Μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία ανοιχτού κώδικα και δωρεάν σας βοηθά να μάθετε αν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου έχει πωληθεί από εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα. Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Have I Been Sold.
Αν τα εισερχόμενα σας είναι γεμάτα από ανεπιθύμητα μηνύματα κατά το παρελθόν, και αναρωτιέστε πώς σας βρίσκουν οι αποστολείς, υπάρχουν πολλά πολλά πιθανά σενάρια. Μπορεί να έχετε δημοσιεύσει δημόσια τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ή να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν έπρεπε. Φυσικά μπορεί και να έχετε πραγματοποιήσει κάποια εγγραφή σε υπηρεσίες που δεν σεβάστηκαν το απόρρητό σας και πούλησαν τα email σε διαφημιστικές εταιρείες.
Ναι δεν είναι μυστικό: Ορισμένες εταιρείες πωλούν τα δεδομένα που συλλέγουν σε άλλες εταιρείες.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε μια προειδοποίηση: Ο προγραμματιστής που ασχολείται με το project, συνδέεται και με το Diffbot.com το οποίο συμβαίνει να είναι “η μεγαλύτερη και πιο ακριβής βάση δεδομένων ανθρώπων και εταιρειών στον κόσμο”.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο υπηρεσιών και ότι το “Have I Been Sold” δεν πωλεί, δεν διανέμει και δεν μοιράζεται τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “με κανέναν για οποιονδήποτε λόγο”.
Εφόσον ξεκαθαρίσαμε αυτό που μας φαίνεται αρκετά ύποπτο να αναφέρουμε ότι η νέα υπηρεσία λειτουργεί με τον τρόπο που ελέγχει τα δεδομένα η δημοφιλής υπηρεσία Have I Been Pwned.
Πληκτρολογείτε το email σας στη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα και κάνετε κλικ στην αναζήτηση. Τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουν για το αν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας.
Να αναφέρουμε ότι το νέο που προσφέρει η υπηρεσία είναι το ότι μπορείτε να ζητήσετε να διαγραφούν οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου από τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν. Μπορείτε επίσης να εξουσιοδοτήσετε την υπηρεσία να σας ενημερώσει αν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου σας θα αναφερθεί σε νέες βάσεις δεδομένων.
Τι πιστεύουμε για την υπηρεσία:
Η Have I Been Sold μπορεί να ακούγεται σαν μια χρήσιμη υπηρεσία, αλλά ουσιαστικά δεν χρειάζεται να την χρησιμοποιήσετε.
Γιατί;
Η λίστα με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχουν στην υπηρεσία υπάρχουν ήδη και στο Have I Been Pwned.
Η ενασχόληση του προγραμματιστή με την Diffbot.com δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Αν έχετε λαμβάνετε ήδη ανεπιθύμητη αλληλογραφία, η πιθανότητα του να έχει πωληθεί το email σας ή να έχει δημοσιευτεί κάπου δημόσια είναι πολύ υψηλή.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό που ακούγεται ελκυστικό στη νέα υπηρεσία είναι ότι μπορεί να σας ενημερώσει αν το email σας εμφανιστεί σε κάποια άλλη δημόσια λίστα. Ωστόσο δεν φαίνεται να αξίζει το ρίσκο να προσθέσετε ένα νέο email σε κάποια βάση δεδομένων που δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς το πως χρησιμοποιείτε.
Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε ποιος πωλεί τα δεδομένα σας είναι να δημιουργείτε μοναδικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κάθε υπηρεσία στην οποία θέλετε να εγγραφείτε. Όμως το συγκεκριμένο τρικ απαιτεί κόπο και χρόνο, που δεν περισσεύουν.
__________________________
- Πώς να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση ενός email
- Gmail; To ξέρετε ότι έχετε δύο διαφορετικές διευθύνσεις;
- Ερώτηση: Μπορείτε να στείλετε email, χωρίς email;
- Πολλαπλές εγγραφές στην ίδια υπηρεσία με ένα Gmail
Αν θέλουμε ένα mail για 1-2 φορές, δηλαδή mail που θα το χρησιμοποιήσουμε για την ενεργοποίηση κάποιου προγράμματος που θέλουμε να κατεβάσουμε και απαιτείται από τον σχεδιαστή του προγράμματος επιβεβαίωση μέσω confirm your id, τότε πάμε στη σελίδα https://www.mailinator.com/ δίνουμε ένα τυχαίο όνομα mail πχ : arnakiasprokaipaxi, το σύστημα προσθέτει δίπλα το @mailinator.com και έτσι αποκτούμε το : [email protected]. Στο mail αυτό υπάρχει και inbox άρα, όταν θα στείλει link επιβεβαίωσης ο προγραμματιστής του προγράμματος που θέλουμε να κατεβάσουμε, θα κάνουμε κλικ επάνω στο confirm ΧΩΡΙΣ να έχουμε περαιτέρω … παραλαβές spam (βλέπε τόνους από mail του στυλ : “πουλάω 60 τόνους πατάτες έναντι 1 €).