Τι είναι το gaming router; Αξίζει η αγορά του;

Στα ράφια των καταστημάτων θα δείτε κάποια router που διαφημίζονται ως gaming router και συνήθως κοστίζουν κάτι παραπάνω από τα άλλα. Τι είναι αυτά και αξίζει να τα αγοράσει κάποιος?

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν hardware έχουν μία ειδική γκάμα υλικών που απευθύνεται στους gamers. Εκεί θα δείτε από πληκτρολόγια, , ποντίκια, οθόνες, ακόμα και μητρικές κάρτες παιχνιδιών και κάρτες ήχου, που έχουν εστιάσει την κατασκευή τους στα games. Η λίστα των υλικών αυτών δεν σταματά εκεί. Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους κατασκευαστές router προσφέρουν “gaming router” , που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για διαδικτυακά παιχνίδια.

Αλλά τι ακριβώς κάνει αυτό το gaming router ( παιχνιδιών) και σε τι διαφέρει από τα τυπικά routers; Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά τους έχουν σημασία πραγματικά;

Τι κάνει ένας δρομολογητής παιχνιδιών;
Τι ξεχωρίζει ένα δρομολογητή παιχνιδιών από έναν κανονικό δρομολογητή; Η βασική διαφορά μεταξύ ενός gaming router και ενός κανονικού δρομολογητή είναι οι δυνατότητες ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service = QoS). Το βοηθητικό πρόγραμμα QoS επικεντρώνεται κυρίως στην αποστολή των δεδομένων, στο συνδεδεμένο μηχάνημα που χρειάζεστε.

Δεν το κάνουν όλοι οι δρομολογητές ; Ναι το κάνουν. Ωστόσο… ένα τυπικό router δεν ενδιαφέρεται για τον τύπο της κυκλοφορίας. Ο συγκάτοικος σας που χρησιμοποιεί το BitTorrent με τη μέγιστη ταχύτητα, η φόρτωση και η λήψη αρχείων Dropbox, η περιήγηση στο Web, το Netflix, τα παιχνίδια κλπ, όλα είναι τα ίδια για τον δρομολογητή σας. Όλα έχουν την ίδια προτεραιότητα όταν πρόκειται για τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.

Φυσικά, αν ζείτε σε ένα πολυάσχολο διαδικτυακά σπίτι, με πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες ταυτόχρονα, το διαδίκτυο μπορεί να ζοριστεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Και αν προσπαθείτε να νικήσετε κάποιον σε απευθείας σύνδεση στο FIFA ενώ κάποιος άλλος βλέπει ένα βίντεο 4K και ένας τρίτος αποφασίζει να ανεβάσει ολόκληρη τη συλλογή φωτογραφιών του , η σύνδεσή σας στο online gaming καθίσταται αποφασιστικά αργή.

QoS και τα χαρακτηριστικά του
Το QoS λαμβάνει αυτά τα εισερχόμενα δεδομένα και, κατανοώντας πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια, δίνει προτεραιότητα στην εισερχόμενη κίνηση για το παιχνίδι σας. Σε αυτό, ο δρομολογητής παιχνιδιών προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την απώλεια πακέτων για συνδέσεις παιχνιδιών ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τα υπόλοιπα δεδομένα εισερχόμενου και εξερχόμενου δικτύου σε ξεχωριστή ροή.

Ένα από τα πιο κοινά εργαλεία QoS είναι το StreamBoost της Qualcomm. To StreamBoost (ή παραλλαγές που βασίζονται σto StreamBoost) το βρίσκετε σε ένα ευρύ φάσμα από gaming routers που τροφοδοτούνται από ένα chipset Qualcomm. Οι κατασκευαστές τροποποίησαν και ανέπτυξαν και τις δικές τους εκδόσεις. Η τεχνολογία StreamBoost και οι παρόμοιες τεχνολογίες, θεωρείται προσαρμοστική τεχνολογία QoS, δεδομένου ότι μπορεί να προσαρμόζεται αυτομάτως στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του οικιακού σας δικτύου.

Σε πολλές περιπτώσεις, το προσαρμοστικό QoS δεν είναι από την αρχή ενεργοποιημένο για να ρυθμίσει τις συνδέσεις των άλλων χρηστών του διαδικτύου στο σπίτι σας. Το προσαρμοστικό QoS προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις του διαθέσιμου εισερχόμενου εύρους ζώνης για τους τελικούς χρήστες. Επειδή όμως είναι ένας δρομολογητής παιχνιδιών, το QoS σας θα δώσει προτεραιότητα στο παιχνίδι σας.

Το QoS υπάρχει ακόμα και στα ποιοτικά, ακριβά, απλά routers και μπορούν να ρυθμιστούν να επιτρέπουν στον δρομολογητή σας να δώσει προτεραιότητα στα πακέτα δεδομένων διαφόρων εφαρμογών όπως το VoIP, το , το gaming κλπ με το οποίο θα βοηθήσετε στην αποτροπή διακοπών. Μεγάλες ποσότητες μη κρίσιμων δεδομένων μπορούν να παραχωρήσουν προτεραιότητα έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τις εφαρμογές που είναι ευαίσθητες στον χρόνο παράδοσης, όπως το VoIP ή το Streaming ή το Gaming.

