι απαραίτητο πια να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης ιών όπως χρειαζόταν στο Windows 7. Από τα Windows 8 και μετά, τα Windows διαθέτουν ένα ενσωματωμένο antivirus που ονομάζεται Windows Defender.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στον χώρο της ασφάλειας των υπολογιστών…
Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει απίστευτες ιστορίες, δημοσιευμένες από πολύ αξιόπιστα sites, όπως την παρακάτω που δημοσιεύτηκε από το Reuters, που αναφέρει σαν πηγές του δύο πρώην εργαζόμενους στην Kaspersky Lab:
Η Kaspersky Lab, κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς antivirus, ανέπτυσσε για χρόνια (10 χρόνια) ψεύτικα malware για να βλάψει τους ανταγωνιστές της.
Με τον καιρό, αναδύονται όλο και νέες ιστορίες που αφορούν κάθε λογισμικό ασφαλείας που κυκλοφορεί στην αγορά, κάνοντας τους ενδιαφερόμενους τελικούς χρήστες, να απορούν με το τι συμβαίνει πραγματικά. Τελευταία ιστορία ήταν η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να “εισάγουν” ασφάλεια υπολογιστών από Ρωσία.
Δεν θέλω να λάβω μέρος στη συνωμοσιολογία που διαβάζουμε τριγύρω καθώς πιστεύω ότι όλες αυτές οι εταιρείες υπάρχουν γιατί τα malware που κυκλοφορούν φτάνουν για όλους…
Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω το παρακάτω link, που δεν μιλάει για συνωμοσίες αλλά για γεγονότα:
Διαβάστε την παλαιότερη δημοσίευσή μας: Τελικά να εμπιστεύομαι τα Antivirus;
Διαβάζοντας από το παραπάνω link, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν antivirus που δεν είναι επαρκή. Να αναφέρουμε ότι κάθε τεχνολογία στην ασφάλεια είναι αμφίδρομη. Εφόσον μπορούν να γράψουν καλύτερο λογισμικό οι εταιρείες ασφαλείας μπορούν και οι απατεώνες να αναπτύξουν πραγματικά έξυπνα malware.
Φυσικά θα υπάρχουν πάντα και οι τσαρλατάνοι που πουλάνε προστασία, ή την διαθέτουν δωρεάν αποκομίζοντας εκατομμύρια από τις διαφημίσεις.
Antivirus επί πληρωμή: Μήπως πετάτε τα χρήματά σας;
Τι κάνω τώρα;
Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) και ένα καλό πρόγραμμα κατά του κακόβουλου λογισμικού (anti-malware). H συνεργασία των δύο εφαρμογών θα σας προστατεύσει από τις περισσότερες απειλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σήμερα: ιούς, λογισμικό υποκλοπής spyware, ransomware, δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα (PUPs), κα.
Ποια από αυτά θα χρησιμοποιήσετε; Πρέπει να πληρώσετε χρήματα ;
Με λίγα λόγια: Το Windows Defender είναι αρκετά καλό, και δεν πρέπει να πληρώσετε κάτι (μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, το έχετε ήδη πληρωμένο).
Με το Windows 10, έχετε ήδη ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Το Windows Defender είναι ενσωματωμένο στα Windows 10 και σαρώνει αυτόματα τα προγράμματα που ανοίγετε, κατεβάζει συχνά ενημερώσεις μέσω του Windows Update και παρέχει μια επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ανάλυση σε βάθος. Δεν επιβραδύνει το σύστημά σας και, ως επί το πλείστον, παραμένει στην αφάνεια, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τα περισσότερα προγράμματα αντιμετώπισης ιών.
Για μικρό χρονικό διάστημα, το antivirus της Microsoft έπεφτε στα συγκριτικά tests αλλά τελευταία άρχισε να ανακάμπτει, προσφέροντας και ανίχνευση ιών από το Cloud.
Έτσι, εν συντομία, ναι: Το Windows Defender είναι αρκετά καλό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε και κάποια αξιόπιστη εφαρμογή κατά των malware.
Άλλα προγράμματα αντιμετώπισης ιών ενδέχεται κατά καιρούς να έχουν κάπως καλύτερα αποτελέσματα στις μηνιαίες δοκιμές του AV-TEST, αλλά περιέχουν ένα σωρό εργαλεία, που προσωπικά, δεν μπορώ ούτε να τα βλέπω.
Επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης που καθίζουν τους browsers, περιττοί καθαριστές μητρώου και πολλά ανασφαλή junkware, Να αναφέρουμε ότι όλα αυτά μπορούν να παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησής σας, και αποφέρουν χρήματα στις εταιρείες που τα σερβίρουν. ώστε να μπορούν να κερδίσουν χρήματα.
Να αναφέρουμε ότι τα Windows 10, διαθέτουν και το φίλτρο SmartScreen που θα σας εμποδίσει να κάνετε λήψη και εκτέλεση κάποιου κακόβουλου λογισμικού, ανεξάρτητα από την εφαρμογή ασφαλείας που χρησιμοποιείτε. Επίσης, το Chrome και ο Firefox διαθέτουν τη Ασφαλής περιήγηση της Google, η οποία εμποδίζει τις λήψεις γνωστού κακόβουλου λογισμικού.
Windows 10 Επιπρόσθετη Ασφάλεια
Όσον αφορά το Anti-Malware τώρα, η δωρεάν εφαρμογή της Malwarebytes, θα σας καλύψει. Μην σας τρομάζει το “trial”, η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 15 πρώτες μέρες.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προγράμματα αντιμετώπισης ιών, το Malwarebytes είναι μπορεί να εντοπίζει “δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα” (PUP) και άλλα junkware.
Από την έκδοση 3.0 και μετά, περιέχει επίσης ένα anti-exploit χαρακτηριστικό, το οποίο στοχεύει στον αποκλεισμό κοινών exploits σε προγράμματα, ακόμα και αν είναι με επιθέσεις zero-day που δεν εντοπιστεί ποτέ πριν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε
Δεν υπάρχει ασφάλεια!
Είναι όλα θέμα κώδικα. Για να το θέσουμε απλά, ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει. Οπότε όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελούν πανάκεια στο θέμα της ασφάλειας του διαδικτύου.
Παράδειγμα κώδικα σε απλές προτάσεις:
Μια “ασφαλής λύση” είναι να μην συνδέεστε στο διαδίκτυο (function secure) , αλλά και πάλι δεν μπορείτε να είστε σίγουρος (return true), λόγω των τοπικών επιθέσεων με USB (if).
Μπορείτε όμως να είστε σίγουρος ότι δεν θα βρεθείτε να είστε ποτέ θύμα κάποιας στοχευμένης επίθεσης (function secure), (if) εκτός και αν η εργασία που κάνετε, σας τοποθετεί στα άτομα υψηλού κινδύνου για στοχευμένες επιθέσεις (return true)..
chrominio message center έχει κατέβει σε windows 10 και δεν σβήνει με τίποτα, ότι πρόγραμμα βρίσκω για την διαγραφή του θέλει 50 € θα δοκιμάσω και αυτό που προτείνεις γιατί χρήματα δεν υπάρχουν σας ευχαριστώ
δοκίμασε και κάποιο free antimalware αν δεν φύγει
https://www.malwarebytes.com/