Watch List έτοιμη η Ευρωπαϊκή λίστα παρακολούθησης πειρατείας

Counterfeit and Piracy Watch List: Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την πρώτη της “Λίστα Παρακολούθησης Πλαστογραφίας και Πειρατείας.”

Η κίνηση της ς Επιτροπής στοχεύει ένα ευρύ φάσμα υποτιθέμενων “πειρατικών” τοποθεσιών στον χώρο των BitTorrent, cyberlocker, και stream-ripping, ενθαρρύνοντας τις Αρχές και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να βοηθήσουν στην αποτροπή των δραστηριοτήτων τους.

“Ο κατάλογος θα προσδιορίζει και θα περιγράφει τις πιο προβληματικές σελίδες για να αποθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης και τους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα θα ενθαρρύνει τις αρμόδιες τοπικές αρχές και κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα σε αγαθά που υπόκεινται στη Νομοθεσία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας”, ανέφερε η ΕΕ τον Ιανουάριο.

Σχεδόν 11 μήνες αργότερα, η ΕΕ δημοσίευσε την πρώτη “Λίστα παρακολούθησης πλαστογραφίας και πειρατείας.”

Η λίστα απαριθμεί ιστότοπους, και υπηρεσίες που υποτίθεται ότι συμμετέχουν, διευκολύνουν ή επωφελούνται από την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στις Αρχές αλλά και στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων-υπηρεσιών.

Watch List

Watch List Cyberlockers

Η προσθήκη του Rapidgator στη νέα έκθεση της ΕΕ ήταν ίσως δεδομένη. Υποτίθεται ότι φιλοξενούνταν στην Ελβετία αλλά λειτουργεί από τη Ρωσία. Η πλατφόρμα κατηγορείται ότι φιλοξενεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους νόμους, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους uploaders με χρηματικές ανταμοιβές.

“Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων του rapidgrator.net μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2018 ήταν περίπου 635,7 εκατομμύρια χρήστες. Το 34% των επισκέψεων προερχόταν από την ΕΕ, και το 66% από άλλες χώρες” αναφέρει η έκθεση.

Το Upload.net, υπάρχει επίσης στη λίστα. Αναφέρεται ότι λειτουργεί από την Ελβετία (μια χώρα που είναι στην Ευρώπη γεω αλλά παραμένει εκτός της ΕΕ). Επίσης, η σελίδα φέρεται να δίνει κίνητρα στους uploaders να ανεβάζουν περιεχόμενο καταβάλλοντας μετρητά.

“Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων του Upload.net μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2018 ήταν περίπου 856 εκατομμύρια. Το 39% των επισκέψεων προερχόταν από την ΕΕ, και το 61% από τρίτες χώρες.”

Το Openload υπάρχει επίσης στη λίστα. Είναι ένας ιστότοπος που φιλοξενεί αρχεία από την Hulu ή την HBO Go. Κατηγορείται για τη φιλοξενία παράνομων και γιατί καταβάλλει ανταμοιβές στους uploaders.

Φυσικά αναφέρεται και το 4shared:

“Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων του 4shared.com μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2018 ήταν
περίπου 721 εκατομμύρια. Το 10% των επισκέψεων προερχόταν από την ΕΕ, και το 90% από τρίτες χώρες.”

Στην ίδια ενότητα, αναφέρεται και το Sci-Hub. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η σελίδα είναι το “Pirate Bay of Science” και αποκτά το περιεχόμενό του χρησιμοποιώντας “διαβαθμισμένα διαπιστευτήρια χρήστη που αποκτώνται μέσω απάτης phishing”, κάτι που ο διαχειριστής του site αρνείται.

Watch List Stream-ripping

Όμως η χαρακτηριζόμενη σαν απειλή νούμερο 1 είναι το Stream-ripping στην έκθεση της ΕΕ. Το H2converter.com λέγεται ότι φιλοξενείται στις ΗΠΑ και λειτουργεί από το Βιετνάμ, δημιουργώντας περίπου 312 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως.
Η Downvids.net φιλοξενείται στη Γαλλία, ενώ ο ιδιοκτήτης θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Αυτός ο ιστότοπος λέγεται ότι έχει περίπου 107 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως, καθιστώντας τον “μία από τις πιο δημοφιλείς Streaming υπηρεσίες παγκοσμίως”.

Watch List Σύνδεσμοι και ιστότοποι παραπομπών

Όπως ορίζεται στην έκθεση της ΕΕ, αυτοί οι ιστότοποι “συγκεντρώνουν, ταξινομούν, οργανώνουν και ευρετηριάζουν συνδέσμους με πειρατικό περιεχόμενο πολυμέσων που αποθηκεύονται σε ιστότοπους φιλοξενίας”.

Το Fullhdfilmizlesene.org για παράδειγμα που φιλοξενείται στην λέγεται ότι είναι μια από τις ποιο δημοφιλείς σελίδες του είδους με περίπου 451 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Η Seasonvar.ru φιλοξενείται στη Ρωσία και υπάρχει επίσης στη λίστα, με 1,1 δισεκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Οι σελίδες Dwatchseries.to, 1channel.ch και η πλατφόρμα RnbXclusive.review ολοκληρώνουν τη λίστα.

Watch List Torrent sites

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Pirate Bay παρουσιάζεται σαν τη πρώτη απειλή με εκτιμώμενες 3,1 δισεκατομμύρια επισκέψεις μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2018.

Αμέσως μετά υπάρχει η δημοφιλής πλατφόρμα torrent RARBG. Φιλοξενείται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αναφέρεται ότι μπορεί να διαγράφει περιεχόμενο μετά από μια καταγγελία, αλλά επανεμφανίζεται ξανά πολύ σύντομα.

“Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων του Rarbg.to μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2018 ήταν περίπου 1,371 δισεκατομμύρια χρήστες. Το 31% των επισκέψεων προερχόταν από την ΕΕ, και το 69% από τρίτες χώρες.”

Στην λίστα υπάρχουν και οι , το 1337x.to, αλλά και η μηχανή μετα-αναζήτησης Torrentz2.

Watch List Φορείς παροχής φιλοξενίας

Η έκθεση της ΕΕ καλεί τους παρόχους φιλοξενίας και υπηρεσίες διαδικτύου που “δεν ακολουθούν την δέουσα επιμέλεια όταν ανοίγουν λογαριασμούς σε τέτοιες ιστοσελίδες, να εμποδίζουν τους παράνομους ιστότοπους και να συνεργάζονται με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για την κατάργηση ή τον αποκλεισμό του πειρατικού περιεχομένου.”

Η Cloudflare που εδρεύει στις ΗΠΑ κατηγορείται ότι προσφέρει υπηρεσίες στο 40% των πειρατικών ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Διαβάστε την “Λίστα Παρακολούθησης Πλαστογραφίας και Πειρατείας από εδώ (pdf).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).