Facebook Libra: Στις 18 Ιουνίου, το Facebook ξεκίνησε επίσημα το project Libra, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση των τεχνολογιών blockchain για τη δημιουργία ενός νέου σταθερού ψηφιακού νομίσματος που θα υποστηρίζουν αρκετές μεγάλες εταιρείες.
Το Facebook αναφέρει ότι ο σκοπός του είναι να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές ψηφιακές πληρωμές για δισεκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιδιώκει να κάνει την αποστολή πληρωμών τόσο εύκολη όσο είναι και η αποστολή ενός μηνύματος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες για τους 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας παγκοσμίως.
Το όραμα του ψηφιακού νομίσματος Libra είναι πολύ τολμηρό και φιλόδοξο. Ωστόσο, η απόφαση του Facebook να κυκλοφορήσει το Libra σαν crypocurrency, και όχι μόνο ένα νέο σύστημα πληρωμών, δημιουργεί μια σειρά πολύπλοκων προκλήσεων.
Παρακάτω υπάρχουν τρία κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει το Facebook πριν δημιουργήσει το Facebook Libra:
Πώς θα προσθέσετε τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές επί του σκάφους;
Ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται από 2,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη θα είναι απειλή για την εθνική κυριαρχία και θα μπορούσε να διαταράξει την ικανότητα των χωρών να κερδίζουν χρήματα.
Η Κίνα, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν ήδη απαγορεύσει το Bitcoin και άλλα cryptocurrencies για τους παραπάνω λόγους.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία έχουν εκφράσει όλες τις ανησυχίες τους για την απειλή που θα εκπροσωπήσει το νέο ψηφιακό νόμισμα Libra.
Επιπλέον, η φύση του Libra που θα υποστηρίζεται από παραστατικό χρήμα, σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με ρυθμιστικούς φορείς είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ρυθμιστική αρχή), οπότε η στήριξη από τους ρυθμιστικούς φορείς είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η έλλειψη της ρυθμιστικής στήριξης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες του Libra ή να καταστήσει το ψηφιακό νόμισμα παράνομο.
Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ιδιωτικότητα δεδομένων;
Παρόλο που το ίδιο το lockchain χαρακτηρίζεται από την ανωνυμία, οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την πραγματοποίηση κάθε συναλλαγών είναι οι γνωστές μας WhatsApp, Instagram και Facebook.
Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica έδειξε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε το Facebook – και υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν ξεχάσει ακόμα αυτή την παραβίαση εμπιστοσύνης.
Το νέο ψηφιακό νόμισμα Libra θα πρέπει ναι μεν να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να μετριάσει τις βαθιές ανησυχίες των σκεπτόμενων καταναλωτών. Έχει την ικανότητα το Facebook να κυβερνήσει ένα τέτοιο σύστημα;
Εν τω μεταξύ, η υπερβολική ιδιωτικότητα θα αυξήσει τις ρυθμιστικές ανησυχίες στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την φοροαποφυγή.
Το Facebook είναι τράπεζα ή κοινωνικό δίκτυο;
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο αλγόριθμος συναίνεσης του Libra χρησιμοποιεί τη Βυζαντινή Αδυναμία Βλάβης (Byzantine Fault Tolerance ή απλά BFT), η οποία χρησιμοποιεί την αποκέντρωση για την κλίμακα και την αποτελεσματικότητα.
Η χρήση του BFT απαιτεί αρκετές επικυρώσεις στην αλυσίδα της κρυπτογράφησης από πηγές που έχουν την εξουσία να αποφασίζουν και να εγκρίνουν κάθε συναλλαγή.
Αυτή η εξουσία ψήφου καθορίζεται από την οικονομική συμβολή στο blockchain πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ή πλουσιότερες εταιρείες θα έχουν ενδεχομένως περισσότερα δικαιώματα στο δίκτυο.
Το όραμα της οικονομικής ενσωμάτωσης του ψηφιακού νομίσματος Libra μπορεί να είναι συναρπαστικό.
Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: με αυτή την πρωτοβουλία, το Facebook προσπαθεί ουσιαστικά να προσπεράσει τα δεδομένα που λαμβάνει από το κοινωνικό δίκτυο και να πάρει στα χέρια του στα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών.
Φυσικά οι ισχυρότεροι σε αυτή την αλυσίδα (οπότε και αυτοί που θα κινούν τα νήματα) θα είναι το Facebook και τα μεγαλύτερα μέλη της εταιρείας του Libra project.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν μια πρόταση διάλυσης του Facebook και να μειωθεί η επιρροή του.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το υπόβαθρο, η έναρξη του Libra project φαίνεται να είναι άκαιρη, αλλά και ύπουλη.
Η δρομολόγηση ενός παραδοσιακού συστήματος πληρωμών για να ανταγωνιστεί καλύτερα τις υπηρεσίες Alipay και WeChat Pay δεν θα αντιμετώπιζε τέτοια εχθρότητα από τις κυβερνήσεις και θα είχε πιθανώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Γράφτηκε από τον αναλυτή Meng Liu, αντιπρόεδρο και διευθυντή έρευνας στην Benjamin Ensor and Frederic Giron. Η αυθεντική δημοσίευση είναι εδώ.