Άλλα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά του Router Gaming
Οι δρομολογητές παιχνιδιών έρχονται επίσης με μια δέσμη άλλων χρήσιμων χαρακτηριστικών QoS και ποιότητας ζωής (Quality of Life = QoL). Υπάρχουν μερικές λειτουργίες gaming router που πρέπει να προσέξετε.

  • Gigabit Ethernet. Πόσα θύρες Gigabit Ethernet έχει ο δρομολογητής; Το Netgear Nighthawk XR700 έχει 7 θύρες του 1Gb και μία ακόμη θύρα ethernet των 10 Gigabit για χρήστες με μία εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Η απάντηση βρίσκεται στο οικιακό σας δίκτυο. Πόσες ενσύρματες συσκευές διαθέτετε και πόσες θα προσθέσετε στο μέλλον;
  • Ασύρματα πρότυπα. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι δρομολογητές παιχνιδιών κατασκευάζονται στα τελευταία ασύρματα πρότυπα. Το πιο συνηθισμένο ασύρματο πρότυπο αυτή τη στιγμή είναι το 802.11ac . Ωστόσο, το IEEE αναπτύσσει το 802.11ax, τον διάδοχο του 802.11ac, ενώ το 802.11ay έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί στο ευρέως ανεκμετάλλευτο φάσμα των 60GHz (το ασύρματο διαδίκτυο χρησιμοποιεί σήμερα 2.4GHz και 5GHz).
  • Πολλαπλών ζωνών Wi-Fi. Οι δρομολογητές υψηλής τεχνολογίας υποστηρίζουν τώρα ασύρματη δικτύωση τριών ζωνών, επιτρέποντάς τους να μεταδίδουν ταυτόχρονα σε τρία κανάλια. Ορισμένοι δρομολογητές παιχνιδιών χρησιμοποιούν τριπλή ζώνη για μετάδοση, δύο στα 5Ghz και ένα στα 2.4GHz, ενώ άλλοι εκπέμπουν στη νεότερη αλλά μέχρι στιγμής αχρησιμοποίητη συχνότητα των των 60GHz.
  • Επεξεργαστής και μνήμη RAM. Οι ισχυροί σύγχρονοι δρομολογητές παιχνιδιών διαθέτουν γρηγορότερες, ισχυρότερες CPU και περισσότερη μνήμη RAM. Η αυξημένη ισχύς και η μνήμη στο δρομολογητή παιχνιδιών σημαίνει ότι μπορεί: α) να χειριστεί περισσότερες συνδέσεις και να προσπαθήσει να μειώσει την καθυστέρηση και β) να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει πιο προηγμένες λειτουργίες QoS.

Τώρα, κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι αποκλειστικά για τους “δρομολογητές παιχνιδιών”. Ωστόσο, σίγουρα δεν βρίσκονται σε φτηνούς δρομολογητές χαμηλής ποιότητας ή δρομολογητές που παρέχουν οι ISP. Αλλά είναι σίγουρα διαθέσιμα σε δρομολογητές που είναι λίγο φθηνότεροι από τους high-end δρομολογητές παιχνιδιών.

Πώς να δώσετε προτεραιότητα στην κίνηση του gaming router σας
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά την αγορά ενός δρομολογητή παιχνιδιών είναι η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του δικτύου σας. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δοθεί προτεραιότητα στην κίνηση του δρομολογητή παιχνιδιού για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη ενός διαδικτυακού παιχνιδιού;

  • Προτεραιότητα ανά υπηρεσία. Θέλετε κάθε του δικτύου να αποκτά πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή; Ρυθμίστε το δίκτυό σας να δίνει προτεραιότητα σε μία υπηρεσία. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε κάθε συσκευή στο δίκτυό σας να έχει προτεραιότητα σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή μια υπηρεσία συνεχούς ροής βίντεο, όπως το Netflix.
  • Προτεραιότητα κατά Δίκτυο. Οι δρομολογητές παιχνιδιών επιτρέπουν την ιεράρχηση προτεραιοτήτων σύμφωνα με το δίκτυο. Δηλαδή, μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στις ασύρματες συνδέσεις σας από ότι στις ενσύρματες ή το ανάποδο.
  • Προτεραιότητα βάσει διεύθυνσης IP. Κάθε συσκευή στο οικιακό σας δίκτυο διαθέτει μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP πίσω από το δρομολογητή σας. Πρόκειται για μία  στατική διεύθυνση IP (είναι μια διεύθυνση IP που  έχει εκχωρηθεί δυναμικά από το router σας, όταν κάποιο μηχάνημα συνδέεται στο δίκτυο σας και δεν αλλάζει αν δεν κάνετε reset στο router σας ή αν δεν μηδενίσετε χειροκίνητα τις συνδέσεις σας) και βάση αυτής μπορείτε να καθορίσετε την προτεραιότητα επισκεψιμότητας δικτύου για κάθε διεύθυνση IP.
  • Προτεραιότητα βάσει της διεύθυνσης MAC. Το υλικό σας έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό, γνωστό ως διεύθυνση MAC. Όταν η συσκευή σας συνδέεται με το δρομολογητή παιχνιδιών, ο δρομολογητής λαμβάνει τη διεύθυνση MAC της συσκευής. Στη συνέχεια, μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην κίνηση δικτύου σε συσκευές με βάση το μοναδικό αυτό αναγνωριστικό τους.

