WorldWideWeb: Το CERN (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών ή European Organization for Nuclear Research) ξανά-δημιούργησε τον πρώτο web περιηγητή στον κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε τώρα να δείτε πως ήταν η πλοήγηση στο World Wide Web το 1990, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομαζόταν WorldWideWeb.
Όπως ίσως γνωρίζετε, ο ιστός γεννήθηκε σε εργαστήριο του CERN. Το 1989, ο Tim Berners-Lee έγραψε μια πρόταση για “μια μεγάλη hypertext βάση δεδομένων με δακτυλογραφημένα links”. Έτσι μέχρι τα τέλη του 1990, υπήρχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.
Δηλαδή HTTP, HTML, λογισμικό για server, servers και οι πρώτες ιστοσελίδες. Για την πλοήγηση σε όλα αυτά τα καταπληκτικά χρειαζόταν μια εφαρμογή που ονομάστηκε WorldWideWeb:
Ήταν ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού αλλά και web editor μαζί. Το CERN για να γιορτάσει την 30η επέτειο του WWW, ανέπτυξε ξανά το WorldWideWeb.
Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δοκιμάσετε το WorldWideWeb μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.
Απλά ανοίξτε αυτή τη σελίδα και θα δείτε το Web όπως το έβλεπαν οι Tim Berners-Lee και οι συνάδελφοί του το 1990. Να αναφέρουμε ότι εκείνη την εποχή, υπήρχαν ελάχιστες σελίδες για να επισκεφθείτε.
Αυτό που είναι αμέσως προφανές είναι η έλλειψη κάθε χρώματος από τη σελίδα. Ναι, την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν καθόλου εικόνες, βίντεο, GIF και emojis που όλοι σήμερα θεωρούμε δεδομένα.
Δεν υπάρχει επίσης καθόλου γραμμή διευθύνσεων, οπότε θα πρέπει να ιδρώσετε για να πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο.
Πως μπορείτε να το κάνετε; ‘Οπως στην παραπάνω εικόνα, επιλέξτε “Document” από την αριστερή πλαϊνή μπάρα, κάντε κλικ στο “Open from full document reference”, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL που θέλετε να επισκεφθείτε στο πεδίο “Reference” και στη συνέχεια κάντε κλικ στο “Open”.
Έ; Τεχνολογία!
__________________
- Free Web: ήρθε το τέλος; Ο Tim Berners-Lee συνυπογράφει
- Τι είπε ο Tim Berners-Lee για τα 28 χρόνια World Wide Web
- Online διακήρυξη δικαιωμάτων ζητά ο Sir Tim Berners-Lee