Ορισμένοι δρομολογητές παιχνιδιών σας επιτρέπουν να συνδυάσετε μεθόδους ιεράρχησης. Θα μπορούσατε να δώσετε προτεραιότητα από την υπηρεσία και τη διεύθυνση IP. Και φαίνεται ότι αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός για τον εξορθολογισμό της κυκλοφορίας δεδομένων.

Λειτουργία παιχνιδιών σε δρομολογητές D-Link
Οι δρομολογητές D-Link (όχι μόνο οι δρομολογητές παιχνιδιών, αλλά πολλοί δρομολογητές μάρκας D-Link που διατίθενται στο εμπόριο γενικά στους οικιακούς χρήστες) έρχονται με μια “λειτουργία παιχνιδιών” (Gaming Mode).

Αυτή η λειτουργία δεν είναι και πολύ αυτονόητη. Οι οδηγίες διαμόρφωσης του δρομολογητή D-Link αναφέρουν: “Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να παίξετε μερικά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρακαλούμε ενεργοποιήστε αυτή τη λειτουργία” και ότι “η λειτουργία Gaming πρέπει να χρησιμοποιείται όταν παίζετε παιχνίδια στο διαδίκτυο μέσω του δρομολογητή”.

Παρόλο που η D-Link δεν παρέχει αρκετή τεκμηρίωση για το θέμα αυτό, αποδεικνύεται ότι το “Gaming Mode” είναι ουσιαστικά το ίδιο με το “Full-Cone NAT” και ο δρομολογητής χρησιμοποιεί το “Symmetric NAT” όταν η λειτουργία παιχνιδιού είναι απενεργοποιημένη.

Ας δούμε λίγο. Ο δρομολογητής σας χρησιμοποιεί τη Network Address Translation = ΝΑΤ για να μοιραστεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο μεταξύ των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε αυτόν: υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones, tablets και οτιδήποτε άλλο. Ο δρομολογητής σας απορρίπτει την εισερχόμενη επισκεψιμότητα, από προ, επειδή δεν έχει ιδέα σε ποια συσκευή να την προωθήσει.

Τώρα, ας πούμε ότι η Xbox κονσόλα σας δημιουργεί μια εξερχόμενη σύνδεση στο διαδίκτυο. Όταν το Xbox λάβει μια απάντηση σε αυτή τη σύνδεση, ο δρομολογητής θα προωθήσει την εισερχόμενη κίνηση στο Xbox. Με το προεπιλεγμένο σύστημα Symmetric NAT, ο δρομολογητής θα προωθεί την κυκλοφορία μόνο στο Xbox, εάν είναι από τον ίδιο προορισμό με τον οποίο το Xbox άνοιξε ένα κανάλι επικοινωνίας.

Με το full-cone NAT (το οποίο είναι το “Mode Gaming” στη γλώσσα του D-Link router) ο δρομολογητής θα προωθήσει όλη την εισερχόμενη κίνηση στη θύρα πάνω στο Xbox. Με άλλα λόγια, όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Gaming, το Xbox μπορεί να δημιουργήσει μια εξερχόμενη σύνδεση και στη συνέχεια να λάβει εισερχόμενες συνδέσεις από οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση. Αυτό είναι συχνά απαραίτητο όταν παίζετε παιχνίδια, καθώς μπορεί να φιλοξενηθούν στο ίδιο το Xbox. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας Gaming σε δρομολογητή D-Link είναι απαραίτητη για τη χρήση του Xbox Live.

Αξίζει τα λεφτά του ένα gaming router;
Οι δρομολογητές παιχνιδιών δεν είναι απλά ένα μάρκετινγκ. Έρχονται πραγματικά με μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως η ιεράρχηση της κυκλοφορίας παιχνιδιών, πρόσθετες θύρες Gigabit Ethernet, με τα τελευταία ασύρματα πρότυπα και με ισχυρό hardware.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία από αυτές τις λειτουργίες δεν είναι αποκλειστική για τους δρομολογητές παιχνιδιών. Το QoS, το Gigabit Ethernet και το Wi-Fi 802.11ac διπλής ζώνης, είναι κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους δρομολογητές ανώτερης ποιότητας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).